Την παρουσίαση της πλατφόρμας του Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών “Μίτος” προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στις δράσεις που ετοιμάζει το υπουργείο την επόμενη περίοδο και στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στα τέλη Ιουλίου, το οποίο όπως ανέφερε θα έχει την μεγαλύτερη επίδραση στην αναβάθμιση της εξυπηρέτησης του πολίτη. Το πρόγραμμα “Μίτος” είναι το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών και μέσα από αυτό το υπουργείο θα ξεκινήσει την προσπάθεια καταγραφής των διαδικασιών του Ελληνικού Δημοσίου, και κυρίως εκείνων στις οποίες ο πολίτης αλληλεπιδρά με αυτό.
Σύμφωνα με τον υπουργό: “έχει τύχει σε πάρα πολλούς πολίτες, διαφορετικά τμήματα των ίδιων υπηρεσιών του Δημοσίου να ζητούν από τους πολίτες διαφορετικά έγγραφα ή διαφορετικές διαδικασίες για την ίδια πράξη. Η καταγραφή των διαδικασιών του Δημοσίου δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, και ελάχιστα κράτη έχουν ίσως προβεί σε μια ολοκληρωμένη καταγραφή τους. Πήραμε την πρωτοβουλία να το ξεκινήσουμε, και πλέον είμαστε έτοιμοι να το παρουσιάσουμε παρουσία του Πρωθυπουργού σε λίγες ημέρες. Πρόκειται για μια τεράστια τομή στη λειτουργία αλληλεπίδρασης του πολίτη με το κράτος, διότι ο τελευταίος θα γνωρίζει εκ των προτέρων τι ακριβώς απαιτείται προκειμένου να εξυπηρετηθεί.
Έτσι, σε πρώτη φάση, θα συμπεριλάβουμε περισσότερες από 1.500 διαδικασίες σε μια πλατφόρμα, μέσω της οποία θα μπορούν να ενημερωθούν οι πολίτες, οι επαγγελματίες, τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης για τον τρόπο, χρόνο και κόστος υλοποίησης των διαδικασιών του δημοσίου τομέα. Σταδιακά, στο «Μίτος» θα καταγραφούν όλες οι διαδικασίες του Δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό, ο πολίτης θα ξέρει από πριν πού πρέπει να απευθυνθεί, τι δικαιολογητικά χρειάζεται να προσκομίσει και ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει. Θα περιλαμβάνονται, ακόμη, οι διαδικασίες που αφορούν τους Ευρωπαίους πολίτες. Η αναζήτηση θα είναι πολύ εύκολη και η πλατφόρμα πολύ απλή στη χρήση της, όπως όλες όσες σχεδιάζουμε. Επιπλέον, θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας αλλά και για την ενδυνάμωση των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης”.