Χρηματοδοτήσεις

ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης έχουν διαθέσει 38,4 δισ. ευρώ στις Περιφέρειες

Οι Περιφέρειες αποδείχτηκαν «πρωταθλήτριες» στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και αυτό που υπολείπεται είναι η εξειδίκευση στις πολιτικές με την ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής, τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης στο Olympia Forum III που πραγματοποιείται στο Ζάππειο.

Ο υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του υπουργείου για αυτό το γεγονός, επισημαίνοντας πως «, συνοχή και σύγκλιση το οποίο αποτελεί και στόχο της ευρωπαϊκής επιτροπής σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ο κ. Τσακίρης διευκρίνισε ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υπενθύμισε την ύπαρξη πολλών χρηματοδοτικών εργαλείων και σε κεντρικό επίπεδο τα οποία αξιοποιήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση κατά την περίοδο της πανδημίας. Ανέφερε πως στη Δυτική Μακεδονία είναι σε εξέλιξη προγράμματα του Ταμείου Ανάπτυξης όπου η Περιφέρεια και οι τράπεζες χρηματοδοτούν με πολύ ευνοϊκούς όρους αυτές τις επιχειρήσεις ενώ πρόσφατα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πιλοτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τρεις δήμους στην περιοχή των Αγράφων.

Στις πολλές ευκαιρίες που παρέχονται σε αυτή την συγκυρία των κρίσεων στη χώρα μας από δύο ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία εστίασε ο επικεφαλής του Ταμείου Ανάκαμψης στη χώρα μας Νίκος Μαντζούφας, σημειώνοντας ότι από το ΕΣΠΑ μόνο για τις περιφέρειες έχουν διατεθεί 8,2 δισ. (επί συνόλου 25 δισ.) και από το Ταμείο Ανάκαμψης επιπλέον 30,2 δισ. «Πρόκειται για ένα διπλό πρόγραμμα ανάπτυξης όπου το Ταμείο συμπληρώνει  χρηματοδοτικά κυρίως προγράμματα του ΕΣΠΑ και το ζητούμενο είναι να να προωθηθούν το συντομότερο οι επενδυτικές προτάσεις, οι σχεδιασμοί και οι ωριμάνσεις σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης» επισήμανε ο κ. Μαντζούφας προσθέτοντας ότι στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης αυτή τη στιγμή τρέχουν τρία μεγάλα προγράμματα που αφορούν την αστική ασφάλεια, τις ανάπλασεις και τις έξυπνες πόλεις. Επίσης 12,7 δισ. διατίθεται προς την ιδιωτική οικονομία, «η οποία πρέπει να στηριχθεί για να φέρει και επιπλέον έσοδα. Τα 11,7 δισ. αφορούν τα χαρτοφυλάκια τα οποία διαχειρίζονται οκτώ τράπεζες οι οποίες προσφέρουν πολύ χαμηλό επιτόκιο και αυτά τα χρήματα, αν δεν αξιοποιηθούν έγκαιρα, θα επιστραφούν στην ΕΕ. Υπάρχουν ευέλικτα προγράμματα και μέχρι στιγμής υπάρχουν 33 συμβασιοποιημένα επενδυτικά σχέδια.

Ο κ. Μαντζούφας επισήμανε ότι τα προγράμματα είναι έτσι καταρτισμένα ώστε να μην υπάρχει καμία κυβερνητική εμπλοκή με αυστηρό λεπτομερές πλαίσιο και ειδική πλατφόρμα για τις αιτήσεις, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ο πελάτης απευθύνθηκε στην τράπεζα και προχώρησαν σε συμβασιοποίηση εντός διμήνου.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης εστίασε στην ταχύτητα των απαιτούμενων διαδικασιών ώστε να ωριμάσουν τα σχέδια, κάνοντας λόγο για την ελληνική παθογένεια σε αυτό τον τομέα και την υποστελέχωση των υπηρεσιών. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι, παρά την υποστελέχωση υπάρχει ικανό δυναμικό προσωπικό και φέρνοντας ως παράδειγμα την Περιφέρειά του, είπε ότι πέραν του ΕΣΠΑ από το οποίο εκταμιεύτηκαν 430 εκατομμύρια για έργα προς υλοποίηση, υλοποιούνται επίσης άλλα έργα και δράσεις από το εθνικό σκέλος, προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων. Οπότε, σημείωσε, μιλάμε για τρία ΕΣΠΑ με τους εθνικούς πόρους ενώ «κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο συμπληρώνεται από τη διεκδίκησή μας και την αποδοχή της από την κυβέρνηση». Υπογράμμισε ότι χρειάζεται περισσότερη συμμετοχή των Περιφερειών στο σχεδιασμό των προγραμμάτων γιατί, όπως είπε, «δύσκολα εφαρμόζουμε στον τόπο μας σχεδιασμούς για άλλους τόπους».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ευχαρίστησε το φόρουμ για τη δυνατότητα που δίνει στις Περιφέρειες να επικοινωνήσουν με τους συναρμόδιους φορείς και να γίνουν ομάδα, λέγοντας: «Μόνο τότε θα κερδίσουμε το στοίχημα της ανάκαμψης.  Κυβέρνηση υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμοι, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι μία καρδιά άστε το κίτρινο χώμα, θα γίνει χρυσός».  Αναφερόμενος στην αρνητική συγκυρία των πολλαπλών κρίσεων αξιών, συνοχής, οικονομίας, ενέργειας, διατροφής κ.λπ., σημείωσε πως η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη προχώρησε άμεσα στον αναγκαίο προγραμματισμό ώστε να κερδηθούν δισεκατομμύρια «γι’ αυτό απαιτείται αυτοματισμός, απλοποίηση και άμεσες απαντήσεις». Χαρακτήρισε απολύτως αναγκαίο να εκλείψουν παθογένειες τύπου πολύμηνων κσθυστερήσεων σε απαντήσεις π.χ. από το δασαρχείο ώστε να αποφευχθούν φυσικές καταστροφές. Τόνισε πως πρέπει να είναι η μαζική συμμετοχή στο μετασχηματισμό που επιχειρεί η κυβέρνηση και ως παράδειγμα έφερε το επιτυχημένο σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών του «Ιανού» στη Θεσσαλία το οποίο αποτέλεσε και πιλοτικό σχέδιο για άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

close menu