Τεχνολογίες

Με ρεκόρ καταγγελιών για ψεύτικες αποδείξεις ξεκίνησε η εφαρμογή “appodixi” της ΑΑΔΕ

Με την ευρεία αποδοχή των καταναλωτών ξεκίνησε η λειτουργία της εφαρμογής appodixi που κυκλοφόρησε η ΑΑΔΕ, με την οποία οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν και να καταγγέλλουν αποδείξεις-μαϊμού. Μέχρι στιγμής πάνω από 20.000 καταναλωτές έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα ενώ ξεπέρασαν τις 2.000 οι καταγγελίες για ψεύτικες αποδείξεις.

Πιο συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει πως από τα 20.000 σκαναρίσματα, προέκυψαν 2.000 περιπτώσεις ύποπτες που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Από αυτές η πλειονότητα, 1.150 αφορούσαν σε ανώνυμες καταγγελίες και οι 850 σε επώνυμες.

Αυτές οι επώνυμες καταγγελίες εφόσον οδηγήσουν σε αποκάλυψη φοροδιαφυγής, ανοίγουν το δρόμο για μπόνους στους καταγγέλλοντες που μπορεί να φτάνει έως και τα 2.000 ευρώ. Παρότι η σχετική διάταξη δεν έχει ακόμα ψηφιστεί -θα ισχύσει όμως αναδρομικά- στις συγκεκριμένες περιπτώσεις αποκάλυψης φοροδιαφυγής η επιβράβευση για το φορολογούμενο που έκανε την επώνυμη καταγγελία θα μπορεί να φτάνει έως και το δεκαπλάσιο της αξίας της απόδειξης, με μέγιστο ύψος τα 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, ενδυναμώνεται η άσκηση του δικαιώματος του πολίτη να ελέγχει τη νομιμότητα των πληρωμών, που κάνει στις συναλλαγές του, για κάθε αγαθό ή υπηρεσία που αγοράζει. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για τους πολίτες στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple).

Οι καταναλωτές αφού κατεβάσουν την εφαρμογή, με το κινητό τους σκανάρουν το QR Code των αποδείξεων που έχουν λάβει για οποιαδήποτε συναλλαγή τους.

Ανάλογα με το εάν η απόδειξη είναι γνήσια ή «πέτσινη» και ανάλογα με το εάν τα στοιχεία έχουν διαβιβαστεί ή όχι στην ΑΑΔΕ όπως υπάρχει η σχετική υποχρέωση – με πρόστιμα και λουκέτα στην αντίθετη περίπτωση από την 31η Οκτωβρίου- η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

1. Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

2. Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

3. Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί, η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:

  • Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.
  • Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
  • Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
  • Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

Εφόσον η πράξη του αυτή της επώνυμης καταγγελίας, οδηγήσει στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής με διάταξη νόμου η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα με αναδρομική ισχύ στη Βουλή θα προβλέπεται επιβράβευση του καταναλωτή με χρηματικό έπαθλο ισόποσο του δεκαπλάσιου της αξίας της απόδειξης με μέγιστο ύψος τα 2.000 ευρώ.

close menu