Υπηρεσίες

ΑΑΔΕ: Αυτόματος υπολογισμός ΦΠΑ και προ-συμπλήρωση δηλώσεων από τον Νοέμβριο

Την προ-συμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ όπως η Ιταλία ξεκινά τον Νοέμβριο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Με την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων όλα τα δεδομένα (έσοδα και έξοδα) βρίσκονται ψηφιακά στους servers της ΑΑΔΕ, εξέλιξη που της επιτρέπει να υπολογίσει τον οφειλόμενο ΦΠΑ. Βέβαια, η υποβολή του ΦΠΑ είναι αρμοδιότητα των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών. Αυτό σημαίνει ότι όπου υπάρχουν διαφωνίες τα λογιστήρια των επιχειρήσεων μπορούν να τροποποιήσουν τα στοιχεία.

Με βάση τον σχεδιασμό, στα τέλη Νοεμβρίου θα αναρτηθεί στον προσωπικό λογαριασμό των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, η πρώτη προ-συμπληρωμένη δήλωση ΦΠΑ. Όπως τονίζουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης τα ηλεκτρονικά βιβλία παρέχουν τη δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να γνωρίζει όλα τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων Και αυτό καθώς το έσοδο για μία επιχείρηση είναι έξοδο για μία άλλη και αυτόματα εμφανίζεται στα MyData. Όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ, σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις θα μπορούν να τροποποιούν την προ-συμπληρωμένη δήλωση εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι η δήλωση ΦΠΑ δεν θα είναι κλειδωμένη, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να τη διαχειριστούν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων δεδομένου ότι έχουν την ευθύνη για την υποβολή της.
Σημειώνεται ότι με την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, εκτός από την προ-συμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, το ελληνικό Δημόσιο θα επισπεύσει τις επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες καθώς θα γνωρίζει τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και ότι αυτές είναι σύννομες, μειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούμενο έλεγχο.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 1.062.187 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία, ο τζίρος από την αρχή της χρήσης των myData ξεπερνάει τα 688,6 δισ. ευρώ και έχουν εκδοθεί 1,1 δισ. παραστατικά. Σημειώνεται ότι το 2021 υποβλήθηκαν 832.000 ΜΥΦ (συγκεντρωτικές καταστάσεις), κάτι που δείχνει την καθολικότητα στη χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Πλέον τα στοιχεία που καταχωρίζονται παρέχουν τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ και στο οικονομικό επιτελείο να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου και τον μέσο τζίρο που πραγματοποιεί, αλλά και να υπολογίζουν τον ΦΠΑ που πρέπει να εισπραχθεί κάθε έτος.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τη δωρεάν εφαρμογή timologio. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 201.188 επιχειρήσεις και επαγγελματίας εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιμολόγιά τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρίζονται στα myData.

Μέσω της εφαρμογής οι υπόχρεοι συμπληρώνουν τα στοιχεία κάθε τιμολογίου που εκδίδουν. Με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το timologio, η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη κάθε συναλλαγής στο myDATA του επαγγελματία (έσοδα) και στο myDATA της επιχείρησης-πελάτη (έξοδα). Αποκλειστικά υπεύθυνος για την αλήθεια και την ακρίβεια των εκδιδόμενων παραστατικών παραμένει ο χρήστης της εφαρμογής. Η εφαρμογή timologio δεν αποστέλλει τα εκδιδόμενα παραστατικά στον λήπτη τους. Η αποστολή τους παραμένει ευθύνη του χρήστη της εφαρμογής.

close menu