Επιχειρήσεις

Δυτική Μακεδονία: Σχέδιο-σταθμός της ΔΕΗ με mega data center και ενεργειακή αναβάθμιση

Στις 3 Απριλίου, σε ειδική εκδήλωση στην Πτολεμαΐδα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα παρουσιαστεί το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ, που στοχεύει να αλλάξει την εικόνα της Δυτικής Μακεδονίας. Στο επίκεντρο βρίσκονται η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα φυσικού αερίου και η δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου δεδομένων (mega data center) που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, παρουσίασε την Τετάρτη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την περιοχή, το οποίο προβλέπει τη μετατροπή της σε ενεργειακό και τηλεπικοινωνιακό κέντρο με διεθνή εμβέλεια. Μίλησε συγκεκριμένα για την προοπτική δημιουργίας της “West Macedonia Valley” ενώ παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΔΕΗ στη συγκεκριμένη αγορά, που είναι η διαθεσιμότητα της γης – πιθανότατα στο χώρο του πρώην ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου – και του δικτύου υψηλής τάσης που προϋπήρχε για την εξυπηρέτηση των λιγνιτικών μονάδων.

Σημαντικός πυλώνας αυτού του σχεδίου είναι η ανάπτυξη ενός mega data center ισχύος 300 MW, με προοπτική αναβάθμισης σε giga data center 1 GW, εφόσον η ζήτηση για κέντρα δεδομένων στην Ευρώπη αυξηθεί, όπως εκτιμάται.

Σε διαπραγματεύσεις με διεθνή «παίκτη»

Η επένδυση για το data center εκτιμάται σε δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς το κόστος κατασκευής υπολογίζεται στα 8-10 εκατ. ευρώ ανά MW. Η ΔΕΗ ήδη συνεργάζεται με τη Damac από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε ένα μικρότερο project 12,5 MW, με κόστος 150 εκατ. ευρώ. Παρότι το mega data center θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσα σε δύο χρόνια από τη λήψη της απόφασης, η επένδυση δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ. Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τη σύναψη συμφωνίας με έναν μεγάλο διεθνή «παίκτη» στον τομέα των data centers, όπως η Google ή η Amazon. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά η τελική συμφωνία μπορεί να απαιτήσει περισσότερο από ένα έτος, καθώς οι μεγάλες εταιρείες αυτή την περίοδο δίνουν προτεραιότητα στις επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Αν το giga data center προχωρήσει, θα αποτελέσει σημείο καμπής τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για την Ελλάδα, ενισχύοντας τη θέση της χώρας ως κόμβου συνδεσιμότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ήδη, η ΔΕΗ συμμετέχει στο έργο East to Med Data Corridor (EMC), που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, καθιστώντας τη χώρα μας την ανατολική πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά δεδομένων.

Για να καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες του data center, η ΔΕΗ σχεδιάζει ένα μείγμα ενεργειακών πηγών: Μια μονάδα φυσικού αερίου 350 MW (Πτολεμαΐδα 5 στη νέα της μορφή). Φωτοβολταϊκά πάρκα 1,3 GW σε Αμύνταιο και Πτολεμαΐδα. Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες 300 MW. Δύο αντλησιοταμιευτικά έργα 320 MW και 240 MW, που λειτουργούν ως «μπαταρίες νερού».

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο – ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για τη χρήση του εναέριου δικτύου οπτικών ινών που αναπτύσσεται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης – να δραστηριοποιηθεί η επιχείρηση και στη λιανική διαθέτοντας τηλεφωνία και ίντερνετ στους τελικούς καταναλωτές.

Η Δυτική Μακεδονία διαθέτει όλα τα απαραίτητα πλεονεκτήματα για να μετατραπεί σε ένα ενεργειακό και τεχνολογικό κέντρο. Εκτός από τις μεγάλες εκτάσεις που είναι κατάλληλες για βιομηχανική χρήση και το δίκτυο υψηλής τάσης που διευκολύνει την υλοποίηση έργων, η περιοχή διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό και προϋποθέσεις για ταχεία αδειοδότηση.

Το σχέδιο αυτό σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της περιοχής, με την προοπτική να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας και της ενέργειας.

close menu