Παπαγάλλος

Πόσο δύσκολo είναι να πιαστούν οι φορο-software απατεώνες;

Πέρασε πολύ εύκολα στα «ψιλά» των εφημερίδων, λόγω των αλλεπάλληλων θεμάτων επικαιρότητας από την επιθετικότητα της Τουρκίας μέχρι  και την εκλογολογία και τα 2,5 ευρώ το λίτρο για την βενζίνη.

Και εν μέρει μπορεί και να «ήταν δίκαιο και να έγινε πράξη», κατά πως έλεγαν τα συντρόφια οι συριζαίοι, όμως εμείς το επαναφέρουμε, γιατί το θεωρούμε ένα από τα μείζονα (αρνητικά) θέματα (Ναι! Υπάρχουν και αρνητικά. Δεν είναι όλα ρόδινα) που εξελίσσονται σε χρόνιες «αχίλλειες πτέρνες».

Και προφανώς αναφέρομαι στα «χάη τεκ κυκλώματα», που είναι αρκετά βήματα μπροστά από τις κρατικές υπηρεσίες, που είναι επιφορτισμένες με την προστασία των ψηφιακών συναλλαγών και δη των φορολογικών. Γιατί όπως και να το κάνουμε όταν διαβάζουμε ανακοινώσεις ότι «αποκαλύφθηκε» κύκλωμα, που είχε εντοπιστεί το 2019 από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ, το οποίο χρησιμοποιούσε παράνομα λογισμικά (!) για να αλλοιώνει το περιεχόμενο αποδείξεων, τιμολογίων και φορολογικών μηχανισμών, κάπου «ξινιζόμαστε».

Και ξινιζόμαστε γιατί

  • Πιστεύουμε ότι αρχικά θα έπρεπε το αδίκημα της παραχάραξης φορολογικών στοιχείων να έχει πολύ αυστηρές ποινές (επιπέδου ιδιώνυμου) και όχι να τους «χαϊδεύει» ο νόμος και οι χρηματικές ποινές να καταλήγουν να ρυθμίζονται και (ίσως) να παραγράφονται.
  • Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι δεν μπορούν να «θωρακιστούν» ψηφιακά λογισμικά και συσκευές, από την στιγμή που έχει γίνει κυβερνητική σημαία η ψηφιακή ασφάλεια.
  • Δεν πρόκειται για χάκερς που βρίσκονται κάπου σε ανατολικό κράτος ή στο υπερπέραν του dark web, αλλά για καρντάσια που ζουν και βασιλεύουν εν Ελλάδι.

Με λίγα λόγια τα λογιστικά λογισμικά πρέπει να «θωρακιστούν» και να μην είναι «ξέφραγο αμπέλι» για τον καθένα, που γράφει μία «ρουτινίτσα», την οποία και χρυσοπουλάει στους κάθε κατηγορίας απατεώνες.

Πως θα γίνει αυτό;

Προφανώς δεν είναι δουλειά μας για να το περιγράψουμε. Εκεί είναι η ΑΑΔΕ, το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Δίωξη Ηλεκτρονικού (και λοιπού) Εγκλήματος για να πράξουν τα δέοντα. Και φυσικά, επειδή «είναι πολλά τα λεφτά Αρη» να ξέρετε ότι οι έλεγχοι «τσίμπησαν» περίπου 100 επιχειρήσεις «να φέρονται» (όπως πρέπει να γράφεται) ότι να εμπλέκονται στο κύκλωμα των «χάη τεκ απατεώνων» στην παραποίηση των φορολογικών στοιχείων τους, δραστηριότητα που τους έδινε ποσοστιαία προμήθεια ανάλογα με το ύψος της απόκρυψης. Η ΑΑΔΕ εκτίμησε ότι η συνολική καθαρή φορολογητέα «ύλη» είναι στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ ο αναλογών Φ.Π.Α. στα 6 εκατ. ευρώ.

Για την ενημέρωσής σας, ορισμένες από τις «έξυπνες»  επιχειρήσεις, που πιάστηκαν με «πειραγμένα» λογισμικά και συσκευές, ήταν:

  • Εστιατόριο στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 1,26 εκατ. ευρώ.
  • Καφέ-μπαρ στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 721 χιλιάδες ευρώ.
  • Ζαχαροπλαστείο στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 548 χιλιάδες ευρώ.
  • Αρτοποιείο-φούρνος στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, κατά τις χρήσεις 2015 έως 2018, αποκρυβείσα ύλη 526 χιλιάδες ευρώ, και έπεται συνέχεια.

Μάλιστα κυκλοφόρησε και ένα ανέκδοτο για τους «έξυπνους» επιχειρηματίες, το εξής:

  • Τά ‘μαθες; Όχι.
  • Πιάσανε μαγαζί στην Μύκονο που δεν είχε κόψει αποδείξεις 500 χιλιάδων!
  • Ελα βρε! Πως κάνεις έτσι; Για δύο μοχίτο, τρία καβουροπόδαρα και μία σαλάτα!;

Αυτά τα ολίγιστα.

Εν κατακλείδι αυτές οι «παρεμβάσεις» στα λογισμικά πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν εντελώς διαφορετικά. Με πολύ βαρύτερες ποινές και κυρίως με το τριπλοκλείδωμα των εφαρμογών.

Ίσως η υποχρεωτικότητα για cloud  εφαρμογές να είναι μία από τις λύσεις.

ΠΑΠΑΓΑΛΛΙΕΣ

ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ VS «ΒΗΜΑ»

Την Κυριακή του Αγίου Πνεύματος η εφημερίδα «το Βήμα» κυκλοφόρησε με τίτλο «Εκλογές τον Οκτώβριο» και σίγουρα ήταν η αφορμή να πουλήσει αρκετά επί πλέον φύλλα. Η ίδια εφημερίδα σε άλλο φύλλο της είχε παραπολιτική αναφορά ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης βάζει το χέρι του στην φωτιά ότι οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη του 2023.

Το σίγουρο είναι ότι για να «χωρέσουν» εκλογές το 2022, πρέπει να προκηρυχθούν από το τέλος Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, το αργότερο. Μετά από αυτό το χρονικό ορόσημο οι δεύτερες εκλογές περνάνε στον Δεκέμβριο, μήνας εντελώς απαγορευτικός.

Άρα;

Άρα περιμένουμε μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου για να δούμε αν ο Πιερ έχει δίκιο.

close menu