Έρευνες - Μελέτες

Βελτιώνεται ο δείκτης προσδοκιών σε Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού

Σημαντική βελτίωση κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον Ιανουάριο. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 110,3 μονάδες τον Ιανουάριο από 99,1 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα, ήπια υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, όταν κινούνταν στις 108,8 μονάδες.

Σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου ενισχύθηκαν έντονα τον Ιανουάριο (+45 μονάδες από +18 μονάδες τον Δεκέμβριο), ενώ παράλληλα κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, καθώς διαμορφώθηκαν στις +32 μονάδες από +14 μονάδες τον προηγούμενο μήνα

Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στον κλάδο εξασθένησαν τον Ιανουάριο στις +23 μονάδες (από +27 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο), ενώ αντίθετα κινήθηκαν οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση (+36 μονάδες από +23 μονάδες). Παράλληλα, οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές διατηρήθηκαν σε ήπια θετικά επίπεδα, στις +9 μονάδες, όπως και τον προηγούμενο μήνα.

Η εικόνα της οικονομίας

Συνολικά, στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Ιανουάριο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 108,6 μονάδες από τις 106,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. H άνοδος του δείκτη προήλθε, κυρίως, από τη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, με τις Υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να βελτιώνονται ηπιότερα και μόνο το Λιανικό Εμπόριο να υποχωρεί μετά την εορταστική περίοδο.

Στην πλευρά των νοικοκυριών καταγράφηκε μικρότερη απαισιοδοξία, με το πρόβλημα της ακρίβειας, ωστόσο, να εξακολουθεί να επιβαρύνει τις προσδοκίες. “Συνολικά στην οικονομία υπάρχει θετική τάση, καθώς οι ρυθμοί μεγέθυνσης δεν καταγράφουν τάσεις υποχώρησης, παραμένοντας υψηλότερα από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Παράλληλα, όπως παρατηρούν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ, ο πληθωρισμός υποχωρεί και αναμένεται να κινηθεί στο τρέχον έτος χαμηλότερα απ’ ό,τι στο προηγούμενο, ενώ συνεχίζεται η μείωση της ανεργίας, συμβάλλοντας θετικά στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών. Ταυτόχρονα, όμως, το επίπεδο των εισοδημάτων και συνολικά της οικονομίας παραμένει ακόμη σχετικά χαμηλό και θα μπορεί να ανέλθει πιο γρήγορα, μετά την υποχώρηση κατά τη βαθιά κρίση, μόνο εάν υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και των αγορών.

“Σαφώς, επίσης, υπάρχουν πηγές αβεβαιότητας στο εξωτερικό περιβάλλον, καθώς η Ευρώπη αναζητά προσανατολισμό, ενώ η υιοθέτηση μέτρων οικονομικής πολιτικής από τον νέο Πρόεδρο στις ΗΠΑ, που αμφισβητούν τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών στο διεθνές εμπόριο, μπορεί να προκαλέσουν αναταράξεις, που θα επηρεάσουν και τη δική μας οικονομία. Ο συνδυασμός τάσεων στο εξωτερικό περιβάλλον και η επιλογή κατευθύνσεων πολιτικής εγχωρίως θα συνδιαμορφώσουν το οικονομικό κλίμα κατά τους επόμενους μήνες”, σημειώνει η Έκθεση Οικονομικής Συγκυρίας του Ινστιτούτου.

Τι έγινε στην Ευρώπη

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο βελτιώθηκε τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της ενίσχυσης των προσδοκιών σε Βιομηχανία, Κατασκευές και ηπιότερα στις Υπηρεσίες, με τις προσδοκίες στο Λιανικό εμπόριο να εξασθενούν και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να διατηρείται αμετάβλητη.

Πιο συγκεκριμένα, στη Βιομηχανία ο δείκτης ενισχύθηκε τον Ιανουάριο (+1,1), λόγω των αισιόδοξων προβλέψεων της παραγωγής τους προσεχείς μήνες και των εκτιμήσεων των αποθεμάτων, με τις παραγγελίες και τη ζήτηση να εξασθενούν.

Στις Υπηρεσίες, οι προσδοκίες βελτιώθηκαν ήπια (+0,4), ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των εκτιμήσεων της τρέχουσας ζήτησης, με τις προβλέψεις της μελλοντικής ζήτησης να εξασθενούν και τις εκτιμήσεις της τρέχουσας κατάστασης να παραμένουν αμετάβλητες.

Το Λιανικό εμπόριο εξασθένισε ελαφρά (-0,5), ως επακόλουθο των απαισιόδοξων προβλέψεων της μελλοντικής κατάστασης και της διατήρησης των αποθεμάτων, με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση, ως αντιστάθμισμα, να βελτιώνονται.

Στις Κατασκευές, ο αντίστοιχος δείκτης ενισχύθηκε σημαντικά τον Ιανουάριο (+1,4), ως αποτέλεσμα βελτιωμένων προσδοκιών για την απασχόληση, με τις εκτιμήσεις του επιπέδου παραγγελιών να ενισχύονται και αυτές. Τέλος, όσον αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυτή παρέμεινε αμετάβλητη, αντανακλώντας τις ήπια αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη γενική κατάσταση κάθε χώρας, ενώ παράλληλα οι εκτιμήσεις για τρέχουσα και μελλοντική κατάσταση, αλλά και η πρόθεση για μείζονες αγορές, διατηρήθηκαν στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα.

TAGS:

close menu