H Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ, κυρία Γιώτα Παπαρίδου, συμμετείχε στο πάνελ: The Future Footprint: Technology and Innovation’s Impact, στο πλαίσιο του 10ου Delphi Economic Forum το Σάββατο 12 Απριλίου.
Απαντώντας σε ερώτηση του Δημοσιογράφου και Συντονιστή του πάνελ, κυρίου Ανδρέα Ζαμπούκα, αναφορικά με το πως επηρεάζει το μέλλον πλέον η ψηφιακή τεχνολογία, η Πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) σημείωσε: «Η ψηφιακή τεχνολογία είναι συνυφασμένη με την καινοτομία, που σημαίνει ότι ήταν το παρελθόν, είναι το παρόν και είναι και το μέλλον για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία της κοινωνίας. Άρα προς τα πού πάμε; Νομίζω ότι όλα αυτά αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Έχουμε κάνει τεράστια βήματα και βιώνουμε αυτήν τη στιγμή την είσοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Για εμάς στον κλάδο δεν είναι κάτι καινούριο. Οι τράπεζες χρησιμοποιούσαν αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης εδώ και 20 χρόνια, αλλά βέβαια τώρα είναι κάτι το οποίο κυκλοφόρησε πιο πολύ στον κόσμο, το Chat GPT το έκανε πιο προσεγγίσιμο και ελκυστικό, πιο «μυθιστορηματικό». Αλλά σίγουρα είναι η υποδομή με την οποία θα δουλεύουμε όλοι στο μέλλον και σε ένα χρόνο περίπου δε θα υπάρχει τίποτα που να μην είναι ή να μην περιλαμβάνει αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης. Ταυτόχρονα, έχουμε θέματα που αφορούν στην Κυβερνοασφάλεια. Όλα τα καλά έχουν και κάποια αντίβαρα, κάποια θέματα που είναι και λίγο προβληματικά, άρα πρέπει όλοι μαζί να δούμε πώς θα τα λύσουμε».
Αναφερόμενη στις στρατηγικές κινήσεις του Συνδέσμου και των μελών του σε αυτήν την κατεύθυνση, η κυρία Παπαρίδου τόνισε: «Βεβαίως, στον ΣΕΠΕ έχουμε προσδιορίσει ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, η μελέτη που πραγματοποιήσαμε από κοινού με την Deloitte και παρουσιάσαμε τον Δεκέμβριο στο μεγάλο μας συνέδριο, το digital economy forum, δείχνει ποια θα είναι η ανάπτυξη και πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τα επόμενα χρόνια. Ο κλάδος έχει μία πολύ μεγάλη ανάπτυξη συνεχίζοντας με τους ίδιους ρυθμούς. Έχουμε μία αρκετά μεγάλη διαφοροποίηση, με 35% ανάπτυξη από το 2022 και 80% από το 2019. Αυτό που βλέπουμε μπροστά μας από πλευρά τεχνολογίας είναι την Τεχνητή Νοημοσύνη σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και δεύτερη την Κυβερνοασφάλεια. Από κάθετες αγορές, αν θέλετε, ή τομείς δραστηριοτήτων, πρώτη έρχεται η υγεία και ακολουθούν η ενέργεια και τα χρηματοπιστωτικά, όπου βλέπουμε τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς να πέφτει το μεγαλύτερο βάρος».
Στην ερώτηση: «Σε ό,τι αφορά στην υγεία που λέτε, η ηθική που θα διαμορφωθεί στο μέλλον ποια μπορεί να είναι, δεδομένου ότι πρέπει να προσέχουμε και για τα προσωπικά δεδομένα;», η Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ σημείωσε: «Δε θα διαφωνήσω καθόλου μαζί σας, αλλά θα σας πω και κάτι που είπα όταν μας κάλεσαν στη Βουλή στην ακρόαση φορέων για το ν/σ για την ασφάλεια των δεδομένων που έχει στην κατοχή του το Ελληνικό Δημόσιο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα της ασφάλειας, φυσικά δε θέλουμε τα δεδομένα μας να «κυκλοφορούν», αλλά δεν υπάρχει 100% ασφάλεια πουθενά και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει όλοι να αποδεχθούμε. Αν πάρουμε σαν παράδειγμα τον τομέα της υγείας, θα πρέπει να σκεφτούμε αν αυτή η «κυκλοφορία» των δεδομένων, που ενδεχομένως θα σώσει μία ζωή, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από την απόλυτη ασφάλεια των δεδομένων.».
Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η καινοτομία και η τεχνολογία θα κάνουν πιο ευτυχισμένους τους ανθρώπους, η κυρία Παπαρίδου τόνισε «Η ανάπτυξη είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να σε κάνει να πας μπροστά. Εάν δεν αναπτυχθείς και δεν προχωρήσεις μπροστά, δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος, όπως και εάν δεν μπορείς να εξασφαλίσεις τα προς το ζην, ακόμα κι αν όλα τα υπόλοιπα πηγαίνουν καλά. Άρα πρέπει να δεις σε ποιους τομείς μπορείς σαν χώρα να προχωρήσεις και να αναπτυχθείς.
Σίγουρα υπάρχουν τομείς που δεν έχουμε δει όπως πρέπει, όπως ο πολιτισμός και ο τουρισμός, τομείς υποστελεχωμένοι από πλευράς Δημοσίου. Ένα γενικότερο πρόβλημα του Ελληνικού Δημοσίου, που εντάθηκε με τη μείωση των μισθών του Δημοσίου την εποχή της κρίσης, οι οποίοι έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα μέχρι σήμερα, κάτι που οδήγησε πολλούς στο να ψάξουν εργασία εκτός Δημόσιου Τομέα. Επιπρόσθετα, υπάρχουν κάποιες αγορές όπως είναι η βιομηχανία ψηφιακής τεχνολογίας που εκεί πραγματικά μπορούμε να προχωρήσουμε και να αναπτυχθούμε. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με μια σωστή στρατηγική, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις, ώστε να μεγαλώσουν και να παραμείνουν εδώ.
Εν συνεχεία ερωτήθηκε για τη συμμετοχή της ελληνικής Πολιτείας σε αυτό τον στρατηγικό προσανατολισμό, αναφέροντας. «Είναι θέμα και Ελλάδας και Ευρώπης. Επειδή συμμετέχουμε και στον πανευρωπαϊκό οργανισμό DIGITAL EUROPE, μπορώ να σας πω ότι με τα τωρινά δεδομένα, κάνουμε ότι μπορούμε για να διώξουμε τις επιχειρήσεις και από την Ελλάδα και από την Ευρώπη. Αυτό είναι το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή, διώχνουμε τις επιχειρήσεις από την Ευρώπη και την Ελλάδα και τις στέλνουμε στην Αμερική για να μεγαλώσουν. Και τώρα μπορεί να υπάρχει αναταραχή με τους δασμούς αλλά κάποια στιγμή θα καταλαγιάσει κι αυτό. Είναι τρέλα αυτό που κάνουμε. Έχουμε τα μυαλά όντως, είμαστε πάρα πολύ ψηλά στο επίπεδο κορυφαίων ταλέντων ως Ευρώπη, έχουμε μία βιομηχανία, η οποία θα μπορούσε να φέρει πάρα πολλά έσοδα στη χώρα και φορολογικά μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις και ασφαλιστικά κλπ., αλλά πρέπει συνολικότερα η χώρα να το δει με αυτήν τη λογική, διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα», υπογράμμισε η κυρία Παπαρίδου.
Όσον αφορά στην επικοινωνία με τους συναδέλφους στους άλλους Συνδέσμους των άλλων χωρών της ΕΕ, η Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ σημείωσε πως «αυτό στο οποίο συμφωνούμε όλοι σε επίπεδο DIGITAL EUROPE, είναι ότι η Αμερική και η Κίνα παράγουν τεχνολογία και η Ευρώπη παράγει νομοθεσία. Έχουμε φτιάξει ολόκληρα κείμενα, μελέτες, τους λέμε για κάθε νέο νόμο που περνάνε να καταργούνε δέκα και το μόνο που κάνουμε αυτήν τη στιγμή είναι να προσπαθούμε να περιορίσουμε οτιδήποτε θεωρούμε «επικίνδυνο». Ακόμα και τώρα με τους δασμούς, αυτό που γίνεται είναι ότι μας έχουν βάλει ο ΗΠΑ να χορεύουμε στο ρυθμό που χτυπάνε εκείνοι παλαμάκια. Σαν Ευρώπη είμαστε ο Νο1 πελάτης του κόσμου, γιατί ποιοτικά όλοι θέλουν να πουλάνε στην Ευρώπη και το 49% των εξαγωγών των ΗΠΑ είναι στην Ευρώπη. Αντί να τονίσουμε τα πλεονεκτήματα μας, καθόμαστε και παρατηρούμε απλά. Και αυτό το κάνουμε και σαν Ελλάδα και το κάνουμε σε πολλά σημεία λάθος. Ας πω ένα παράδειγμα. Είμαστε ένας προορισμός για ψηφιακούς νομάδες. Και ξέρετε τι λέμε σαν χώρα; Τι να τους κάνουμε εμείς, δεν τους θέλουμε. Τους βγάλαμε και βίζα και στη βίζα τι τους είπαμε; Το 100% της δουλειάς σας θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά εκτός Ελλάδας. Επομένως, αν κάποιος έρθει στη χώρα μας, δεν έχει καμία ευκαιρία να αναπτύξει οποιαδήποτε συνεργασία ή δραστηριότητα για τη χώρα. Η Αγγλία και η Αυστραλία έχουν κάνει ολόκληρη στρατηγική προσέγγισης. Κι εμείς λέμε «Τι να τους κάνουμε;».
Κλείνοντας την ενδιαφέρουσα συζήτηση ζητήθηκε από την κυρία Παπαρίδου να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα. «Έχουμε ήδη καλύψει όλα τα κενά και όλη την ανατροπή που είχε συμβεί με την τεράστια οικονομική κρίση, όπου είχαμε χάσει το 50% της αξίας της αγοράς μας και αυτήν τη στιγμή προχωράμε με πολύ μεγάλους ρυθμούς. Ο επόμενος μεγάλος στόχος της χώρας θα πρέπει να είναι οργανωμένα το κομμάτι της εξωστρέφειας, γιατί, όπως και να το κάνουμε, για να αναπτυχθούμε πρέπει να βγούμε εκτός χώρας. Είναι πολύ μικρή η χώρα μας για να μπορέσει να καλύψει την ανάπτυξη μας και είναι πολύ βασικό να φέρουμε έσοδα από αυτόν τον κλάδο στη χώρα και μπορούμε να το κάνουμε. Πάμε καλά και πιστεύω ότι έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες, άρα μία σωστή και οργανωμένη στρατηγική, μαζί με την Πολιτεία και δε μιλάω πάνω στα οικονομικά θέματα, γιατί κι εδώ το βλέπουμε λίγο λάθος το θέμα – τα περισσότερα έργα και δράσεις του κλάδου μας είναι αυτοχρηματοδοτούμενα άμα τα δεις σε ένα χρονικό διάστημα 5ετίας. Επομένως, πιστεύω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης και σε αυτήν την κατεύθυνση κάνουμε προσπάθειες. Πρόσφατα ξεκινήσαμε και μία καμπάνια στα σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια, για να προσεγγίσουμε παιδιά, γιατί έχουμε τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και αυτό που έχω να πω είναι ελάτε στον κλάδο, έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες, είμαστε πάρα πολύ ψηλά, είμαστε στις πρώτες χώρες στον κόσμο στον Ψηφιακό Τομέα και έχουμε πολλές δυνατότητες να προχωρήσουμε. Και ο μέσος μισθός μας δεν είναι 1350 ευρώ, όπως προαναφέρθηκε για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, είναι πολύ πιο πάνω».