Μια διαρροή δεδομένων που έφτασε στα χέρια του TechCrunch αποκαλύπτει πως η Κίνα ανεβάζει επίπεδο στη λογοκρισία, χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη για να φιλτράρει το περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Και μάλιστα, όχι μόνο για τα γνωστά «ευαίσθητα» θέματα, όπως η σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν, αλλά και για παράπονα σχετικά με τη φτώχεια, ειδήσεις για διεφθαρμένους αξιωματούχους, ακόμα και εκκλήσεις πολιτών για βοήθεια.
AI που φιλτράρει την πολιτική σάτιρα
Το νέο σύστημα φαίνεται να εστιάζει κυρίως στους ίδιους τους Κινέζους χρήστες, αλλά δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί και για τον έλεγχο των κινεζικών μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης, ώστε να συμμορφώνονται πλήρως με τις κυβερνητικές γραμμές.
Ο Xiao Qiang, ερευνητής του UC Berkeley που μελετά τη λογοκρισία στην Κίνα, δήλωσε πως αυτό είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι η κυβέρνηση θέλει να ενσωματώσει τη νέα τεχνολογία στον έλεγχο της πληροφόρησης. Σε αντίθεση με τους παλιούς μηχανισμούς που βασίζονταν σε ανθρώπινη παρέμβαση και λέξεις-κλειδιά, ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να κάνει τη δουλειά πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
Μια «ευαίσθητη» βάση δεδομένων
Η διαρροή προήλθε από μια βάση δεδομένων που ήταν εκτεθειμένη στο διαδίκτυο και ανακαλύφθηκε από τον ερευνητή ασφαλείας NetAskari. Σύμφωνα με το TechCrunch, το σύστημα αξιολογεί αν ένα κομμάτι περιεχομένου σχετίζεται με «ευαίσθητα» ζητήματα, όπως σκάνδαλα ρύπανσης, οικονομικές απάτες ή πολιτική σάτιρα. Αν για παράδειγμα κάποιος κάνει έμμεσες αναφορές σε πολιτικούς μέσω ιστορικών παραλληλισμών, το σύστημα τον… βάζει στη λίστα!
Το «μεγάλο φίλτρο» γίνεται πιο έξυπνο
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για την εκτεταμένη λογοκρισία του διαδικτύου στην Κίνα. Όμως αυτή η διαρροή δείχνει πως πλέον το «μεγάλο φίλτρο» της Κίνας περνά σε άλλο επίπεδο, χρησιμοποιώντας την πιο προηγμένη τεχνολογία για να ελέγχει απόλυτα το περιεχόμενο που φτάνει στους πολίτες.
Η κινεζική κυβέρνηση, από την πλευρά της, δηλώνει πως αποδίδει μεγάλη σημασία στην ηθική ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και αρνείται τις κατηγορίες για υπερβολικό έλεγχο. Ωστόσο, σύμφωνα με το TechCrunch, το συγκεκριμένο σύστημα δείχνει ξεκάθαρα ότι στόχος είναι να διαμορφωθεί η κοινή γνώμη και να διασφαλιστεί πως κάθε αφήγηση που διαφέρει από την επίσημη… απλά εξαφανίζεται.
Όπως είχε πει κάποτε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, «το διαδίκτυο είναι η πρώτη γραμμή για τον καθορισμό της κοινής γνώμης». Και με τέτοιες τεχνολογίες, η Κίνα δείχνει ότι θέλει να κρατήσει αυτή τη γραμμή υπό αυστηρό έλεγχο.