Τεχνολογίες

Σήμερα Τετάρτη 29 Ιουνίου πραγματοποιείται ψηφιακά το 2ο Athens Space & Satellite Industry Summit με Έλληνες και ξένους ομιλητές

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά  στο Τρισδιάστατο Ψηφιακό Κέντρο «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ», το 2o Ετήσιο Συνέδριο «Athens Space & Satellite Industry Summit».

Το Συνέδριο «Athens Space & Satellite Industry Summit» είναι μια ελληνική διοργάνωση και το μοναδικό Θεσμικό Συνέδριο στην Ελλάδα για τη Δορυφορική και Διαστημική Τεχνολογία, με διεθνή εμβέλεια και συνέδρους από 35 χώρες. Έχει ως κύριο θεματολογικό άξονα:

«Διευρύνοντας τους Ορίζοντες της Ελληνικής Διαστημικής και Δορυφορικής Βιομηχανίας»

Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε μία εξαιρετικά σημαντική περίοδο κατά την οποία έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του Ελληνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων αξίας 200 και πλέον εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ανάκαμψης.

Στο 2o Ετήσιο Συνέδριο «Athens Space & Satellite Industry Summit» θα συζητηθούν και θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες του ελληνικού οικοσυστήματος Διαστημικών και Δορυφορικών Τεχνολογιών, των Εταιρειών του, των Φορέων του, των Νεοφυών Επιχειρήσεων, καταξιωμένων Επιστημόνων και Τεχνοκρατών.

Το 2ο Ετήσιο Συνέδριο «Athens Space & Satellite Industry Summit» τελεί υπό την Αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ), του Corallia, του SI-Cluster, του ESA BIC Greece, του Δικτύου Πράξη και της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών – ΕΒΙΔΙΤΕ

Οι βασικοί στόχοι του Συνεδρίου

Οι βασικοί στόχοι του 2o Ετήσιου Συνεδρίου «Athens Space & Satellite Industry Summit» είναι σε γενικές γραμμές:

  • Η διεθνής ανάδειξη των προοπτικών του τομέα της Ελληνικής Διαστημικής και Δορυφορικής Τεχνολογίας και των προοπτικών της σε μία αγορά που αναπτύσσεται με πολύ γρήγορο ρυθμό και ειδικά μετά την χρηματοδότηση των 200 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων. Επίσης η προοπτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην διεθνή αγορά.
  • Η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και των προοπτικών της Ελληνικής Διαστημικής Τεχνολογίας τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο, καθώς διευρύνονται και αυξάνονται οι τομείς των επίγειών χρήσεων των εφαρμογών των δορυφορικών και διαστημικών εφαρμογών.
  • Η παρουσίαση εφαρμογών σε νευραλγικούς τομείς όπως η Αμυντική Βιομηχανία και οι τομείς της Πολιτικής Προστασίας.
  • Επίσης η παρουσίαση των Ελληνικών επιστημονικών και Επιχειρηματικών επιτευγμάτων, η δραστηριότητα των Ελλήνων Επιστημόνων στο Εξωτερικό και η ανάδειξη των πολιτικών που υλοποιεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι τομείς και οι θεματικοί άξονες

Οι κύριες θεματικοί άξονες του 2ου «Athens Space & Satellite Industry Summit» επικεντρώνονται στους εξής τομείς με ενδεικτική θεματολογία:

1. Δυνατότητες και προοπτικές των ελληνικών Επιχειρήσεων Διαστημικής Τεχνολογίας. Καταγραφή και εκτίμηση των εθνικών και διεθνών προοπτικών των Ελληνικών Επιχειρήσεων Διαστημικής Τεχνολογίας. Εκτίμηση των δυνατοτήτων και των προοπτικών τους σε σχέση με τα ελληνικά προγράμματα διαστημικής τεχνολογίας.

2. Οι προοπτικές της Ελληνικής Επιστημονικής Κοινότητας σε Ευρωπαϊκά Και Διαστημικά Προγράμματα. Καταγραφή των δυνατοτήτων της Ελληνικής Επιστημονικής Κοινότητας σε διεθνή ερευνητικά και αναπτυξιακά Προγράμματα και Συνεργασίες. Παρουσίαση χαρακτηριστικών επιστημονικών προτάσεων και υλοποιήσεων.

3. Οι επίγειες εφαρμογές των δορυφορικών και διαστημικών τεχνολογιών. Καταγραφή του εύρους και της έκτασης των δυνατοτήτων των δορυφορικών και διαστημικών τεχνολογιών σε κλασικούς τομείς της Οικονομίας όπως π.χ. η Γεωργία, η Ναυτιλία, οι Μεταφορές και πως αυτές αλλάζουν τις δυνατότητες αξιοποίησης γνωστών εργασιών και διαδικασιών μέσω της ενσωμάτωσης και αξιοποίησης των εξελιγμένων δορυφορικών υπηρεσιών.

4. Οι δορυφορικές επικοινωνίες στην καθημερινότητα με εφαρμογές:

  • Δορυφορικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από επίγεια σταθερά δίκτυα και η κάλυψη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας είναι ανεπαρκής.
  • Συστημάτων επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται ενσωματωμένα σε αυτοκίνητα, και ενεργοποιούνται αυτόματα μόλις ανιχνευθεί πρόσκρουση ή ανατροπή του οχήματος.
  • «Έξυπνης» Γεωργίας με σταθμούς βάσης που μεταδίδουν δεδομένα από αισθητήρες, από μη κατοικημένες περιοχές που ενδεχομένως να μην έχουν επαρκή κάλυψη από τα κινητά δίκτυα.

5. Οι δορυφορικές επικοινωνίες στις επαγγελματικές εφαρμογές

  • Διαχείρισης στόλου αυτοκινήτων ή πλεούμενων (fleet management)
  • «Δορυφορικού Cloud», πρόσβασης σε cloud storage που είναι προσβάσιμο μέσω δορυφορικής επικοινωνίας.
  • Επιτήρησης Απομακρυσμένων Περιοχών, όπου δεν υπάρχει κάλυψη από σταθερά ή κινητά δίκτυα. Εφαρμογές των δορυφορικών και διαστημικών τεχνολογιών στη Δημόσια Διοίκηση και σε τομείς εθνικών συμφερόντων.

6. Αναφορές δορυφορικών και διαστημικών τεχνολογιών σε τομείς της Δημόσιας Διοίκησης και τομείς εθνικών συμφερόντων όπως η Άμυνα, τα Σώματα Ασφαλείας, η Πολιτική Προστασία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκπρόσωποι από υπουργεία, φορείς, οργανισμούς, δήμους, περιφέρειες καταγράφουν και αναφέρουν πως και σε ποιους τομείς αξιοποιούν και χρειάζονται τις δορυφορικές και διαστημικές τεχνολογίες.

7. Η αξιοποίηση προγραμμάτων χρηματοδότησης που έχουν σχέση με την Διαστημική και Δορυφορική Έρευνα και Ανάπτυξη. Καταγραφή και διερεύνηση των προοπτικών χρηματοδότησης που έχουν οι ελληνικές Εταιρείες και Φορείς από την Ευρωπαϊκή Ένωση

8. Παρουσίαση Εφαρμογών και Έργων που έχουν άμεση σχέση με δορυφορικές και Διαστημικές Τεχνολογίες σε τομείς όπως: οι τηλεπικοινωνίες, η τηλεπισκόπηση, η τηλεμετρία, τα geodata, η γεωργία, η ναυσιπλοΐα, η προστασία περιβάλλοντος, οι εφαρμογές Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (GIS). Επίσης οι ψηφιακές τεχνολογίες, οι εφαρμογές τους, τα νέα υλικά που δημιουργούνται στο Διάστημα κ.α.

Το Συνέδριο «Athens Space & Satellite Industry Summit» θα πλαισιωθεί με Συζήτηση «Στρογγυλής Τραπέζης», όπου θα κατατεθούν προτάσεις Επιστημονικών και Επαγγελματικών Φορέων για την αναγκαιότητα εθνικής στρατηγικής για τους τομείς του Διαστήματος και των Δορυφορικών Τεχνολογιών και θα συζητηθούν με αρμόδιους κυβερνητικούς εκπροσώπους. Στις συζητήσεις θα κληθούν να συμμετάσχουν και να σχολιάσουν πολιτικοί, υπηρεσιακοί, θεσμικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες, όπως και υψηλόβαθμα στελέχη από Φορείς και Εταιρείες του Διαστήματος και των Δορυφορικών Τεχνολογιών.

Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι το εξής:

09:30 – 09:45: Ψηφιακή Προσέλευση
09:45 – 10:00: Έναρξη Εργασιών
10:00 – 11:30: Παράλληλες Συνεδριάσεις
Ψηφιακή αίθουσα «Κασσιόπη»: Οι κατακτήσεις της ελληνικής βιομηχανίας Διαστήματος και Δορυφορικών Τεχνολογιών
Ψηφιακή Αίθουσα «Υπερίων»: Οι εθνικές και διεθνείς προοπτικές και οι τομείς ανάπτυξης των ελληνικών Επιχειρήσεων Διαστημικής Τεχνολογίας (α’ μέρος)
11:30 – 12:00: Digital Break – Επίσκεψη στην Ψηφιακή Έκθεση
12:00 – 13:30: Παράλληλες Συνεδριάσεις
Ψηφιακή αίθουσα «Κασσιόπη»: Εφαρμογές διαστημικών και δορυφορικών τεχνολογιών στην καθημερινότητα
Ψηφιακή Αίθουσα «Υπερίων»: Οι εθνικές και διεθνείς προοπτικές και οι τομείς ανάπτυξης των ελληνικών Επιχειρήσεων Διαστημικής Τεχνολογίας (β’ μέρος)
13:30 – 14:00: Digital Break, Επίσκεψη στην Ψηφιακή Έκθεση
14:00 – 15:30: Καταληκτική Συζήτηση: Οι προκλήσεις της ελληνικής αγοράς διαστήματος και δορυφορικών τεχνολογιών: Εξωστρέφεια και εθνικός χώρος
15:30 – 15:45: Κλείσιμο εργασιών Συνεδρίου | Σχολιασμός Συντονιστών

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα πατήστε ΕΔΩ

Χορηγοί Συνεδρίου

Diamond Sponsor: Space Hellas

Gold Sponsor: OHB Hellas

Supporter: Prometheus Space Technologies

Honored Sponsors: Hellas Sat, Stellar Discoveries

Media Sponsors: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Clip News, ICTplus.gr, ICTweekly, ΠΤΗΣΗ

Χρήσιμες πληροφορίες για το Συνέδριο:
Ημερομηνία: Τετάρτη 29 Ιουνίου και ώρα 09:30 – 15:45
Εγγραφή: Ελεύθερη συμμετοχή (δωρεάν ) χωρίς την καταβολή συμμετοχής.
Απαραίτητη η ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής στο site: https://space-satellite-2022.e-expo.gr/ 

close menu