Μια μικρή Σίλικον Βάλεϊ δημιουργείται εδώ και κάποια χρόνια στα Ιωάννινα, αφού όλο και περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας δημιουργούν κέντρα στην ηπειρωτική πόλη. «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία ώσμωση» –όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην «Κ» παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτά τα project– μεταξύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων – startups, πολυεθνικών εταιρειών αλλά και ερευνητικών κέντρων, γεγονός που αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, μετά και την κατασκευή του πολυαναμενόμενου πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα.
Τελευταία, η γερμανική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου BestSecret, με έσοδα κοντά στο 1 δισ. ευρώ, αναπτύσσει στην περιοχή των Ιωαννίνων τεχνολογικό hub με στόχο την υποστήριξη και διεθνή ανάπτυξη της πλατφόρμας διαδικτυακών αγορών. Η BestSecret Hellas συστάθηκε πριν από λίγες ημέρες, ενώ οι διαδικασίες πρόσληψης αλλά και διαμόρφωσης του χώρου όπου θα στεγαστεί το hub έχουν ήδη ξεκινήσει. Ως εκπρόσωπος και σύμβουλός της, ο Ιωάννης Τσιλιμπάρης, πρώην managing director της έτερης γερμανικής εταιρείας τεχνολογίας P&I, έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες εγκατάστασης από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η εταιρεία ελέγχεται από το fund Permira –που έχει επενδύσει στις έτερες εταιρείες τεχνολογίας P&I και TeamViewer με παρουσία στα Ιωάννινα– ενώ ο κύκλος εργασιών της σημείωσε πέρυσι άνοδο 53% και ανήλθε στα 943 εκατ. ευρώ, απασχολώντας 1.700 άτομα από 80 χώρες.
Η BestSecret επιθυμεί να εξελίξει τη διαδικτυακή της πλατφόρμα, ευνοημένη και από τη στροφή του κόσμου στα ψηφιακά κανάλια αγορών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενσωματώνοντας τεχνολογίες όπως η επαυξημένη πραγματικότητα και η τεχνητή νοημοσύνη, που θα αναβαθμίσουν την εμπειρία των καταναλωτών. Επειδή η υποστήριξη της πλατφόρμας και τα σχέδια ανάπτυξής της δεν αρκούν με το προσωπικό που ήδη διαθέτει στη Γερμανία, αλλά και στη Γρανάδα της Ισπανίας, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί και ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στα Ιωάννινα για τη διεθνή υποστήριξη της πλατφόρμας.
Εκτός από την BestSecret, απόβαση στα Ιωάννινα έχουν κάνει εδώ και κάποια χρόνια η εταιρεία παραγωγής λογισμικού P&I, η οποία μετράει κοντά στα 160 άτομα, αλλά και η TeamViewer. Σημειώνεται πως οι ξένες εταιρείες αναμένουν να προχωρήσει η κατασκευή του πάρκου υψηλής τεχνολογίας προκειμένου να μετεγκατασταθούν εκεί. Το έργο ύψους 25 εκατ. ευρώ και 15.000 τ.μ. θα αναπτυχθεί σε έκταση 40 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Ηπείρου και έχει συμπεριληφθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, τώρα πραγματοποιείται η στατική μελέτη με σκοπό να βγει άδεια δόμησης και να προχωρήσει η κατασκευή.
πηγή: Money Review