Στη συνεδρίαση της επιτροπής δημόσιας διοίκησης, δημοσίας τάξης και δικαιοσύνης της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης Μάριος Κάτσης. Η συνεδρίαση είχε θέμα την ενημέρωση της Επιτροπής από τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τα έργα «Ψηφιακός μετασχηματισμός των ΟΤΑ και έξυπνες πόλεις»
Ο Μάριος Κάτσης αρχικά αναφέρθηκε στο πολιτικό κλίμα που διεξάγεται η συζήτηση λέγοντας «με ευθύνη της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού αλλά και στελεχών του, ο πολιτικός διάλογος έχει κυλιστεί στον βούρκο της τοξικότητας και της πόλωσης».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της συνεδρίασης ως ένα κρίσιμο ζήτημα που είναι στον πυρήνα της νέας εποχής και των προκλήσεων τόσο της ψηφιακής μετάβασης όσο και της κλιματικής κρίσης. «Τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι επιβαρυμένα από την κίνηση, την υψηλή συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων που βλάπτουν το περιβάλλον και κάνουν τη ζωή των ανθρώπων αφόρητη, γιατί μπορεί να ψάχνουν θέση πάρκινγκ πολλές ώρες ξοδεύοντας χρόνο και καύσιμα τα οποία έχουν γίνει πανάκριβα». Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε ως αναγκαίες λύσεις τις επενδύσεις σε πράσινα δημόσια ΜΜΜ και την χρήση νέων τεχνολογιών για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, τις λεγόμενες «έξυπνες πόλεις».
Στη συνέχεια άσκησε κριτική στην ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθώς με την εκλογή της νέας κυβέρνησης ακυρώθηκε το έργο με την επωνυμία «Διαμόρφωση στρατηγικής για τις έξυπνες πόλεις και υλοποίηση εθνικού συστήματος διαχείρισης στάθμευσης» ύψους 25εκ € που είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών Δήμων της χώρας.
Απευθυνόμενος στον κ. Πιερρακάκη ο κ. Κάτσης ανέφερε «τότε κ. Υπουργέ σας είχα ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο μαζί με άλλους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ και στην απάντησή σας, είπατε ότι έχετε άλλες προτεραιότητες στο ΠΔΕ, μας είπατε ότι θα επανασχεδιάσετε το έργο και ότι εντός του 2020 θα είχε βγει το νέο έργο. Μα πραγματικά αναρωτιέμαι 3 χρόνια σας πήρε να σχεδιάσετε ξανά το έργο; 3 χρόνια μελετούσατε τις παραμέτρους τις τεχνικές και τις οικονομικές και μόλις πριν λίγους μήνες βγάλατε το νέο έργο σε διαβούλευση; Στερήσατε από τη χώρα και τους Δήμους μια υποδομή που θα έτρεχε ήδη θα βλέπαμε πως περπατά και ποια τα προβλήματά της, θα τα διορθώνατε και θα επεκτείνατε τη δράση».
Στη συνέχεια κατηγόρησε τον Υπουργό για έλλειψη διορατικότητας και αναποτελεσματικότητα λέγοντας χαρακτηριστικά «…δεν είχατε την διορατικότητα να σκεφτείτε ως κυβέρνηση ότι τα ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης είναι πρώτης προτεραιότητας όπως φαίνεται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και χάσατε πολύτιμο χρόνο. Διότι κ. Υπουργέ καλά τα εργαλεία των πλατφορμών και τα διάφορα pass που μοιράζει η κυβέρνηση ψίχουλα στους πολίτες κοροϊδεύοντάς τους αλλά στα μεγάλα ψηφιακά έργα υποδομής δεν έχουμε δει καμία υλοποίηση παρά μόνο μεγάλα λόγια και ο χρόνος σας τελειώνει σύντομα» κατέληξε ο Μάριος Κάτσης.
Η εξαγγελία της κυβέρνησης για 2 έργα ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ ύψους 90εκ και 230εκ αντίστοιχα σχολιάστηκε από τον Μάριο Κάτση ως δράσεις που αν και καθυστερημένες έχουν θετικά στοιχεία. Ωστόσο ασκήθηκε κριτική ως προς τη φιλοσοφία και τον σχεδιασμό του έργου.
«Εμείς πιστεύουμε στις λύσεις κεντρικού σχεδιασμού ώστε να ασκείται κεντρικά η Ψηφιακή Πολιτική στη χώρα. Η αποψή μας είναι ότι πρέπει να φτιαχτεί ένα κεντρικό έργο έξυπνων πόλεων, οριζόντιο με ενιαία εφαρμογή για κάθε πόλη, με όλα τα δεδομένα σε ενιαίο cloud στο οποίο πάνω θα κουμπώνουν διάφορες έξυπνες εφαρμογές από μια λίστα με δυνατότητες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε Δήμου» Αναλύοντας τα οφέλη του κεντρικού σχεδιασμού τόνισε πως «επιτυγχάνουμε και οικονομία κλίμακος, έχουμε διαλειτουργικότητα που θα εννοεί τον πολίτη που δεν θα χρειάζεται να κατεβάζει την εφαρμογή της κάθε πόλης που επισκέπτεται αλλά θα είναι μια universal, και φυσικά δίνει τη δυνατότητα άσκησης ψηφιακής πολιτικής στη χώρα. Αυτό βεβαίως δεν αφαιρεί αρμοδιότητες από τους Δήμους γιατί σε μια κεντρική εφαρμογή όπως εμείς σχεδιάζαμε θα μπορούσε ο κάθε δήμος ανάλογα με τις ανάγκες του να διαλέξει ποια modules θα μπορεί να ενεργοποιεί είτε είναι το έξυπνο πάρκινγκ, είτε η παρακολούθηση των απορριμματοφόρων είτε είναι η κίνηση στους δρόμους, είτε είναι η ενημέρωση για παράνομα παρκαρίσματα είτε πλατφόρμες διαβούλευσης με τους πολίτες που θα καταθέτουν τα αιτήματά τους». Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη λύση που προωθεί τόνισε «εσείς επιλέξατε να δώσετε τα χρήματα στους Δήμους, να κάνετε και πολιτική με τους εκλεκτούς σας Δημάρχους που θέλετε να πριμοδοτήσετε να επανεκλεγούν, ο καθένας ανεξαρτήτως της ψηφιακής του ωριμότητας και των υπηρεσιών που έχει θα βγάλει την δική του εφαρμογή που δεν θα λειτουργεί στη διπλανή πόλη, έτσι όμως δεν εξοικονομούνται πόροι αλλά και δεν ασκείται μια πολιτική με σχέδιο από όλα τα Υπουργεία με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη.
Τέλος απαντώντας στις εξαγγελίες του Υπουργού Κ. Πιερρακάκη για την αναβάθμιση των ΚΕΠ και την ψηφιοποίηση των ταυτοτήτων σε wallet ο Μ. Κάτσης υπήρξε έντονα επικριτικός. Όσον αφορά τα ΚΕΠ ανέφερε «οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ έχουν καταγγείλει την κυβέρνηση που με Υπουργική Απόφαση Βορίδη που τους βάζει να εργάζονται 2 Σάββατα το μήνα καθώς δεν έχετε κάνει προσλήψεις, δεν έχετε φροντίσει για τις ψηφιακές δεξιότητες και έχετε μεταφέρει όλες τις ουρές του Δημοσίου στα ΚΕΠ». Όσον αφορά την τροπολογία για την ψηφιακή επίδειξη των ταυτοτήτων ανέφερε « πάτε να καλύψετε το φιάσκο του έργου των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων που κινδυνεύει να πέσει στο ΣτΕ με μια εφαρμογή τύπου wallet που ούτε ταυτότητα είναι καθώς δεν έχει την ισχύ ταξιδιωτικού εγγράφου αλλά είναι μόνο για το εσωτερικό της χώρας, ούτε ψηφιακή είναι καθώς δεν έχει ψηφιακές υπηρεσίες»