Αν κάνετε μια βραδινή βόλτα στην 17th Cross Road στο προάστιο HSR Layout της Μπανγκαλόρ θα συναντήσετε τύπους που ασχολούνται με την τεχνολογία να βγαίνουν από το γραφείο της νεοφυούς επιχείρησής τους και να μπαίνουν σε μια από τις τοπικές μικροζυθοποιίες.
Μπορεί να εργάζονται για την Udaan (ηλεκτρονικό εμπόριο), την Vedantu (εκπαιδευτική τεχνολογία) ή για κάποια άλλη από την αυξανόμενη αγέλη ιδιωτικών νεοφυών επιχειρήσεων αξίας 1 δισ. δολαρίων, ο πολλαπλασιασμός των οποίων στην περιοχή έχει ωθήσει τους ντόπιους να την ονομάσουν «Οδό των Μονόκερων».
Αυτό το όνομα μπορεί να είναι ξεπερασμένο, λέει ο Mohit Yadav, συνιδρυτής της Bolt.Earth, μιας εταιρείας που θέλει να γίνει μονόκερος και στεγάζεται στο κτίριο MyGate. Η «γειτονιά των μονόκερων» θα ήταν πιο εύστοχος χαρακτηρισμός, λέει χαμογελώντας.
Η HSR Layout δεν ήταν πάντα το κέντρο νεοφυών επιχειρήσεων της Μπανγκαλόρ, της πρωτεύουσας των νεοφυών επιχειρήσεων της Ινδίας. Πριν από πέντε χρόνια η Κοραμαγκάλα, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα, ήταν το μέρος που έπρεπε να είσαι – μέχρι που οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές των γραφείων απώθησαν τις νέες νεοφυείς επιχειρήσεις.
Το γεγονός ότι οι νέες επιχειρήσεις αρχίζουν να εξετάζουν μια όλο και ευρύτερη περιοχή για να εγκατασταθούν, υποδηλώνει ότι η Μπανγκαλόρ ωριμάζει ως τόπος φιλοξενίας φιλόδοξων τεχνολόγων. Η πόλη φιλοξενεί 26 μονόκερους και πέρυσι προσέλκυσε 13 δισ. δολάρια σε επιχειρηματικά κεφάλαια.
Για δεκαετίες η θέση της Silicon Valley ως γενέτειρα των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής ανάπτυξης υπήρξε αδιαμφισβήτητη. Το μικρό κομμάτι γης χάρισε στον κόσμο, μεταξύ άλλων, τη Hewlett-Packard (ιδρύθηκε στο Palo Alto το 1939), την Intel (Mountain View, 1968), την Apple (Los Altos, 1976), τη Google (Menlo Park, 1998) και την Uber (Σαν Φρανσίσκο, 2009).
Ο Mark Zuckerberg μετακόμισε εκεί τέσσερις μόλις μήνες μετά την ίδρυση του Facebook στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, το 2004. Έως το 1999, η κοιλάδα συνέχιζε να προσελκύει το ένα τρίτο των παγκόσμιων επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής πληροφοριών για την αγορά ιδιωτικών εταιρειών και επενδυτικών δραστηριοτήτων CB Insights, το 2011, 20 από τους 27 μονόκερους παγκοσμίως, είχαν την έδρα τους στην Αμερική. Μόνο τέσσερις άλλες χώρες διέθεταν έστω και μία.
Το Σαν Φρανσίσκο φιλοξενεί 136 μονόκερους, ενώ στην Κοιλάδα συνολικά υπάρχουν 220, οι περισσότεροι μονόκεροι από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο. Αλλά, όπως δείχνει η Μπανγκαλόρ, η συγκέντρωση αυτή δεν περιορίζεται πλέον σε μια λωρίδα γης στην Καλιφόρνια.
Μονόκεροι μπορούν να βρεθούν πλέον σε 45 χώρες. Πάνω από 1.000 βρίσκονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Οι μισοί σχεδόν βρίσκονται εκτός Αμερικής.
Το μερίδιο όλων των επιχειρηματικών κεφαλαίων που εισρέουν σε αμερικανικές νεοσύστατες επιχειρήσεις έχει μειωθεί από 84% πριν από δύο δεκαετίες σε λιγότερο από το μισό.
Η διάχυση του κεφαλαίου αντικατοπτρίζει την τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, η οποία δημιούργησε πολλές προσδοκίες. Όμως θα αντέξει πέρα από τα σκαμπανεβάσματα του επενδυτικού κύκλου.
Ακόμα και όταν οι αποτιμήσεις της τεχνολογίας διολίσθησαν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022, το μερίδιο των κεφαλαίων που εισρέουν σε επιχειρήσεις εκτός της Silicon Valley και της Αμερικής παρέμεινε υψηλό, στο 82% και 51%, αντίστοιχα.
Από τα μέρη που έχουν εκτοξευθεί στη σκηνή των νεοφυών επιχειρήσεων, ορισμένα είναι ώριμα, όπως το Πεκίνο, το Λονδίνο ή το Τελ Αβίβ, και συχνά είναι παγκόσμια στις φιλοδοξίες τους. Άλλα, όπως η Μπανγκαλόρ, η Σιγκαπούρη ή το Σάο Πάολο, βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης.
Όλα διαθέτουν ευρεία δεξαμενή τεχνικών ταλέντων, βαθιές διασυνδέσεις με άλλα μέρη του κόσμου και τοπικά κεφάλαια επενδυτικού κινδύνου. Μαζί, επανασχεδιάζουν τον χάρτη της παγκόσμιας καινοτομίας – δημιουργώντας έναν πιο διασκορπισμένο, ποικιλόμορφο και ανταγωνιστικό.
Πολλά από τα νέα συμπλέγματα εταιρειών (clusters) διαφέρουν από τη Silicon Valley – αν και ορισμένα μοιράζονται το ευχάριστο κλίμα της. Διαφέρουν επίσηςκαι μεταξύ τους. Οι πιο ώριμοι κόμβοι τείνουν να δημιουργούν περισσότερες επιχειρήσεις «βαθιάς τεχνολογίας» που εργάζονται σε πολύπλοκους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και άλλο εξελιγμένο λογισμικό που απευθύνεται κυρίως σε εταιρικούς πελάτες και όχι σε καταναλωτές.
Αλλά ενώ οι ισραηλινές και βρετανικές νεοσύστατες επιχειρήσεις κοιτάζουν συχνά πέρα από τα σύνορά τους, οι επιχειρήσεις του Πεκίνου επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά.
Οι νεότεροι κόμβοι καινοτομίας, όπως η Μπανγκαλόρ, το Σάο Πάολο και η Σιγκαπούρη, μοιάζουν λίγο περισσότερο, καθώς η εστίασή τους είναι περιφερειακή και όχι παγκόσμια. Αντί να ανοίγουν νέους δρόμους, συχνά προσαρμόζουν τα υπάρχοντα επιχειρηματικά μοντέλα στις συνθήκες της τοπικής αγοράς.
Καθώς τα διαθέσιμα εισοδήματα αυξάνονται σε νέες περιοχές, οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο πρόθυμοι να πληρώσουν για παρόμοια «τεχνολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών», λέει ο Peng Ong της Monk’s Hill Ventures, μιας εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων της Σιγκαπούρης.
Ο Anand Daniel της Accel, μιας εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων της Silicon Valley, το αποκαλεί σχέδιο δράσης «x of y». Και έτσι η Flipkart (ηλεκτρονικό εμπόριο) είναι η Amazon της Ινδίας, η Nubank (fintech) είναι η Revolut της Βραζιλίας, η Grab (υπηρεσίες μεταφοράς με μίσθωση οχημάτων) είναι η Uber της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Αυτό εξηγεί γιατί το 70% των μονόκερων της Νοτιοανατολικής Ασίας και το 80% των μονόκερων της Λατινικής Αμερικής είναι είτε στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας είτε στον τομέα του καταναλωτικού διαδικτύου. Παρόλα αυτά, η υπερ-τοπικοποίηση σημαίνει ότι κάθε κόμβος είναι ξεχωριστός.
Η έκρηξη των τεχνολογικών συμπλεγμάτων εταιρειών τροφοδοτήθηκε από διάφορες διαρθρωτικές εξελίξεις. Η παγκόσμια εξάπλωση του διαδικτύου υψηλής ταχύτητας και των smartphones επέτρεψε στις νεοσύστατες επιχειρήσεις να εξυπηρετούν πελάτες σχεδόν παντού από σχεδόν οπουδήποτε.
«Η ταχεία υιοθέτηση της τεχνολογίας έχει βαθύνει την αγορά», λέει ο Abheek Anand της Sequoia India, του ινδικού βραχίονα ενός στελέχους επιχειρηματικών κεφαλαίων της Silicon Valley. Το cloud computing και τα ελεύθερα διαθέσιμα εργαλεία ανάπτυξης έχουν κάνει την έναρξη μιας επιχείρησης πολύ πιο εύκολη.
Ταυτόχρονα, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης στις ώριμες αγορές έχουν επιβραδυνθεί και ο ανταγωνισμός για επενδύσεις έχει αυξηθεί, οι venture capitalists αναζητούν αλλού το επόμενο μεγάλο στοίχημά τους.
Οι τάσεις αυτές πυροδοτήθηκαν από την πανδημική όρεξη να γίνουν όλα ψηφιακά. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Bain, περίπου 60 εκατομμύρια άτομα στην νοτιοανατολική Ασία, σχεδόν το ένα δέκατο του πληθυσμού της περιοχής, έγιναν νέοι χρήστες του διαδικτύου μόνο τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο αριθμός των εταιρειών στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία που παράγουν ετήσια έσοδα 100 εκατομμυρίων. δολαρίων έχει αυξηθεί κατά μία τάξη μεγέθους τα τελευταία χρόνια, παρατηρεί ο κ. Anand.
Ωστόσο, αν ο εκδημοκρατισμός της τεχνολογίας και τα παγκόσμια επιχειρηματικά κεφάλαια ήταν το παν, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις θα ξεφύτρωναν παντού. Δεν είναι έτσι.
Ο Economist εξέτασε τα δεδομένα χρηματοδότησης και αποτίμησης των νεοφυών επιχειρήσεων για τις δέκα χώρες με τις περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. Διαπιστώσαμε ότι σχεδόν το 40% αυτών των μονόκερων «σταβλίζονται» στην κορυφαία πόλη νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας.
Μεταξύ 2011 και 2021 το μερίδιο της κορυφαίας πόλης στην εθνική χρηματοδότηση των επιχειρηματικών κεφαλαίων αυξήθηκε από λιγότερο από 50% σε σχεδόν 70% για το Λονδίνο, από 24% σε 60% για το Βερολίνο και από 15% σε 34% για τη Μπανγκαλόρ.
Πού μπορείτε να ξεκινήσετε;
Αυτό υποδηλώνει ότι η ομαδοποίηση παραμένει μια δύναμη όχι λιγότερο ισχυρή από ό,τι όταν ο Alfred Marshall επινόησε την έννοια των «οικονομιών συσσωμάτωσης» στα τέλη του 19ου αιώνα. Μόλις μια πόλη εδραιωθεί, η πρόσθετη δραστηριότητα έλκεται λόγω των αυξανόμενων αποδόσεων κλίμακας.
Είναι ευκολότερο να δημιουργήσεις επιχειρήσεις και να κάνεις προσλήψεις όταν οι προμηθευτές και οι δεξαμενές ταλέντων βρίσκονται κοντά. Οι ιδέες ρέουν ευκολότερα όταν οι εργαζόμενοι από αντίπαλες επιχειρήσεις συχνάζουν στις ίδιες παμπ (ή μικροζυθοποιίες).
Αυτό, ακόμα και η ευρεία υιοθέτηση της υβριδικής εργασίας είναι απίθανο να το αλλάξει. Οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να θέλουν να συναντιούνται προσωπικά και είναι ευκολότερο να το κάνουν όταν τα άτομα βρίσκονται κοντά.
Μια βαθιά δεξαμενή ταλέντων είναι το πιο προφανές συστατικό ενός επιτυχημένου συμπλέγματος εταιρειών. Είναι γνωστό ότι η Silicon Valley επωφελείται από την εγγύτητα της με κέντρα παραγωγής ιδεών όπως το Stanford ή το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley.
Το Τελ Αβίβ διαθέτει τόσο πανεπιστήμια όσο και στρατολόγους από το Ισραηλινό Σώμα Πληροφοριών, το οποίο, όπως και τα ελίτ πανεπιστήμια, στρατολογεί τους καλύτερους και τους ευφυέστερους. Η συμμετοχή σε τέτοιες επίλεκτες μονάδες είναι ένα άμεσο μήνυμα για έναν επενδυτή επιχειρηματικών κεφαλαίων που αναζητά έναν ιδρυτή νεοφυούς επιχείρησης για να υποστηρίξει, ή μια νεοφυή επιχείρηση που επιδιώκει να προσλάβει νέους τεχνολόγους.
Η Μπανγκαλόρ διαθέτει σχεδόν 70 σχολές μηχανικών. Περισσότερο από το 55% των Ινδών στο LinkedIn, διαθέτουν τεχνικές δεξιότητες, όπως αυτές που απαιτούνται για τον προγραμματισμό. Μόνο οι Γερμανοί είναι πιο τεχνικά καταρτισμένοι. Για τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς το ποσοστό είναι περίπου 42%.
«Πού αλλού μπορείτε να προσλάβετε γρήγορα μερικές χιλιάδες μηχανικούς;», ρωτάει ρητορικά ο Shailesh Lakhani, συνάδελφος του κ. Anand στη Sequoia India.
Ωστόσο, το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί. Το Τόκιο είχε την εξυπνάδα να δημιουργήσει παγκόσμιους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Sony (στα ηλεκτρονικά) και, πιο πρόσφατα, η Rakuten (στο ηλεκτρονικό εμπόριο).
Ωστόσο, η ιαπωνική πρωτεύουσα πάλεψε για να καλλιεργήσει μια ζωντανή σκηνή νεοφυών επιχειρήσεων. Ένας πιθανός λόγος είναι η συνεχιζόμενη κυριαρχία της Japan Inc από τους keiretsu (ομίλους). Ένας άλλος λόγος είναι η νησιωτικότητα της χώρας.
Σε μια έρευνα του 2019 η χώρα κατέλαβε την 53η θέση στον κόσμο όσον αφορά στην επάρκεια της αγγλικής γλώσσας. Λιγότερο από το 8% των Ιαπώνων τη μιλούν άπταιστα. Οι ξένοι τείνουν να δυσκολεύονται να αποκτήσουν κύρος στους επιχειρηματικούς κύκλους του Τόκιο. Οι εξωτερικοί κάτοχοι επιχειρηματικών κεφαλαίων αποφεύγονται.
Αυτό παραπέμπει στον δεύτερο κρίσιμο παράγοντα: το άνοιγμα σε ανθρώπους και ιδέες. Οι μετανάστες είναι μια δυσανάλογα επιχειρηματική ομάδα. Περίπου το 60% των πολυτιμότερων τεχνολογικών εταιρειών της Αμερικής ξεκίνησαν από μετανάστες ή τα παιδιά τους. Ευρωπαϊκά κέντρα όπως το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Παρίσι, καθένα από τα οποία φιλοξενεί δέκα ή περισσότερους μονόκερους, έχουν μεγάλους πληθυσμούς μεταναστών.
Στην Κίνα δεν υπάρχουν ξένοι ιδρυτές, αλλά τα κέντρα νεοφυών επιχειρήσεων, όπως η Σαγκάη και η Σενζέν, προσελκύουν πολλές «θαλάσσιες χελώνες», άτομα που έχουν σπουδάσει ή εργαστεί στο εξωτερικό και επιστρέφουν στη χώρα τους.
Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί σε ποιο βαθμό η διασύνδεση ωθεί τη δραστηριότητα των νεοφυών επιχειρήσεων, σε σχέση με το αντίθετο. Ωστόσο, τα δύο αυτά φαινόμενα συμβαδίζουν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι αλληλοτροφοδοτούνται.
Ο René Belderbos του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ εξέτασε πόσο συχνά οι εφευρέτες μιας πόλης συνυπογράφουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας με εφευρέτες στο εξωτερικό και πώς αυτό αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Η πλούσια σε μονόκερους Μπανγκαλόρ, το Σαν Φρανσίσκο, η Σιγκαπούρη και το Τελ Αβίβ βρίσκονται όλες στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης του κ. Belderbos για τις πόλεις με βάση την αύξηση αυτών των δεσμών. Το φτωχό σε μονόκερους Τόκιο είδε μείωση των συνδέσεων.
Η Μπανγκαλόρ δείχνει πώς το ταλέντο και η εξωστρέφεια συνδυάζονται για να δημιουργήσουν τη μαγεία των νεοφυών επιχειρήσεων. Η προτίμηση της πόλης για τις νεόφερτες τεχνολογίες χρονολογείται τουλάχιστον από το 1905, όταν ο τοπικός μαχαραγιάς εκτρέπει μια κοντινή παροχή υδροηλεκτρικής ενέργειας για να γίνει η πρώτη πόλη στην Ασία με ηλεκτρικά φανάρια στους δρόμους.
Τέσσερα χρόνια αργότερα έχτισε το Ινδικό Ινστιτούτο Επιστημών, ένα πανεπιστήμιο υψηλού κύρους που παραμένει πόλος έλξης για τους έξυπνους Ινδούς. Οι μετανάστες αποτελούν περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της – ένα στατιστικό στοιχείο που οι μεγάλοι της τεχνολογίας της Ινδίας αναφέρουν πάντα όταν εξηγούν την επιτυχία της πόλης.
Είναι επίσης από καιρό συνδεδεμένη με τον κόσμο. Η Texas Instruments, μια αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών ειδών, επέλεξε την Μπανγκαλόρ για το πρώτο της περιφερειακό γραφείο το 1985. Η Infosys και η Wipro, ινδικοί γίγαντες της πληροφορικής (ΙΤ) που εδρεύουν στη Μπανγκαλόρ από τη δεκαετία του 1980, εξυπηρετούν παγκόσμιους πελάτες λογισμικού, καθιστώντας την πόλη «το back office του κόσμου».
Όταν η κλειστή οικονομία της Ινδίας άνοιξε το 1991, η πόλη αποτέλεσε τον φυσικό προορισμό για τις ξένες εταιρείες και τα κεφάλαια που εποφθαλμιούσαν την τεράστια αγορά της χώρας, λέει ο Nandan Nilekani, συνιδρυτής της Infosys. Στη συνέχεια ήρθαν οι φιλόδοξες εγχώριες νεοσύστατες επιχειρήσεις που αναζητούσαν διασυνδέσεις και μετρητά.
Ωστόσο, η Μπανγκαλόρ δεν θα μπορούσε να είναι εκεί που βρίσκεται, αν δεν υπήρχε ένα τρίτο συστατικό: η παρουσία τοπικών κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου. Για να ευδοκιμήσει μια επιχείρηση, χρειάζεται χρηματοδότες που κατανοούν το οικοσύστημα και είναι πρόθυμοι να το τροφοδοτήσουν. Αυτοί μπορεί να είναι ιδρυτές και εργαζόμενοι προηγούμενων νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίοι γίνονται επενδυτές άγγελοι για την επόμενη γενιά, σημειώνει η Rana Yared της Balderton Capital, μιας εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Πρώην εργαζόμενοι της Flipkart, την οποία αγόρασε η Walmart το 2018, έχουν προχωρήσει στην ίδρυση 225 νεοφυών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων πέντε μονόκερων, σύμφωνα με την Tracxn, πάροχο δεδομένων. Όσοι προέρχονται από τις Grab, Lazada και Sea Group, ένα τρίο τεχνολογικών αγαπημένων της Σιγκαπούρης, έχουν ιδρύσει ή διευθύνει περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις.
Μια τοπική κεφαλαιακή βάση ενθαρρύνει επίσης ένα άλλο σημαντικό είδος ανάληψης κινδύνων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εγκαταλείπουν τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και να εντάσσονται ή να ιδρύουν ανταγωνιστικές.
Η AnnaLee Saxenian από το Μπέρκλεϊ έχει υποστηρίξει ότι ο Route 128 της Βοστώνης, που βρίσκεται επίσης κοντά σε κορυφαία πανεπιστήμια, ξεπεράστηκε από τη Silicon Valley τη δεκαετία του 1980 επειδή δεν είχε αυτή την ελεύθερη ροή ανθρώπων μεταξύ των επιχειρήσεων, ίσως εν μέρει λόγω της αυστηρότερης εφαρμογής των συμφωνιών μη ανταγωνισμού από ό,τι στην Καλιφόρνια.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κράτος μπορεί να παράσχει έγκαιρη υποστήριξη. Εκτός του ότι η Silicon Valley διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό αγγέλων που φτάνει τουλάχιστον μέχρι τον Bill Hewlett και τον David Packard, απολάμβανε μερίδιο των κυβερνητικών συμβάσεων στα μεταπολεμικά χρόνια της διαμόρφωσής της, ιδίως από το Υπουργείο Άμυνας.
Η Fairchild Semiconductor, στους υπαλλήλους της οποίας συμπεριλαμβάνονταν οι μελλοντικοί ιδρυτές της Intel, της Sequoia Capital και της Kleiner Perkins, εξαρτιόταν από τις κυβερνητικές προμήθειες για μεγάλο μέρος της πρώιμης ανάπτυξής της. Η Μπανγκαλόρ, όπου εδρεύουν επιχειρήσεις στρατιωτικών ερευνών, και το Τελ Αβίβ έχουν επίσης ισχυρούς δεσμούς με τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών τους, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως αγοραστές πρώτης επιλογής.
Ορισμένες κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις νεοσύστατες επιχειρήσεις με κεφάλαια αντί για συμβάσεις. Δείτε τη Σιγκαπούρη, η οποία έχει περισσότερους μονόκερους ανά άτομο από οπουδήποτε αλλού εκτός από το Ισραήλ.
Ο Edwin Chow του Enterprise Singapore, ενός κυβερνητικού οργανισμού που είναι υπεύθυνος για την πολιτική νεοφυών επιχειρήσεων της πόλης-κράτους, το αποδίδει στα προγράμματα που αποσκοπούν στην προσέλκυση επενδυτών και ιδρυτών.
Για παράδειγμα, ένα μεγάλο πρόγραμμα από το 2009, το οποίο διαμορφώθηκε κατά το πρότυπο ενός παρόμοιου προγράμματος στο Ισραήλ, συνέδεε κάθε 1 δολάριο από επενδυτές με σχεδόν 6 δολάρια από το δημόσιο ταμείο. Τουλάχιστον 15 funds πληρούν τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα, το οποίο επέτρεψε στους επενδυτές να εξαγοράσουν το μερίδιο της κυβέρνησης στην αρχική ονομαστική του αξία, προσθέτει ο κ. Ong της Monk’s Hill.
Το πόσα εύσημα αξίζουν τέτοιες πολιτικές από πάνω προς τα κάτω συζητείται έντονα. Οι προσπάθειες να δημιουργηθούν με τη θέλησή τους συμπλέγματα επιχειρήσεων έχουν ως επί το πλείστον αποτύχει. Το 1999 η Γερμανία διέθεσε 1,5 δισ. ευρώ (1,6 δισ. δολάρια) σε μια πρωτοβουλία της Βαυαρίας για τη δημιουργία ενός συμπλέγματος επιχειρήσεων.
Η Γαλλία διοχέτευσε παρόμοιο ποσό στα pôles de compétitivité το 2005. Το συγκρότημα BioValley της Μαλαισίας, που ξεκίνησε την ίδια χρονιά με κόστος 150 εκατ. δολάρια, σύντομα χλευάστηκε ως η «Κοιλάδα των βιολογικών φαντασμάτων».
Ένα καναδικό πείραμα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων απέτυχε επειδή ήταν τόσο καλά χρηματοδοτημένο που οι ιδιώτες επενδυτές έμειναν στο περιθώριο.
Το 2009 ο Josh Lerner της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «για κάθε αποτελεσματική κυβερνητική παρέμβαση, υπήρξαν δεκάδες, ακόμη και εκατοντάδες αποτυχίες, όπου οι σημαντικές δημόσιες δαπάνες δεν απέδωσαν καρπούς».
Οι μονόκεροι βρίσκονται ανάμεσά μας
Οι περισσότεροι επενδυτές, ακόμη και ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμφωνούν ότι η επιτυχία της Σιγκαπούρης έχει να κάνει περισσότερο με το καθεστώς της ως εμπορικού κόμβου, τους φιλοεπιχειρηματικούς νόμους και την πολιτική σταθερότητα. Τούτου λεχθέντος, ο Justin Hall της Golden Gate Ventures, μιας εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων της Σιγκαπούρης, εκτιμά ότι η στήριξη του κράτους ενδέχεται να έχει επιταχύνει την άνοδο της Σιγκαπούρης κατά μερικά χρόνια.
Η σημασία του ταλέντου, της εξωστρέφειας και του επιχειρηματικού κεφαλαίου θα παραμείνει. Όμως, τα συμπλέγματα επιχειρήσεων που ευδοκιμούν χάρη στο συνδυασμό των τριών θα συνεχίσουν να εξελίσσονται. Καθώς οι νεότεροι σχηματισμοί ωριμάζουν, το σχέδιο δράσης «x of y» θα δώσει σταδιακά τη θέση του σε πιο προηγμένη τεχνολογία, όπως συμβαίνει στην Κίνα.
Θα αποκτήσουν επίσης πιο παγκόσμιο προσανατολισμό. Ήδη περίπου το 30% της σημερινής αγέλης των 60 περίπου μονόκερων της Ινδίας στοχεύει κυρίως στις διεθνείς αγορές, λέει ο Dev Khare της Lightspeed India Partners, μιας ακόμα εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Στις τάξεις των τεχνολογικών κόμβων μπορεί να ενταχθούν και νέες πόλεις. Το Λάγος, η εμπορική πρωτεύουσα της Νιγηρίας, φαίνεται ήδη έτοιμο να γίνει ο κυρίαρχος παίκτης στην αφρικανική σκηνή fintech.
Τον Μάρτιο οι νιγηριανές νεοφυείς επιχειρήσεις εκπροσωπήθηκαν καλύτερα από εκείνες οποιασδήποτε άλλης χώρας, εκτός από δύο, στο y Combinator, έναν διάσημο επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων της Silicon Valley.
Οι καυτές τεχνολογίες, όπως ο αποκεντρωμένος κόσμος των κρυπτονομισμάτων και το λεγόμενο Web3, μπορεί να αναζητήσουν μέρη με ευνοϊκές ρυθμίσεις (ή την έλλειψή τους). Το FTX, ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που αποτιμάται σε 32 δισ. δολάρια, μόλις μετακόμισε στο Νασάου, στις Μπαχάμες. Ο καιρός εκεί είναι εξίσου καλός.
πηγή: Powergame.gr