Τεχνολογίες

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Το πολυνομοσχέδιο των 500+ σελίδων, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, σειρά νέων διαλειτουργικών ψηφιακών διαδικασιών και την έμμεση κρατική επιχορήγηση ανάπτυξη των υπηρεσιών 5G.

Περισσότερες από 500 σελίδες και 232 άρθρα έχει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που εισήχθη για συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή. Το ογκώδες πόνημα του υπουργείου αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα και ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ανάμεσά τους και την έμμεση επιχορήγηση του κράτους για την ανάπτυξη υπηρεσιών 5G.

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στην ομιλία του στην 24η συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση του περιοδικού Economist, αναφέρθηκε σχετικά με την διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού και την επόμενη μέρα στην Ευρώπη, την Ελλάδα και τον κόσμο, όπως επίσης για την σημασία της δημιουργίας του νέου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι το υπουργείο συντόνισε υπηρεσίες του δημόσιου τομέα ώστε να διαλειτουργούν, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο gov.gr και τις υπηρεσίες που προσφέρει, προσθέτοντας ότι το μοντέλο που θέλει να αντιγράψει η Ελλάδα είναι το παράδειγμα της Εσθονίας, το 99% των υπηρεσιών του Δημοσίου της οποίας παρέχονται ψηφιακά. Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε το έργο της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών, που δίνει την δυνατότητα δωρεάν ψηφιακής επιμόρφωσης των πολιτών, και όπως δήλωσε, πρόκειται να εμπλουτίσει τα μαθησιακά εργαλεία και να προστεθούν κι άλλες «τάξεις» ανάλογα με το επίπεδο του κάθε πολίτη.

Όσον αφορά στο 5G, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην καινοτομία του νέου νομοσχεδίου του Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, που προβλέπει την ίδρυση ενός ταμείου («Φαιστός»), το οποίο έχει στόχο τις επενδύσεις στην Ερευνα και Ανάπτυξη 5G προϊόντων και υπηρεσιών. Το ταμείο «Φαιστός» θα προκύψει από το 25% των εσόδων που θα συγκεντρώσει το Δημόσιο από τον επικείμενο διαγωνισμό για την παραχώρηση φάσματος για την ανάπτυξη δικτύων 5G.

Αναφερομένος και στις νέες ταυτότητες, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα εκδοθούν σε λιγότερο από δυο χρόνια.

Στο μεταξύ, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε και την καινοτομία στο νέο νομοσχέδιο του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με τον Προσωπικό Αριθμό. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η Ελλάδα προχωρά στις απαιτούμενες ενέργειες για να προλάβει την 4η βιομηχανική επανάσταση, και «μερικές φορές οι τελευταίοι – έσχατοι – γίνονται πρώτοι». Προτεραιότητα της κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση, είναι να εμπλουτίζεται η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη με νέες υπηρεσίες κάθε εβδομάδα, τόνισε ο υπουργός.

Τα βασικά σημεία του πολυνομοσχέδιου

Αλλαγές και νέες υπηρεσίες προβλέπει ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης τουυπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο:

Ρυθμίζονται θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον δημόσιο τομέα και στον τομέα ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Κωδικοποιούνται πάνω από 125 διατάξεις που περιλαμβάνονται σε δεκάδες νόμους της προηγούμενης δεκαπενταετίας για την πληροφορική και ανανεώνονται με τα σημερινά δεδομένα (π.χ. Διαύγεια, Προσβασιμότητα, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση).

Εισάγονται νέες διατάξεις

Προωθείται νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον Ενιαίο Αριθμό του Πολίτη, τις ψηφιακές υπογραφές, τις ψηφιακές σφραγίδες, τα ψηφιακά έγγραφα

Εξυπηρετούνται οι στόχοι της Καλής Νομοθέτησης, όπως έχουν τεθεί στο ν. 4622/2019 για το Επιτελικό Κράτος, ώστε
α) πολίτες, οι επιχειρήσεις, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι να μην χρειάζεται να ανατρέχουν σε μια πανσπερμία διατάξεων
β) να εξοπλίσει το κράτος για να είναι σε θέση να προσαρμόζεται στις ταχέως εξελισσόμενες και πολλές φορές φαινομενικά αντικρουόμενες, τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις και να αποτελέσει επιταχυντή των εξελίξεων αυτών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα προστατεύοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.

– Ενσωματώνονται ευρωπαϊκές οδηγίες για τα ανοιχτά δεδομένα

– Ενσωματώνεται ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της ΕΕ, νομοθεσία αναγκαία για το πέρασμα στην εποχή του 5G

– Σε συνέχεια του Επιτελικού Κράτους, θεμελιώνεται η τεχνολογική εξέλιξη της χώρας, δίνοντας έμφαση τόσο στον αναπτυξιακό χαρακτήρα όσο και στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των πολιτών

– Απελευθερώνονται οι τεχνολογικές δυνατότητες της δημόσιας διοίκησης και μειώνεται η γραφειοκρατία προς πολίτες και επιχειρήσεις

Διαθέτει αναπτυξιακό χαρακτήρα καθώς εκτός από τις αμιγώς αναπτυξιακές διατάξεις (π.χ. ανοικτά δεδομένα, cloud first policy, ηλεκτρονικές επικοινωνίες), η απελευθέρωση των τεχνολογικών δυνατοτήτων της δημόσιας διοίκησης μειώνει τα διοικητικά βάρη προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και ενδυναμώνει το ΑΕΠ της χώρας

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

close menu