Στις εργασίες του μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο νέος ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αθανάσιος Στάβερης, ο ΓΓ Πληροφορικών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης καθηγητής Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Διονύσιος Κυριακόπουλος και 70 ομιλητές από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Στην αναβάθμιση του gov.grτο οποίο θα αποκτήσει και υπηρεσίες για κινητά τηλέφωνα, στην ολοκλήρωση του «Φακέλου του πολίτη», ώστε να περιέχει τα απαραίτητα εγγράφων των πολιτών για τις συναλλαγές τους με το δημόσιο, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στο 10ο Συνέδριο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, e-GovernmentF orum 2020 που πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου ψηφιακά και με μετάδοση υψηλής ευκρίνειας το τριήμερο 10, 11 και 12 Νοεμβρίου
Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε επίσης στις ψηφιακές επενδύσεις που υλοποιούνται έρχονται στη χώρα με έμφαση στις υποδομές 5G και στη διαγωνιστική διαδικασία για το οποίο ολοκληρώνεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο κ. Πιερρακάκης στην διεξοδική συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο τις Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Γιάννη Χαλαβαζή αναφέρθηκε για τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών του gov.gr τόνισε πως
«Οι πολίτες το αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή -αυτό δείχνουν τα πάνω από δύο εκατομμύρια έγγραφα σε λιγότερους από επτά μήνες-και αυτά για τις νέες μόνο υπηρεσίες που αναπτύξαμε. Το gov.gr είναι ένα δυναμικό έργο, στο οποίο προστίθενται διαρκώς υπηρεσίες και Παράμετροι, από τις 501 υπηρεσίες έχουμε ήδη ξεπεράσει τις 670 και το δεύτερο “κύμα” θα λειτουργήσει ως επιταχυντής, όπως και το πρώτο: Θα φέρει πιο μπροστά αυτά που έχουμε ήδη σχεδιάσει και θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες. Στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να διεκπεραιώνουν όσο το δυνατόν περισσότερες διαδικασίες -με έμφαση στις σημαντικότερες- από το σπίτι ή το γραφείο τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι ιατρικές βεβαιώσεις, οι οποίες πλέον θα προστεθούν και αυτές στο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης. Ο κατάλογος των υπηρεσιών που θέλουμε να ψηφιοποιήσουμε είναι προφανής. Είναι όλα εκείνα τα γεγονότα της ζωής μας που ακόμα και σήμερα μας ταλαιπωρούν γραφειοκρατικά. Επίσης υπηρεσίες όπως μεταβιβάσεις ακινήτων, μεταβιβάσεις αυτοκινήτων, ανανέωση διπλώματος οδήγησης, άνοιγμα ατομικής επιχείρησης είναι κάποια ενδεικτικά παραδείγματα».
Σε ότι αφορά την έκδοση της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, ο κ. Κυριάκος Πιερρακκάκης τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να προσφέρει μια εφαρμογή η οποία θα αποτελεί το ψηφιακό πορτοφόλι εγγράφων του κάθε πολίτη για τις συναλλαγές του με το δημόσιοκαι όχι απλά μια αντιγραφή της εμπειρίας της εφαρμογής από τους υπολογιστές.
«Η εφαρμογή θα είναι σύντομα διαθέσιμη και θα έχει ως βασικό χαρακτηριστικό της υπηρεσίες όπως η θυρίδα του πολίτη, όπου ο καθένας θα μπορεί να έχει μαζί του έναν «ψηφιακό χαρτοφύλακα» με όλα τα έγγραφα που έχει εκδώσει ψηφιακά. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν βγήκε μέχρι τώρα, θέλαμε να είναι «κάτι παραπάνω» από μια απλή αναπαραγωγή της εμπειρίας που έχει ο χρήστης από υπολογιστή. Ουσιαστικά, η εν λόγω εφαρμογή κωδικοποιεί τη δέσμευσή μας από τις πρώτες ημέρες του βίου αυτής της κυβέρνησης: Εξυπηρέτηση του πολίτη από το κράτος μέσω κινητού τηλεφώνου».
Σε ερώτηση για το αν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζει συμπληρωματικά ψηφιακά “εργαλεία” για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως ήταν το 13033, ο υπουργός ανέφερε πως
«Βασική μας φιλοσοφία για την αντιμετώπιση τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας για να κάνουμε τη ζωή των πολιτών ασφαλέστερη για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και ευκολότερη όταν αυτά δεν θα χρειάζονται πια. Η βεβαίωση γνησίου υπογραφής σε υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις, η άυλη συνταγογράφηση, τα πιστοποιητικά δημοτολογίου, οι ληξιαρχικές πράξεις, η εξυπηρέτηση σε δημόσιους φορείς με βιντεοκλήση και όλα όσα υλοποιήσαμε τους τελευταίους μήνες αποτελούσαν κομμάτι του σχεδιασμού μας πριν από την εμφάνιση του κορονωϊού και θα υλοποιούνταν ανεξάρτητα από αυτόν. Σε αυτήν τη φάση πιστεύουμε ότι η ψηφιακή ενδυνάμωση των πολιτών περνά πρωτίστως μέσα από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Δουλεύουμε παράλληλα πάνω σε πολλές διαδικασίες και ταυτόχρονα έχουμε ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά μας σε οποιαδήποτε ιδέα ή πρόταση. Είναι, όμως, μια καλή ευκαιρία να σημειώσουμε κάτι σημαντικό: Η τεχνολογία βοηθά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν υποκαθιστά όμως ούτε τα μέτρα ούτε την ατομική ευθύνη ούτε τις οδηγίες ασφαλείας. Και η τήρηση αυτών είναι το ζητούμενο για την Ελλάδα αυτήν τη στιγμή».
Ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στο θέμα της εγκατάστασης του δικτύου 5G, η έναρξη υλοποίησης του οποίου αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους, βάζοντας παράλληλα ένα τέλος στις διάφορες «θεωρίεςσυνωμοσίας» για την χρήση του. Όπως ανέφερε ο υπουργός, «κάθε χρόνο ελέγχουμε 2.600 κεραίες και πέρυσι όλες ήταν κάτω από τα διεθνή όρια – και τέσσερις ελάχιστα πάνω από τα πολύ χαμηλότερα όρια που έχουμε θεσπίσει στην Ελλάδα. Τα ελληνικά όρια ακτινοβολίας είναι το 70% ή και στο 60% των διεθνών. Σε ό,τι αφορά τις νέες συχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν, η συχνότητα των 700 MHz είναι η υφιστάμενη συχνότητα που χρησιμοποιούν η ΕΡΤ και η Digea για το τηλεοπτικό σήμα – συχνότητα η οποία παραχωρείται για τη λειτουργία του 5G. Μία άλλη συχνότητα που θα χρησιμοποιηθεί, τα 3,5 GHz χρησιμοποιούνται ήδη για τα αγροτικά δίκτυα».
Σε ότι αφορά το χρονικό πλαίσιο για την έναρξη λειτουργίας των πρώτων δικτύων, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησηςανέφερε πως μέσα στο πρώτο 3μηνο του 2021 θα έχουμε τα πρώτα δίκτυα 5G σε λειτουργία», ενώ τόνισε πως η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες των οποίων τα χρονοδιαγράμματα για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς δεν ανατράπηκαν λόγω της πανδημίας.
Ο υπουργός δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην επένδυση της Microsoft στην χώρα μας και κατά πόσο θα αποτελέσει προοίμιο αντίστοιχων επενδύσεων στην Ελλάδα, ειδικά μετά την αλλαγή ηγεσίας στον Λευκό Οίκο.
Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στο καίριο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας ειδικά σε μια περίοδο που οι σχέσεις με την Τουρκία είναι τεταμένες. Όπως τόνισε «σε ζητήματα εθνικής άμυνας, θα ήταν ένας εξαιρετικά κρίσιμος τομέας ακόμα και αν δεν υπήρχε η ένταση που έχει προκαλέσει στις μεταξύ μας σχέσεις η συμπεριφορά της Τουρκίας. Γι’ αυτό και όλες οι αρμόδιες κρατικές δομές αναβαθμίζονται διαρκώς σε υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο, ενώ παράλληλα φροντίζουμε με ένα πλέγμα πρωτοβουλιών μας να ενδυναμώνουμε ευρύτερα την κυβερνοασφάλεια, δίνοντας έμφαση στις κρίσιμες υποδομές. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε πολύ πως η κυβερνοασφάλεια δεν είναι μόνο θέμα υποδομών αλλά δεξιοτήτων. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανέφερε πως στη στρατιωτική θητεία, πλέον, θα πρέπει να προσφέρονται ψηφιακές δεξιότητες. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε κατάλληλα το ανθρώπινο δυναμικό μας. Από κοινού με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε αυτόν τον στόχο».
Εντός των ημερών θα δημοσιοποιηθούν τα βασικά συμπεράσματα και οι προτάσεις του Συνεδρίου.