Η Schneider Electric, ο ηγέτης στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, παρουσίασε το ανανεωμένο χαρτοφυλάκιο διακοπτών μέσης τάσης χωρίς SF6, στο Hannover Messe, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου έως 2 Ιουνίου.
Η νέα γενιά διακοπτών GM AirSeT είναι η ‘πράσινη’ και η βασική ψηφιακή τεχνολογία GIS που προτείνεται για ηλεκτρολογικά δίκτυα και απαιτητικές εφαρμογές σε βιομηχανικά κτίρια και άλλες σημαντικές υποδομές. Αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στην συνεχιζόμενη δέσμευση της Schneider Electric για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων σειρών από βιώσιμα προϊόντα νέας γενιάς. Η εταιρεία είναι ήδη σε στενή συνεργασία με τους πελάτες της – από επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και βιομηχανίες έως data centers – που επιδιώκουν να κινηθούν προς λειτουργία ‘καθαρού αέρα’ και να απαλλαχθούν από το αέριο SF6. Τα πρώτα εμπορικά έργα που ενσωματώνουν τους διακόπτες GM AirSeT βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην Ευρώπη.
Η νέα αυτή τεχνολογία έρχεται στην ιδανική στιγμή, ευθυγραμμισμένη και με την πρόταση της Επιτροπής της ΕΕ που έγινε στις 5 Απριλίου, σχετικά με την αυστηρότερη ρύθμιση των αερίων F-gas. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το αέριο SF6, το οποίο είναι το πιο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου στον κόσμο και χρησιμοποιείται ευρέως σε ηλεκτρολογικούς εξοπλισμούς για την τροφοδοσία βιομηχανικών εγκαταστάσεων υψηλής έντασης, μεγάλων κτιρίων και δικτύων. Αυτή η επείγουσα πρόταση σχεδίου δράσης είναι απαραίτητη για την επίτευξη των κλιματικών στόχων και περιγράφει λεπτομερώς ένα χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση σε πιο βιώσιμα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας. Η σειρά διακοπτών GM AirSeT βάζει τέλος στην εξάρτηση των βαρέων βιομηχανιών από το αέριο SF6, συνδυάζοντας τους τελευταίας γενιάς διακόπτες με μόνωση αερίου (gas-insulated switchgear) με τεχνολογίες ‘καθαρού αέρα’ και κενού αέρος (vacuum technology)
«Το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο καθώς και το γεγονός ότι η τεχνολογία για την αφαίρεση του SF6 από την περίπλοκη εξίσωση του κλιματικού αγώνα που υπάρχει ήδη, σημαίνει ότι ο χρόνος τελείωσε. Η δυναμική στην κατεύθυνση των περιβαλλοντικών βελτιώσεων στα συστήματα ισχύος δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας με βραβευμένες, ‘πράσινες’ και ψηφιακές τεχνολογίες», σχολίασε ο Frederic Godémél, Executive Vice President of Power Systems της Schneider Electricc.
Μια σειρά από βραβευμένες καινοτομίες μέσης τάσης
Σχεδιασμένο για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, το GM AirSeT ενώνει άλλες λύσεις μέσης τάσης της Schneider Electric, εξίσου απαλλαγμένες από SF6, που συμβάλλουν στην παγκόσμια καταπολέμηση κλιματικής αλλαγής, όπως:
- RM AirSeT™ – μια κύρια μονάδα δακτυλίου (GIS) μονωμένη με αέριο (GIS) που εξοπλίζει τους διαχειριστές δικτύων με ένα ισχυρό όπλο για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα αλλά και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, επιτρέποντας παράλληλα στις εγκαταστάσεις διανομής ηλεκτρικής ενέργειας να βελτιώσουν τις λειτουργικές επιδόσεις και την αξιοπιστία τους
- SM AirSeT™ – σχεδιασμένο ειδικά για εφαρμογές δευτερεύουσας διανομής ενέργειας με τη χρήση διακοπτών που εφαρμόζουν μόνωση αερίου
Η τεχνολογία της Schneider Electric έχει εφαρμοστεί πιλοτικά με επιτυχία σε πολλές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, υποδομές και κτίρια, από πελάτες όπως η GreenAlp στη Γαλλία, η EEC Engie στη Νέα Καληδονία και η Azienda Trasporti Milanesi στην Ιταλία.
Έχει επίσης λάβει πολλαπλά βραβεία και αναγνωρίσεις ως καταλύτης στη μετάβαση σε μια πιο πράσινη και αποδοτική ενεργειακή χρήση. Αυτά περιλαμβάνουν το Industrial Energy Efficiency Award στο Hannover Messe, το βραβείο Top 10 Innovations από το Innovation for Cool Earth forum και το βραβείο σχεδιασμού iF Design Award. Επιπλέον, το έργο της εταιρείας με την E.ON στη Σουηδία κέρδισε το βραβείο enerTIC για το έξυπνο δίκτυο.
Οι ψηφιακές δυνατότητες ξεκλειδώνουν νέες δυνατότητες για τους πελάτες
Η τεχνολογία ‘καθαρού αέρα’ Μέσης Τάσης της Schneider Electric διαθέτει ένα πλήρες φάσμα ενσωματωμένων δυνατοτήτων που τροφοδοτούνται με δεδομένα, οι οποίες θα παρακολουθούν την απόδοση των εφαρμογών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και θα επιτρέπουν τόσο αποτρεπτική αλλά και προληπτική συντήρηση, βάσει συγκεκριμένων συνθηκών.
Οι ενσωματωμένοι έξυπνοι αισθητήρες επιτρέπουν στους χρήστες να παρακολουθούν όλες τις λειτουργίες τους εξ αποστάσεως. Τα δεδομένα τροφοδοτούν ισχυρά εργαλεία ανάλυσης, που βασίζονται στο Cloud, όπως αυτά που προσφέρει η αρχιτεκτονική EcoStruxure, για την παροχή αξιοποιήσιμων πληροφοριών.
Οι εγγενείς ψηφιακές δυνατότητες είναι διαθέσιμες στις νεότερες σειρές της Schneider, συμπεριλαμβανομένων των MCSet Active καθώς και SM, RM και GM AirSeT Active.
«Σε μεγάλα, κρίσιμα και βιομηχανικά κτίρια και δραστηριότητες – όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και τα κέντρα δεδομένων, η εξόρυξη μετάλλων, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου – οι ψηφιακές γνώσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόβλεψη ζητημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η λειτουργική ασφάλεια, μεγιστοποιείται ο χρόνος λειτουργίας, αυξάνεται η λειτουργική απόδοση και βελτιστοποιούνται οι προσπάθειες συντήρησης και το κόστος», δήλωσε ο Frederic Godémél.