Σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά την υλοποίηση επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς, όπως η τεχνολογία, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αν και αποτελούν τον πυρήνα της ελληνικής οικονομίας. Η έρευνα, που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) τον Μάρτιο του 2025, αναδεικνύει τις αντιφάσεις και δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν αυτές οι επιχειρήσεις στον τομέα των επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει την ανάγκη εκσυγχρονισμού και προσαρμογής τους στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις της αγοράς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, μόλις, το 20,7% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στη χώρα πραγματοποίησε κάποια επένδυση σε τεχνολογικό εξοπλισμό και ψηφιακές τεχνολογίες (π.χ. λογισμικό, ψηφιακές συσκευές και εφαρμογές κ.λπ.) το 2ο εξάμηνο του 2024, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023 (21,6%). Αν και αυτό το ποσοστό είναι χαμηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, παραμένει ενδεικτικό της συνειδητοποίησης ότι η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.
Σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, παρατηρείται μείωση των επενδύσεων κατά δύο περίπου μονάδες σε τεχνολογικό εξοπλισμό/ψηφιακές τεχνολογίες και σε κτίρια, ενώ αύξηση παρουσίασαν οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό/λοιπά μηχανήματα κατά σχεδόν τέσσερις μονάδες, ενώ στην εκπαίδευση προσωπικού αυτές αυξήθηκαν οριακά κατά 0,4%.
Σύμφωνα με την κλαδική ανάλυση, σε τεχνολογικό εξοπλισμό και ψηφιακές τεχνολογίες επένδυσε 1 στις 4 (25,4%) επιχειρήσεις του κλάδου των υπηρεσιών και ακολουθούν οι επιχειρήσεις της μεταποίησης και του εμπορίου, με 18,3% και 17,2%, αντίστοιχα.
Επένδυση σε λογισμικό
Ανάμεσα στις ψηφιακές τεχνολογίες που επενδύθηκαν, περιλαμβάνονται λογισμικά, ψηφιακές συσκευές, εφαρμογές και άλλες σύγχρονες λύσεις, που βοηθούν τις επιχειρήσεις να εξυπηρετούν καλύτερα τους πελάτες τους και να αυτοματοποιήσουν τις εσωτερικές τους διαδικασίες.
Για παράδειγμα, το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι ψηφιακές συναλλαγές έχουν αναδειχθεί ως βασικοί τομείς ανάπτυξης, με το 49,7% των επιχειρήσεων να αντλεί πάνω από το 50% του τζίρου τους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Το 16,6% των επιχειρήσεων πραγματοποίησε κάποια επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό και λοιπά μηχανήματα, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2024 (20,1%). Το 6,5% των επιχειρήσεων πραγματοποίησε κάποια επένδυση σε κτιριακές εγκαταστάσεις και λοιπό εξοπλισμό, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2024 (9,9%), ενώ το 7,1% των επιχειρήσεων πραγματοποίησε κάποια επένδυση σε κατάρτιση και εκπαίδευση προσωπικού, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2024 (8,6%).
Προκλήσεις
Η έλλειψη ρευστότητας και η περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, παραμένουν τα μεγαλύτερα εμπόδια για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Περισσότερο από το 45% των επιχειρήσεων δήλωσε μείωση της ρευστότητας τους το 2ο εξάμηνο του 2024, γεγονός που καθιστά δύσκολη την υλοποίηση ακόμα και μικρών τεχνολογικών επενδύσεων.
Η ανάγκη για αυτοχρηματοδότηση των επενδύσεων είναι έντονη, με το 89,1% των μικρών επιχειρήσεων να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις τους με ίδια κεφάλαια, ενώ η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη, με μόνο το 1,9% των επιχειρήσεων να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω τραπεζικών δανείων.