Τις τελευταίες μέρες συντάχθηκαν ανακοινώσεις και δημοσιεύματα σχετικά με την προσφυγή της Vodafone προς την ΕΕΤΤ για την απόφαση της Cosmote να διπλασιάσει αυτοβούλως και (φυσικά) μονομερώς τις ταχύτητες σύνδεσης στο Ίντερνετ και να αλλάξει άρδην (και φύρδην και μίγδην) τις μέχρι σήμερα (ο Θεός να τις κάνει) ισορροπίες της αγοράς τηλεπικοινωνιών.
Αντιπαρερχόμενοι την παραχθείσα ειδησεογραφία και εικοτολογία των δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων. Άλλωστε σήμερα Μεγάλη Δευτέρα και με την Μεγαλοβδομάδα μπροστά, είπαμε να μην συνδαυλίσουμε τις αντιθέσεις, αλλά να σας δώσουμε μία άλλη πλευρά των γεγονότων με βάση την παραμυθολογία και την εικονογραφία του René Goscinny και του Albert Uderzo, όπως θα μπορούσε να απεικονιστεί σε μία περιπέτεια του Asterix, le Gaulois.
Που λέτε . . .
«Μια φορά και έναν καιρό στο (φαινομενικά) ήρεμο γαλατικό (που μπορεί να είναι κάλλιστα και ελληνικό) χάραζε μία ακόμη (φαινομενικά) ήσυχη μέρα. Στο χωριό άνοιγαν οι πόρτες και τα παράθυρα για να μπει ο αέρας, οι νοικοκυράδες να ξεκινήσουν την καθαριότητα και οι μαγαζάτορες να βγάλουν την πραμάτεια τους.
Και όπως πάντα, τίποτα δεν έδειχνε ότι εκείνη την ημέρα όλα θα πήγαιναν ανάποδα.
Ούτε ο σοφός Δρυΐδης, που σε αυτόν πήγαιναν όσοι είχαν διαφορές για να τις λύσει (ένα κάτι σαν τις σημερινές Ανεξάρτητες Αρχές και Επιτροπές), είχε καταλάβει τι θα γινόταν, καθώς νόμιζε πως τα είχε «ρυθμίσει» όλα στην εντέλεια και η συντέλεια ήταν κάτι το απρόσμενο.
Και όμως . . .
Oλα άρχισαν από τη στιγμή που ο Κοσμοτετίξ άνοιξε την γωνιακή μαγαζάρα του και έβγαλε τα «πακέτα» του. Κάθε μέρα έκανε το ίδιο, όπως και ο απέναντι μαγαζάτορας, που δεν είχε το ίδιο μαγαζί γωνία, ο Βονταφωνίξ. Οι δύο τους είχαν πελάτες τους περισσότερους στο γαλατικό χωριό, αν και ο τρίτος της παρέας των μεγαλομαγαζατόρων, ο ΝοβαΓουηντίξ, που και αυτός είχε το δικό του «μάρκετ σέαρ», έδειχνε ότι του αρκούσαν αυτά που είχε. Τουλάχιστον προς το παρόν. Άλλωστε τον απασχολούσε πως θα φέρει βόλτα τα δύο μαγαζιά που ένωσε.
Μόλις, που λέτε, έβγαλε τα «πακέτα» του ο Κοσμοτετίξ κάτι δεν άρεσε στον Βονταφωνίξ. Είδε ότι πάνω στους «φιόγκους» της συσκευασίας υπήρχε η κονκάρδα: «Με τα ίδια λεφτά παίρνεις διπλάσια και περισσότερα». Και εκεί ξεκίνησε ο γνωστός χαμός που ξεκινάει πάντα στο γαλατικό χωριό, όταν ο Αυτοματίξ ο σιδηρουργός τα βάζει με τον Αλφαβητίξ τον ιχθυοπώλη για την ποιότητα των αλιευμάτων του και γίνεται ένα χωριό «σαν δρόμος που του περνούν καλώδια» (ατάκα του Αθηνόδωρου Προύσαλη στην ταινία «Μία Ιταλίδα από την Κυψέλη). Η διαμάχη ξέφευγε και δεν θα την μάζευε ούτε η Γιελοουσαμπαρίνα, η σύζυγος του Καταλφαβητίξ, ούτε η Μπονεμίνα, η γυναίκα του αρχηγού, του Ματζεστίκ, που καθάριζαν τις διαμάχες των δύο ισχυρών επαγγελματιών του γαλατικού χωριού. Ο Βονταφωνίξ είχε πάει με επιθετικές διαθέσεις στο μαγαζί του Κοσμοτετίξ και του έλεγε σε οξύ τόνο, κραδαίνοντας την βαριοπούλα του, ότι με τα «πακέτα» του νόθευε τον ανταγωνισμό και συμπίεζε «τα ιερά και τα όσια», που ήταν τα περιθώρια κέρδους στα «πακέτα». Ακούς εκεί! Να «πειράξει» τα περιθώρια κέρδους?!
Όμως ο Βονταφωνίξ δεν υπολόγισε κάτι. Δεν έφτανε να έχεις δίκιο (που αυτό το λες μόνο εσύ που το διεκδικείς), αλλά έπρεπε να έχεις και το γαλατικό χωριό με το μέρος σου. Και οι κάτοικοι του «στρίτζωσαν»
«Δηλαδή ο Κοσμοτετίξ να μην μας δώσει διπλάσια «πακέτα», επειδή εσύ δεν θέλεις να χάσεις?», του είπαν πολύ ζοχαδιασμένοι, καθώς η κατάσταση στο γαλατικό χωριό λόγω της πανδημίας και του πολέμου στις στέπες της Βαραγγίας δεν ήταν και η καλύτερη και οι Γαλάτες έλεγαν το ψωμί, ψωμάκι. Άρα δεν έπαιζε επικοινωνιακά να βγαίνεις και να λες «μου πειράζουν τα ποσοστά μου» εν καιρώ ύφεσης με τον Κοσμοτετίξ απέναντί σου να πουλάει τα διπλάσια στα ίδια λεφτά και πιο κάτω!
Και εκεί που οι φωνές του Βονταφωνίξ είχαν ξεσηκώσει το χωριό και ο Κοσμοτετίξ τον άφηνε να εκτίθεται έρχεται η μικροανηψιά του φωνακλά και του ψιθυρίζει στο αυτί: «Μπάρμπα μη φωνάζεις, γιατί εκτιθέμεθα! Να πας στον Δρυίδη να του πεις να φωνάξει τον Κοσμοτετίξ να τα βρείτε. Δεν βλέπεις που και άλλος, ο ΝόβαΓουηντίξ στη γωνία κάνει την πάπια και δεν ανακατεύεται?».
Και εκεί που μάζευε τον Βονταφωνίξ η ανιψούλα, μπας και εκτεθεί έτι περαιτέρω, σκέφτηκε και έβγαλε έναν «πάπυρο τύπου» γιατί, όπως λένε και οι Ρωμαίοι, «scripta manent».
«Ο Βονταφωνίξ χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Κοσμοτετίξ να διπλασιάσει τα πακέτα του ωστόσο το ζητούμενο είναι να μπουν οι δικλείδες ασφαλείας που θα επιτρέψουν σε όλους τους επαγγελματίες της πιάτσας μας να δώσουν στους πελάτες τους τα ίδια πακέτα με τον Κοσμοτετίξ με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, χωρίς διακρίσεις». Αυτά έγραφε ο «πάπυρο τύπου» και εσείς βέβαια, νοήμονες αναγνώστες είστε, για να καταλάβετε τι γίνεται στην πιάτσα του γαλατικού χωριού.
Και μέχρι να πάνε για ακρόαση στον Δρυίδη, που όπως πάντα «δεν ήταν ενημερωμένος για τα γεγονότα», αυτός όχι μόνο τα μαθαίνει πρώτος, αλλά και πριν γίνουν, «κύκλοι του Κοσμοτετίξ» είπαν ότι ο βοηθοί του Δρυίδη από τον έλεγχο που έκαναν πρόσφατα στα πακέτα του, αυτά που έγιναν διπλάσια, «δεν προκύπτει συμπίεση περιθωρίου κέρδους για τους υπόλοιπους επαγγελματίες του γαλατικού χωριού» και ότι είναι μία εμπορική κίνηση προς όφελος των καταναλωτών και της Γαλατίας συνολικά.
Και λίγο πριν τις θυσίες της Άνοιξης (Διαβάστε ΕΔΩ την αρχαία προέλευση της εορτής του Πάσχα
Οι άνθρωποι του Βονταφωνίξ πήγαν κατά το δάσος να βρουν τους βοηθούς του Δρυίδη για να «ακροαστεί» (όχι παθολογικά) τους δύο άσπονδους φίλους ή μάλλον να «ακροαστεί» τον Βονταφωνίξ και αν (λέμε αν) αποφασίσει ότι υπάρχει θέμα να τον «ακροαστεί» και αυτόν.
Και όπως όλοι προέβλεψαν, το αυτί του Δρυίδη δεν ίδρωσε με τα παράπονα του Βονταφωνίξ. Έκλεισε την υπόθεση με συνοπτικές διαδικασίες και είπε στον Βονταφωνίξ να πάει κεντρικό συμβούλιο των Δρυϊδών, στο Στόουνχεντζ, για να θέσουν «σε άνω δώμα» τα παράπονά τους.
Αυτά συνέβησαν, σε μεταφορική διάσταση, στην πιάτσα των τηλεπικοινωνιών και όλοι κρυφομειδίασαν όχι τόσο από την αντίδραση, αλλά από την δημοσιότητα που δόθηκε χωρίς στρατηγι8κή από τον Βονταφωνίξ, τη στιγμή που ήταν φως φανάρι πως τέτοιες προσφυγές δεν έχουν τύχη.
Άντε να αλαργάρουμε εν όψει Πάσχα και Πρωτομαγιάς και εμείς και στο γαλατικό χωριό, όπου κυοφορούνται σημαντικές εξελίξεις. Πολύ σημαντικές!
Σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση, καλή Πρωτομαγιά και στις 9 Μαΐου κοντά σας και πάλι.
ΠΑΠΑ–ΓΑΛ(Λ)ΙΕΣ
ΑΣΑΝΣΕΡ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ!
ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΟΙ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ
Μπορεί να είναι και «φαινόμενο» τελικά. Ένα κάτι σαν τον τυφώνα «MALAKAS» (Μην τσιμπάτε! Στις Φιλιππίνες σημαίνει κραταιός, ισχυρός, πολύ δυνατός), που ενέσκηψε στο νησιωτικό απωανατολίτικο νησιώτικο σύμπλεγμα.
Αναφέρομαι στην «ποιότητα» των σταθερών συνδέσεων στις οποίες συχνάκις και πολλάκις (με ένα λάμδα) η σύνδεση, απλά . . . κόβεται (πληρωμένη βέβαια). Και έρχονται οι τεχνικοί και μετράνε το ρούτερ και πάνε και μετράνε την καλωδίωση, μηδέ εξαιρουμένης και της υποδομής.
Και αποφαίνονται: «Όλα εντάξει! Τέλεια»
Και εσύ μένεις με την καλωδίωση στο χέρι και φυσικά με την απορία «Μα, βρε παιδιά, εγώ δεν ψώνισα σύνδεση ασανσέρ. Μία στο ρετιρέ, μία στο υπόγειο!»
Με λίγα λόγια . . .
Κάποιος, κάπου κάποτε από την ΕΕΤΤ από το υπουργείο της «Ψη Δια» να ασχοληθούν επιτέλους με την σταθερότητα και την ποιότητα των ακριβοπληρωμένων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών. Καλές οι εξαγγελίες και οι παραινέσεις και οι προτροπές, όμως να γίνεται και η δουλειά.
Άντε μπράβο!