Οικονομία

ΑΑΔΕ: Με συμμαχο την ΑΙ αντιμετωπίζει τη νοθεία στα καύσιμα

Οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων που εντοπίζονται να πωλούν νοθευμένα καύσιμα προσπαθούν συχνά να ανατρέψουν τις αποφάσεις σφράγισης μέσω της δικαστικής οδού. Όταν τα ειδικά κλιμάκια των ελεγκτών της ΑΑΔΕ σφραγίζουν ένα πρατήριο, οι ιδιοκτήτες συχνά προσφεύγουν στα δικαστήρια, ζητώντας αναστολή της απόφασης.

Ο Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ, εξηγεί ότι αυτή η πρακτική είναι συχνή. Σε πολλές περιπτώσεις, τα δικαστήρια αποδέχονται την προσφυγή και αναστέλλουν προσωρινά τη σφράγιση μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση αναστολής. Αυτή η τακτική επιτρέπει στους παραβάτες να κερδίζουν 3-4 μήνες και να συνεχίζουν τη λειτουργία του πρατηρίου κανονικά, έως ότου εκδοθεί η τελική απόφαση.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το παράδειγμα πρατηρίου στον Γέρακα Αττικής. Στα τέλη Μαΐου, έπειτα από πληροφορίες, ειδικό κλιμάκιο της ΑΑΔΕ πραγματοποιεί έλεγχο και ανακαλύπτει ότι το πετρέλαιο κίνησης είχε νοθευτεί με πετρέλαιο ναυτιλίας σε ποσοστό 95%. Αμέσως ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός ελέγχου και το πρατήριο σφραγίστηκε για δύο χρόνια στις 8 Ιουνίου. Παρά τη σφράγιση, δύο μέρες μετά, διαπιστώθηκε ότι οι σφραγίδες είχαν παραβιαστεί, και επανεπιβλήθηκαν. Παρά την επιβολή νέων σφραγίδων και την εντολή για διακοπή προμήθειας καυσίμων από όλες τις εταιρείες, ο ιδιοκτήτης προσέφυγε δικαστικά και το Τριμελές Πρωτοδικείο Πειραιά εξέδωσε προσωρινή απόφαση αναστολής της σφράγισης. Το πρατήριο παρέμεινε ανοιχτό μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, όταν εκδόθηκε οριστική απόφαση για το κλείσιμο του πρατηρίου.

Αύξηση Ελέγχων με Τεχνολογία και Αλγορίθμους

Η ΑΑΔΕ έχει εντείνει τη στρατηγική της και πλέον χρησιμοποιεί πιο εξελιγμένα εργαλεία και μεθόδους για την καταπολέμηση της νοθείας στα καύσιμα. Οι έλεγχοι δεν γίνονται πια τυχαία, και τα διετή λουκέτα θεωρούνται πιο αποτελεσματικά από τα πρόστιμα, τα οποία συχνά μένουν απλήρωτα. Η ΑΑΔΕ πλέον χρησιμοποιεί αλγορίθμους και αναλύσεις κινδύνου για να εντοπίζει πρατήρια με ασυνήθιστα στοιχεία συναλλαγών από τα συστήματα εισροών-εκροών. Αυτά τα στοιχεία αναλύονται κεντρικά στην ΑΑΔΕ για να ανακαλύψουν πιθανά στοιχεία παρανομίας ή παραποιημένων δεδομένων.

Αφού εντοπιστούν τα ύποπτα πρατήρια, ακολουθεί η παρακολούθηση των δεδομένων του συστήματος σε πραγματικό χρόνο. Οι έλεγχοι γίνονται σε συνδυασμό με την αστυνομία και ελεγκτές της ΑΑΔΕ, και στο τέλος, επιβάλλεται το «λουκέτο» για δύο χρόνια, καθώς και η διακοπή της προμήθειας καυσίμων.

Επιπλέον, η ΑΑΔΕ ενισχύει τον ηλεκτρονικό έλεγχο με τη λειτουργία της νέας εφαρμογής του Μητρώου Δεξαμενών για τα πρατήρια καυσίμων και εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης. Από την 1η Δεκεμβρίου, η εφαρμογή αυτή επιτρέπει την ψηφιακή παρακολούθηση των δεξαμενών και καθιστά πιο δύσκολη την προμήθεια λαθραίων καυσίμων, κάνοντας την παράνομη εμπορία σχεδόν αδύνατη.

Επιπλέον, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει την ίδρυση του νέου σώματος ΔΕΟΣ, το οποίο θα αποτελούν ειδικοί ελεγκτές από εφοριακούς και τελωνειακούς, που θα αναλαμβάνουν δύσκολες και υψηλού κινδύνου υποθέσεις. Το νέο σώμα, που αναμένεται να λειτουργήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2025, θα συντονίζει τις ελεγκτικές δράσεις και θα συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Θα στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με την ΥΕΔΕ (Υπηρεσία Ελέγχων Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων), για καλύτερο συντονισμό και αποτελεσματικότητα.

Με αυτή την οργάνωση, η ΑΑΔΕ στοχεύει να ενισχύσει την επιβολή του νόμου και να περιορίσει τις παράνομες δραστηριότητες στην αγορά καυσίμων. Οι εντατικοί έλεγχοι και τα νέα ψηφιακά εργαλεία δείχνουν τη δέσμευση της ΑΑΔΕ να εξαλείψει τη νοθεία και να ενισχύσει την διαφάνεια στον τομέα των καυσίμων, αποσκοπώντας στην προστασία των καταναλωτών και στην αποκατάσταση της ισότητας στην αγορά.

close menu