Τη λειτουργία του τέταρτου «δορυφορικού γραφείου» (satellite office) της στην Ελλάδα εγκαινίασε χθες Πέμπτη στο Βόλο η PwC, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής για την αξιοποίηση του υπάρχοντος, αλλά και του υπό δημιουργία εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, και επιχειρώντας να δώσει μία «απάντηση» στη μεγάλη έλλειψη που παρατηρείται στο ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Το νέο satellite office – κέντρο αριστείας υλοποιήθηκε και αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη Microsoft, η οποία προσφέρει όλα τα τεχνολογικά εργαλεία και τις ψηφιακές πλατφόρμες για τη δημιουργία εφαρμογών data analytics και AI, καθώς και security και cloud engineering, επάνω στις οποίες και θα εστιάσει.
Παράλληλα, μέσα από τη λειτουργία του κέντρου η PwC Ελλάδας προωθεί περεταίρω τη συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (μέσω και της υπογραφής ενός σχετικού μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ PwC, Microsoft και Πανεπιστημίου) για την υλοποίηση δράσεων που θα προάγουν την τεχνολογία, θα αξιοποιούν το ταλέντο της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα συμβάλλουν στη διασύνδεσή της με τις ειδικότητες του αύριο, τόσο μέσα από ερευνητικά προγράμματα και τη συνεργασία με startups όσο και με τη διάθεση καινοτόμων υπηρεσιών στις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας (για τη δημιουργία των οποίων υπηρεσιών το κέντρο θα συνεργαστεί στενά με τους τοπικούς φορείς της πόλης).
Επίσης, το νέο κέντρο θα δρομολογήσει τη διάθεση ολοκληρωμένων τεχνολογικών λύσεων νέας γενιάς, σε επίκαιρα πεδία, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η αγροτική ανάπτυξη, φιλοδοξώντας να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.
Το νέο κέντρο απασχολεί ήδη 40 άτομα, με πρώτο στόχο να έχουν φτάσει στα 80 μέχρι το τέλος του 2025, ένας στόχος που, όπως ανέφεραν τα στελέχη της PwC, αναμένεται να έχει επιτευχθεί πολύ πριν το τέλος του 2025, ενώ ήδη οι εργαζόμενοι του γραφείου έχουν αποκτήσει 100 σημαντικές πιστοποιήσεις σε συστήματα της Microsoft.
Σημειώνεται ότι το νέο κέντρο συμμετέχει ήδη στην υλοποίηση λύσεων που έχει αναλάβει η PwC στην Ελλάδα, αλλά είναι και το πρώτο από τα τέσσερα satellite offices της PwC που λειτουργούν στην Ελλάδα (τα άλλα τρία βρίσκονται στην Πάτρα, τα Ιωάννινα και τη Ρόδο) που πέτυχε συμμετέχει σε διεθνή έργα της PwC, πριν από την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του.
Η λειτουργία του εντάσσεται στη στρατηγική της PwC για δημιουργία satellite offices με αντικείμενο που θα προσαρμόζεται στην ιδιαίτερη ταυτότητα και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, με στόχο να συμβάλλει στην γενικότερη αναβάθμισή τους, προωθώντας τη συγκρότηση τεχνολογικών και επιστημονικών οικοσυστημάτων συνεργασίας.
Η στρατηγική αυτή της εταιρείας εγκαινιάστηκε το 2022, και στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν ήδη με επιτυχία το Tech & Innovation Hub στην Πάτρα, το Digital Center στα Ιωάννινα και το Sustainability Hub στη Ρόδο, τα οποία έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο.
Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι στόχος της PwC είναι μέσα στο 2025 να δημιουργηθούν 2 νέα satellite offices στη χώρα, αλλά και να αυξηθεί το ποσοστό των εργαζομένων της εταιρείας που μένουν εκτός της Αττικής σε πάνω από 10% που είναι σήμερα.
Ειδικότερα, ο Territory Strategy, Clients & Markets Leader της PwC Ελλάδας, κ. Κυριάκος Ανδρέου, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι για τη δημιουργία του νέου κέντρου επιλέχθηκε η Θεσσαλία διότι αποτελεί κόμβο ιδεών, ενώ διαθέτει σημαντική βιομηχανική παράδοση και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Σημείωσε επίσης με το νέο κέντρο επισφραγίζεται η συνεργασία με τη Microsoft, ενώ και το νέο αυτό κέντρο εκφράζει τη φιλοσοφία της PwC για την προώθηση ενός οικοσυστήματος καινοτομίας που θα διασυνδέσει την εταιρεία με Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και θα φέρει συλλογικά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία της περιοχής, εφαρμόζοντας το επιτυχημένο μοντέλο των τριών αντίστοιχων κέντρων που ήδη λειτουργούν.
Η γενική διευθύντρια της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, κα Γιάννα Ανδρονοπούλου, δήλωσε ότι μέσω της συνεργασίας με την PwC για τη δημιουργία του συγκεκριμένου κέντρου επιδιώκεται η ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας με όχημα την τεχνολογία, εστιάζοντας παράλληλα και στο πως οι νέες εξελίξεις όπως αυτή της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βοηθήσουν στο ευρύτερο καλό.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης αναφέροντας ότι έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε και σκεφτόμαστε και σημείωσε ότι η Microsoft πραγματοποιεί συνεχείς πρωτοβουλίες όπως το AI For Good lab, για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα συνδέει Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις, προωθώντας τη γνώση και την εκπαίδευση στις τεχνολογίες του μέλλοντος, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας.
Ανέφερε επίσης ότι εξίσου σημαντικό με το να έχει κάποιος εξειδικευμένες γνώσεις στην τεχνολογία είναι και το να μπορεί να αντιληφθεί πού ακριβώς μπορούν να χρησιμεύσουν στη δουλειά του, και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να ενταχθούν γνώσεις τεχνολογίας σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης.
Σημείωσε τέλος ότι η φιλοσοφία της Microsoft είναι να απευθύνεται στις τοπικές κοινωνίες μέσω συνεργασιών όπως αυτή με την PwC, και όχι «αυτόνομα», απέφυγε ωστόσο να διευκρινίσει εάν η συνεργασία με την PwC με τον συγκεκριμένο τρόπο θα επαναληφθεί στην Ελλάδα.
Ωστόσο, ο PwC partner και technology leader της PwC Ελλάδας, κ. Γιώργος Κολλιδάς, σημείωσε ότι το κέντρο του Βόλου επισφραγίζει τη συνεργασία της PwC με τη Microsoft, «καρπός» της οποία είναι ήδη 2 σημαντικές διακρίσεις για την PwC Ελλάδας, που είναι ο τίτλος του «συνεργάτη της χρονιάς» με τη MS, και η τοποθέτηση της PwC Ελλάδας μέσα στο top 3 των γραφείων της PwC για την προσφορά υπηρεσιών που σχετίζονται με προϊόντα και λύσεις της Microsoft. Ανέφερε επίσης ότι ο απώτερος στόχος είναι το συγκεκριμένο κέντρο να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη της καινοτομίας, επάνω στο αντικείμενό του, σε διεθνές επίπεδο.
Στα εγκαίνια της λειτουργίας του νέου κέντρου ήταν παρών και ο EMEA Microsoft Alliance leader κ. Mauro Xavier, ο οποίος ανέφερε ότι οι επενδύσεις όπως αυτή δεν είναι απλώς επενδύσεις με ένα στόχο, αλλά συνιστούν «κρίκους» σε ένα ευρύτερο οικοσύστημα όπου κάθε ένας «κρίκος» συμβάλλει στη δημιουργία νέων «κρίκων», με αποτέλεσμα έτσι το ίδιο το οικοσύστημα να αναπτύσσεται, ενώ αποκάλυψε ότι αυτή είναι η πρώτη πρωτοβουλία της Microsoft για τέτοιου είδους συνεργασία στην Ελλάδα, και θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες, χωρίς ωστόσο να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Εξελίξεις «μέσα στην εβδομάδα» για το Data Center
Παρότι τα στελέχη της Microsoft ρωτήθηκαν για την πορεία της υλοποίησης του Data Center της εταιρείας στην Ελλάδα (μία επένδυση που έχει ήδη πάρει σημαντικά περισσότερο χρόνο από τον «αναμενόμενο» για την υλοποίησή της), δεν έδωσαν κάποια συγκεκριμένη απάντηση, ωστόσο σημείωσαν ότι αναμένονται εξελίξεις «μέσα στην εβδομάδα», χωρίς να διευκρινίσουν πάντως εάν αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε εξελίξεις μέχρι την προσεχή Κυριακή, ή μέσα στις επόμενες 7 ημέρες.