Διεθνή

Ο Μασκ «απομακρύνεται» από το DOGE – Επιστροφή στη Tesla μετά τα ζόρια

Έπειτα από μήνες έντονης πολιτικής δραστηριότητας, ο Ελον Μασκ φαίνεται να αφήνει στην άκρη –ή τουλάχιστον να βάζει στο «pause»– τον ρόλο του ως επικεφαλής του περιβόητου Department of Government Efficiency (γνωστού και ως DOGE), δίνοντας ξανά προτεραιότητα στην Tesla. Η ανακοίνωση ήρθε την Τρίτη, με τον Μασκ να δηλώνει πως από τον Μάιο θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο που αφιερώνει στις κυβερνητικές υποχρεώσεις του.

Ο Μασκ, ο οποίος έγινε «υπουργός αποτελεσματικότητας» στην κυβέρνηση Τραμπ με αποστολή την περικοπή της γραφειοκρατίας, βλέπει πλέον την αυτοκρατορία του στην ηλεκτροκίνηση να δοκιμάζεται σκληρά. Με τη μετοχή της Tesla να έχει κατρακυλήσει κατά 40% μέσα στο 2025 και τα καθαρά κέρδη να κάνουν ελεύθερη πτώση 71% το πρώτο τρίμηνο, η επιστροφή του στο τιμόνι της εταιρείας φαντάζει σχεδόν μονόδρομος.

Μπορεί η DOGE να υπερηφανεύεται για «εξοικονόμηση» 160 δισ. δολαρίων μέσω περικοπών –αν και κάποιες σχετικές αναρτήσεις εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς από τον ιστότοπό της– όμως την ίδια ώρα η κεφαλαιοποίηση της Tesla έχασε περί τα 600 δισ. δολάρια. Και το χειρότερο; Οι περικοπές περιλάμβαναν και φορείς που εποπτεύουν… τις ίδιες τις επιχειρήσεις του Μασκ, όπως η SEC και η FAA.

Η κατάσταση δεν βοήθησε και τις δημόσιες σχέσεις της Tesla, με διαδηλώσεις, βανδαλισμούς σε εκθέσεις και την εικόνα του Μασκ να συνδέεται όλο και περισσότερο με πολιτικές επιλογές που προκαλούν διχασμό. Οι επενδυτές έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα, ενώ ακόμα και σε προπύργια όπως η Καλιφόρνια, οι πωλήσεις πήραν την κατιούσα.

Η εικόνα της Tesla δέχθηκε και διεθνή χτυπήματα. Οι σχέσεις με την Κίνα δοκιμάζονται λόγω αυξημένων δασμών, με την εταιρεία να αναστέλλει παραγγελίες για τα Model S και X, ενώ και στην Ευρώπη, η υποστήριξη του Μασκ προς το ακροδεξιό AfD στη Γερμανία δεν πέρασε απαρατήρητη.

Ο ίδιος, πάντως, διαβεβαιώνει πως δεν αποχωρεί πλήρως από τη DOGE – θα συνεχίσει να ασχολείται με τις περικοπές «μία ή δύο μέρες την εβδομάδα». Ίσως και αυτός ο ρόλος να φτάνει στο τέλος του, αφού η κυβέρνηση Τραμπ συμπληρώνει τις 130 πρώτες ημέρες της τον Μάιο — περίοδο που περιορίζει νομικά το πόσο μπορεί να εργαστεί κανείς ως «ειδικός κυβερνητικός υπάλληλος».

Όσο για την Tesla, το μέλλον διαγράφεται προκλητικό: ανταγωνισμός από Κίνα, πολιτικά ρίσκα, αβεβαιότητα στους δασμούς και έλλειψη εμπιστοσύνης. Η εταιρεία, ωστόσο, κατάφερε να ξεφορτωθεί το στοκ παλαιών μοντέλων και προσπαθεί να δελεάσει το κοινό με παροχές όπως δωρεάν φόρτιση και το περιβόητο Full Self-Driving.

Το μόνο βέβαιο; Ο Ελον Μασκ δεν παύει ποτέ να μας εκπλήσσει – είτε στο διάστημα, είτε στην πολιτική, είτε στο τιμόνι μιας εταιρείας που κάποτε υποσχόταν να αλλάξει τον κόσμο.

close menu