«Δουλεύαμε αρκετά χρόνια πάνω στη ρομποτική, οπότε αποφασίσαμε να αναπτύξουμε μια startup για να λανσάρουμε την τεχνολογία μας στην αγορά. Οταν φτιάξαμε την εταιρεία, που αποτελεί τεχνοβλαστό του ΑΠΘ, φάγαμε και το πρώτο μας χαστούκι». Κάπως έτσι περιγράφει ο συνιδρυτής και CEO της Progressive Robotics, Φώτης Δημέας, την προσπάθεια της ομάδας να μετουσιώσει την ακαδημαϊκή γνώση σε εμπορικό προϊόν. Αυτή η προσπάθεια ανταμείφθηκε, αφού στην τεχνολογία της επένδυσαν πρόσφατα 1,6 εκατ. ευρώ ελληνικά venture capitals.
«Στην αρχή αναπτύσσαμε τεχνολογικές λύσεις και μετά αναζητούσαμε τα προβλήματα που θα μπορούσαν να επιλύσουν. Για παράδειγμα, δημιουργήσαμε μια τεχνολογία μέσω της οποίας οι ρομποτικοί βραχίονες θα μπορούσαν να εκπαιδεύονται από τον άνθρωπο για να εκτελούν εργασίες. Δεν καταφέραμε όμως να βρούμε εφαρμογή στη βιομηχανία με αυτή την τεχνολογία όπως την είχαμε φανταστεί». «Αυτό όμως δεν μας πτόησε», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Δημέας, που ανέπτυξε την εταιρεία με τον Μάριο Κιάτο (CTO). «Κάναμε πάνω από 100 επαφές με ανθρώπους του κλάδου των logistics, της βιομηχανίας κ.ά. ώστε να κατανοήσουμε σε ποιες από τις ανάγκες τους μπορούσε η τεχνολογία μας να δώσει λύσεις».
Και το κατάφεραν. Αντλώντας έμπνευση από την Amazon, η Progressive Robotics ανέπτυξε λογισμικό που κάνει τα βιομηχανικά ρομπότ πιο έξυπνα, γρήγορα και ευέλικτα. Παράλληλα, φιλοδοξεί να αυξήσει τον βαθμό αυτοματοποίησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να μειώσει τα κόστη τους.
«Αυτός που είναι στη γραμμή παραγωγής μπορεί με το λογισμικό μας να προγραμματίσει έναν ρομποτικό βραχίονα χωρίς να γνωρίζει ρομποτική, ούτε κώδικα. Σε λιγότερο από ένα λεπτό μπορεί να προγραμματίσει το ρομπότ προκειμένου αυτό να κάνει παλετοποίηση, όταν αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται με άλλες τεχνολογίες σε 1-2 ημέρες». Οπως εξηγεί, «με το δικό μας λογισμικό ο χρόνος προγραμματισμού του ρομπότ μειώνεται κατά 80%. Εχουμε φτιάξει ένα γραφικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ο αλγόριθμος αυτόματα υπολογίζει πώς θα μετακινηθεί ο ρομποτικός βραχίονας με τον βέλτιστο τρόπο για να πιάσει το κουτί από το σημείο Α και να το μεταφέρει στο σημείο Β».
Επίσης, σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις λανσάρουν νέα προϊόντα, το ρομπότ μπορεί να επαναπρογραμματιστεί άμεσα. To λογισμικό της εταιρείας αξιοποιούν κυρίως βιομηχανίες τροφίμων σε Ελλάδα, Γερμανία και Βουλγαρία, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρείες σε Ασία και Αμερική. «Στην Ελλάδα καταγράψαμε τα πρώτα μας έσοδα, και είπαμε μετά να δοκιμάσουμε στην παγκόσμια αγορά», υποστηρίζει η ομάδα.
«Εχουμε πελάτες που τοποθέτησαν στα ρομπότ τους την τεχνολογία μας και επανήλθαν για να προχωρήσουν και σε δεύτερη εγκατάσταση. Το πιο σημαντικό με την τεχνολογία μας είναι πως η επιχείρηση έχει τον απόλυτο έλεγχο του ρομπότ, το προσαρμόζει με βάση τις ανάγκες της, ενώ η παραγωγή είναι ταχύτερη», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Κιάτος. Παράλληλα, τοποθετώντας τεχνητή νοημοσύνη στα ρομποτικά συστήματα, τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν μεικτή παλετοποίηση, να τοποθετήσουν δηλαδή σε μια παλέτα κιβώτια και προϊόντα διαφορετικών διαστάσεων. Το λογισμικό της προτείνουν σε πελάτες τους εταιρείες που κατασκευάζουν ρομπότ, όπως ο κολοσσός ABB Robotics με κεφαλαιοποίηση άνω των 95 δισ. ευρώ. Ως προς την κυριαρχία των ρομπότ, ο κ. Δημέας εκτιμά πως «εάν κάποιος εργαζόμενος χρειάζεται π.χ. να τοποθετήσει σε μια παλέτα κουτιά 20 κιλών, θα κουραστεί. Αντίθετα, ένας ρομποτικός βραχίονας θα σηκώσει ακόμη και 5 τέτοια κουτιά ταυτόχρονα, ακούραστα, χωρίς να τραυματιστεί».
«Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω», σχολιάζει ερωτηθείς για τα εμπόδια στα πρώτα βήματα της εταιρείας, από το καλοκαίρι του 2023, όταν ιδρύθηκε. «Στην αρχή δεν γνωρίζαμε πώς λειτουργεί ο κλάδος των επιχειρήσεων, ούτε πώς να πείσουμε έναν πελάτη να αγοράσει το προϊόν μας». Στόχος τώρα είναι η ανάπτυξή της αλλά και η ενίσχυση της 7μελούς ομάδας, ενώ σε ένα μήνα θα αποκτήσει και δικά της γραφεία στη Θεσσαλονίκη, στη Νέα Παραλία.
Πηγή: moneyreview.gr