Ισχυρή άνοδο στα οικονομικά της μεγέθη εμφάνισε η Apple με κινητήριο μοχλό, παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε ημιαγωγούς, τη νέα σειρά iPhone. Παράλληλα, η εταιρεία γνωστοποίησε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 90 εκατ. δολαρίων και αύξηση 5% του μερίσματος.
Ειδικότερα, ο τεχνολογικός κολοσσός είδε τα έσοδά του στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο του έτους να εκτοξεύονται κατά σχεδόν 9%, με ώθηση από την αύξηση των πωλήσεων της διάσημης σειράς iPhone αλλά και τεράστιο άλμα στις πωλήσεις υπηρεσιών της. Συγκεκριμένα, εμφάνισε κέρδη 1,52 δολ. ανά μετοχή έναντι εκτιμήσεων για 1,43 δολ. Τα έσοδά της ανήλθαν σε 97,28 δισ. δολάρια έναντι πρόβλεψης για 93,89 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 8,59% σε ετήσια βάση.
Οι πωλήσεις iPhones ανήλθαν σε 50,57 δισ. δολάρια έναντι εκτίμησης για 47,88 δισ. δολάρια, ενισχυμένες κατά 5,5% σε ετήσια βάση. Την ίδια ώρα, οι πωλήσεις υπηρεσιών της κατέγραψαν άλμα 17,28% σε ετήσια βάση, στα 19,82 δισ. δολάρια έναντι εκτίμησης για 19,72 δισ. δολ.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις Mac ξεπέρασαν επίσης την εκτίμηση για 9,25 δισ. δολάρια, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 14,73% στα 10,44 δισ. δολ. Οι πωλήσεις υπόλοιπων προϊόντων κινήθηκαν χαμηλότερα από την πρόβλεψη για 9,05 δισ. δολάρια, καθώς διαμορφώθηκαν στα 8,81 δισ. αλλά ακόμα και έτσι ήταν αυξημένες κατά 12,37%.
Τέλος, το μικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε στο 43,7% έναντι εκτίμησης για 43,1%.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, δήλωσε ότι η επιχείρηση iPhone είχε ένα επιτυχημένο τρίμηνο με τους λεγόμενους “switchers”, τους καταναλωτές που δεν του ενδιαφέρει η μάρκα που αγοράζουν, ή άτομα που είχαν στο τηλέφωνο Android και αγόρασαν iPhone.
«Είχαμε ένα επίπεδο ρεκόρ ατόμων που αναβαθμίζουν συσκευές κατά τη διάρκεια του τριμήνου και αυξήσαμε τους switchers, σε ισχυρά διψήφια ποσοστά», είπε ο Τιμ Κουκ στο CNBC.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των πωλήσεων smartphones ήρθε κόντρα στο μειονέκτημα του γεγονότος ότι οι τελευταίες συσκευές iPhone είχαν λανσαριστεί το 2021.