Αρθρογραφία

«ΛΟΥΡΟΣ», ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ … ΝΙΑΓΑΡΑΣ! ΈΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚO, ΑΛΛΑ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΟ «ΚΑΤΑΠΡAΣΙΝΟ» DATA CENTER

Μέσα στον ορυμαγδό των εκατοντάδων (πλέον) δημοσιευμάτων για υπερυπολογιστές και κέντρα δεδομένων, ελληνιστί Data Centers, οι πάντες έχουν ξεχάσει (και γιατί να θυμηθούν) το «πράσινο» κέντρο δεδομένων (Green Data Center) του ΕΔΥΤΕ στον ποταμό Λούρο στην Ήπειρο.

Επαναφέρουμε από την παντελή αφάνεια και απαξίωση τον «Λούρο», καθώς όταν ολοκληρώθηκε η εγκατάστασή του αποτελούσε (και εξακολουθεί να αποτελεί) παράδειγμα χρηστής διαχείρισης ενεργειακών πόρων και λειτουργεί χωρίς να «ενοχλεί» το ενεργειακό οικοσύστημα, καθότι αξιοποιεί την υδροηλεκτρική ενέργειας από το φράγμα του ομώνυμου ποταμού.

Για την ιστορία το ΕΔΥΤΕ έχει εγκαταστήσει «πράσινο» κέντρο δεδομένων (Green Datacenter) στον ποταμό Λούρο στην Ήπειρο, με το οποίο επιτυγχάνει πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα ενεργειακή απόδοση, καθώς η λειτουργία του στηρίζεται αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (θέσεις του ΕΔΥΤΕ).

Σύμφωνα με το site του GRNET το Data Center του ΕΔΥΤΕ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το τεχνητό υδροηλεκτρικό φράγμα του σταθμού της ΔΕΗ στην περιοχή της Φιλιππιάδας και χρησιμοποιεί νερό από ποτάμι για τη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού και την ψύξη συστημάτων Πληροφορικής, λύση που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Παράλληλα έχουν υλοποιηθεί ειδικές τεχνικές μελέτες  λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή έλλειψη δυναμικής του υδροφόρου ορίζοντα, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, και έχουν προβλεφθεί γεωτρήσεις άντλησης υπόγειων υδάτων που θα λειτουργούν υποστηρικτικά ώστε να τηρηθεί η απαιτούμενη εφεδρεία.

Το Κέντρο Δεδομένων του ΕΔΥΤΕ στον Λούρο μπορεί να υποστηρίξει εξοπλισμό έως 200 ΚWatt. Φιλοξενεί 14 ικριώματα στα οποία έχουν εγκατασταθεί 220 διακομιστές τελευταίας γενιάς, βελτιστοποιημένοι για την παροχή εικονικών μηχανών πάνω από υπηρεσίες νέφους. Η υποδομή πληροφορικής ολοκληρώνεται με συστήματα αποθήκευσης δεδομένων συνολικής χωρητικότητας 576 TB και τον απαραίτητο δικτυακό εξοπλισμό. Το κέντρο δεδομένων είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου πρόσβασης, ασφάλειας, πυροπροστασίας και παρακολούθησης της κατάστασης των διάφορων υποσυστημάτων που φιλοξενεί.

Το ΕΔΥΤΕ, πάντα σύμφωνα με το site του GRNET, έχει κάνει σχεδιασμό που διασφαλίζει την ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος και επιτυγχάνεται δείκτης Ενεργειακής Απόδοσης (Power Usage Effectiveness – PUE) χαμηλότερος του 1,3 που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση στην Ελλάδα και διασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 70%. Λόγω της απομακρυσμένης εγκατάστασης, το κέντρο έχει σχεδιαστεί ώστε να διαθέτει πλήρη εφεδρική κάλυψη σε όλα τα ενεργά μέρη της υποδομής ισχύος και ψύξης. Η υποδομή παρακολουθείται σε 24ωρη βάση για την άμεση αντιμετώπιση των τυχόν προβλημάτων, σε πραγματικό χρόνο.

Το «πράσινο» κέντρο δεδομένων (Green Data Center) του ΕΔΥΤΕ στον ποταμό Λούρο στην Ήπειρο αξιοποίησε χρηματοδότηση από την Ε.Ε. του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» 2007-2013.

Γ. ΧΑΛ.

close menu