Στις κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης στην ενεργοποίηση Rapid Mapping του δορυφορικού συστήματος Κοπέρνικος είναι η Ελλάδα, μετά από τις Ισπανία και Ιταλία.
Η Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Copernicus (CEMS) χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες και άλλα γεωχωρικά δεδομένα για να παρέχει δωρεάν υπηρεσία χαρτογράφησης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, ανθρωπογενών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστικών κρίσεων σε όλο τον κόσμο. Καλύπτει ειδικότερα:
- Πλημμύρες
- Σεισμοί
- Κατολισθήσεις
- Σφοδρές καταιγίδες
- Φωτιές
- Τεχνολογικές καταστροφές
- Ηφαιστειακές εκρήξεις
- Ανθρωπιστικές κρίσεις
- Τσουνάμι
Το Rapid Mapping παρέχει γεωχωρικές πληροφορίες εντός ωρών ή ημερών από την ενεργοποίηση για υποστήριξη δραστηριοτήτων διαχείρισης έκτακτης ανάγκης αμέσως μετά από μια καταστροφή. Παρέχονται τυποποιημένα προϊόντα χαρτογράφησης : π.χ. για την εξακρίβωση της κατάστασης πριν από το συμβάν ( προϊόν αναφοράς ), για τον χονδρικό προσδιορισμό και αξιολόγηση των περιοχών που επηρεάστηκαν περισσότερο ( προϊόν πρώτης εκτίμησης ), για την αξιολόγηση της γεωγραφικής έκτασης του συμβάντος ( προϊόν οριοθέτησης ) ή για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της ζημίας που προέκυψε από το συμβάν ( βαθμολόγηση προϊόντος ).