Στις 12 του Σεπτέμβρη, ξεκίνησαν τα σχολεία και κάποτε οι ειδήσεις έλεγαν ότι οι δρόμοι γέμισαν με μπλε ποδιές και χαρούμενες φωνές. Σήμερα πολλά έχουν αλλάξει (μην ρωτάτε, αν είναι προς το καλό), και φυσικά τα σχολεία γέμισαν με ελπιδοφόρα νιάτα γεμάτα ζωή και πολλά σχέδια για το μέλλον.
Και πάμε να κάνουμε μία σύνοψη των ευρύτερων συνθηκών που μας περιμένουν στην γωνία και θα μας επηρεάσουν ως αγορά ΤΠΕ/ICT, αμέσως μετά την (κυβερνητική) ευωχία από την μια και την (αντιπολιτευτική) καταστροφή, που κάθε χρόνο κυριαρχούν στη ΔΕΘ.
Προφανώς το ενεργειακό ήταν, είναι και θα είναι το κυρίαρχο θέμα, που θα συνεχίσει να μας επηρεάζει και μάλιστα με αυξανόμενες και προστιθέμενες επιπτώσεις. Αφήνουμε τις «επισυνδέσεις» για πολύ παραπέρα, καθώς εκτιμούμε (εμείς, εκφράζοντας πάντα τις υποκειμενικές μας απόψεις) ότι δεν θα είναι στην πρώτη γραμμή των κυρίαρχων θεμάτων, που απασχολούν το κοινό. Με βάση τα προμηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη, όπου ήδη ξεκινούν τα περιοριστικά μέτρα κατανάλωσης ενέργειας, υποστηρίζουμε ότι ήδη ετοιμάζονται και εδώ ανάλογα γενικά μέτρα, που θα μας τα παρουσιάσουν μέσα στον Οκτώβριο, λίγο πριν αρχίσουν τα κρύα και αλλάξει η ώρα.
Ανάλογα επιχειρήσεις και βιομηχανίες προετοιμάζονται από τώρα, προφανώς με περικοπές ενεργειακής κατανάλωσης και δαπανών, καθώς οι σχεδιαζόμενες επιδοτήσεις της κατανάλωσης, ποσώς λύνουν το διαρκές αυτό πρόβλημα. Αντίθετα οι επιδοτήσεις το καλύπτουν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, καθώς αυτές είναι χρήμα από τα δημόσια έσοδα. Αρα οι επιδοτήσεις είναι ανακατανομή δημοσίων πόρων. Η ενεργειακή κρίση, παρά την ευφορία των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης και των ΕΣΠΑ, «φρενάρουν» τις προσδοκίες των περισσοτέρων (δεν λέμε όλων) επιχειρήσεων ΤΠΕ/ICT, οι οποίες φυσικά και διατηρούν την αισιοδοξία τους. Όμως πλέον μιλάνε συγκρατημένα, όταν αναφέρονται στις ψηφιακές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.
Και μία και μιλάμε για ψηφιακές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεων και πολιτών) να πούμε ότι με βάση τον Δείκτη DESI και την μελέτη του ELTRUN (με υποστήριξη Cosmote) αυτές είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, παρά την ενίσχυση από τα «βάουτσερς». Οι εκτιμήσεις από εδώ και πέρα λένε ότι οι καθαρά ιδιωτικές επενδύσεις ΤΠΕ/ICT θα μειωθούν έτι περαιτέρω.
Από το μέτωπο των δημοσίων έργων η μία πλευρά λέει ότι καλώς δεν έγιναν τώρα οι εκλογές για να προκηρυχθούν και να ανατεθούν όσο το δυνατόν περισσότερα, η άλλη όμως υποστηρίζει ότι οι τρεις μήνες το 2023, μέχρι να γίνει η όποια νέα κυβέρνηση, θα έχουν πολύ μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση. Σίγουρα όμως πολλά θα επιταχυνθούν και θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάρτιο, μήνας που πολλοί τον οριοθετούν ως την έναρξη των πρώτων εκλογών για να ξεκινήσει αλώβητη η τουριστική περίοδο τον Ιούνιο, αλλά και να έχουμε την ενδιάμεση εκλογική ανάπαυλα κατά το Πάσχα. Το σίγουρο είναι ότι το υπουργείο «ΨηΔια» και η «ΚτΠ» επιδιώκουν να τελειώσουν με όσο τον δυνατόν περισσότερα, μεγαλύτερα και ευρύτερα Εργα και Δράσεις. Ίδωμεν, καθότι όλα αυτά είναι ρητορικές και υποθετικές απόψεις.
Και συνεχίζουμε . . . με την ΑΑΔΕ (και όχι ΑΔΑΕ).
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με ρυθμό, που τον θέλαμε πιο ταχύ και σε ευρύτερα πεδία εφαρμογών, «στριμώχνει» σταθερά τις ορέξεις φοροδιαφυγής. Από την μία το myDATA, από την άλλη οι ταμειακές και οι πληρωμές με κάρτες, από την παρ΄ άλλη το (σχεδόν ολοκληρωτικό) πέρασμα των συναλλαγών σε ψηφιακή μορφή και φυσικά οι εύκολες πλέον διασταυρώσεις (είδατε τι έγινε με την φοροδιαφυγή στα ηλεκτρονικά καταστήματα και στα ντελίβερι) έχουν βάλει νέες δυσκολίες, που πρέπει να αυξηθούν, καθώς η φοροδιαφυγή απλώς μειώνεται (λίγο) αλλάζοντας πρόσωπα και μεθοδολογίες. Και φυσικά οι εταιρείες με λογιστικό και διαχειριστικό λογισμικό έχουν δουλειές «με φούντες». Και φαίνεται αυτό στα έσοδά τους!
Και για να κλείσουμε την πρώτη μας αναφορά εφ΄όλης της ύλης, καθώς θα ακολουθήσουν και οι αμέσως επόμενες (δεν τελειώνουμε και τόσο εύκολα) να σας πούμε ότι για εμάς η «ζυγαριά» δείχνει ότι τα οφέλη των εκλογών το ’23 είναι περισσότερα από αυτά των εκλογών το φθινόπωρο. Ο λόγος είναι ο «απλωμένος τραχανάς», που πρέπει να μαζευτεί και να τελειώσουν οι αναθέσεις των προκηρυχθέντων έργων μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, άντε Απρίλιο το πάρα πολύ.
Αυτά, προς το παρόν, και καλή μας χρονιά.
—-
ΠΑΠΑΓΑΛΛΙΕΣ
O ΠΙΕΡΡ(ΑΚΑΚΗΣ) ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΟΜΩΣ.
Με τον Κυριάκο Πιερρακάκη (Πιερ για την σχολιογραφική στήλη μας) είχαμε βάλει ένα άτυπο «στοίχημα» (πληρωτέο στην Beyond 4.0 και σε χώρο της επιλογής μας) για το πότε θα γίνουν οι εκλογές.
Ο υπουργός, ίσως ο μόνος, είχε δηλώσει εμφατικά, πολύ πριν το θέμα των υποκλοπών (συγγνώμη . . . «επισυνδέσεων), ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Εμείς είπαμε ότι θα γίνονταν τον Σεπτέμβριο (και μάλιστα στις 18). Όμως, φευ, διαψευσθήκαμε για την συγκεκριμένη ημερομηνία. Βέβαια μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι αν δεν υπήρχε το θέμα των «επισυνδέσεων» (υποκλοπών για ορισμένους παλαιομοδίτες), τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Όμως με τα «ιφ» και τα δεν ούτε πολιτική δεν γίνεται, είτε τίποτε άλλο.
Άρα ο Πιερ(ακκάκης) κέρδισε το στοίχημα. Και έτσι και αλλιώς!