Uncategorized

Accenture: Η πανδημία “πιέζει” τις τράπεζες – Αναγκαίος ο μετασχηματισμός των συστημάτων πληρωμών

Η ταχεία μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές λόγω της πανδημίας, ενισχύει -με τη μορφή του κατεπείγοντος- την ανάγκη εκσυγχρονισμού των τραπεζικών συστημάτων πληρωμών, σύμφωνα με νέα μελέτη της Accenture.

Στη μελέτη “Playing the Long Game in Payments Modernization“, η Accenture προβλέπει ότι περίπου 420 δισεκατομμύρια συναλλαγές αξίας 7 τρισ. δολαρίων αναμένεται να πραγματοποιούνται με κάρτες και ψηφιακές πληρωμές έναντι μετρητών έως το 2023 – ποσό το οποίο υπολογίζεται να αγγίξει τα 48 τρισ. δολάρια έως το 2030. Η ταχεία μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές άσκησε πρόσθετη πίεση στις τράπεζες, με τα τρία τέταρτα (75%) των τραπεζικών στελεχών που ερωτήθηκαν να αναφέρουν ότι η πανδημία έχει επιταχύνει τα σχέδιά τους για εκσυγχρονισμό των συστημάτων πληρωμών.

Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι το 75% των τραπεζών βλέπουν τον εκσυγχρονισμό των πληρωμών να καθοδηγείται από τις αλλαγές και τις κανονιστικές ρυθμίσεις των εθνικών υποδομών πληρωμών, οι οποίες περιλαμβάνουν τη βελτίωση των διατραπεζικών συστημάτων πληρωμών, νέα κλαδικά πρότυπα σύμφωνα με το ISO20022 και το Open Banking.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία έχει επιταχύνει ραγδαία τη μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές με ρυθμό που οι τράπεζες δεν μπορούσαν να προβλέψουν, ως απόρροια της ριζικής αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αγοράζουν και πληρώνουν» δήλωσε ο Γιώργος ΠαλλιούδηςFinancial Services Managing Director της Accenture.

«Στη χώρα μας, η πορεία αυτή είχε ξεκινήσει το 2015 με τα capitals controls και συνεχίστηκε δυναμικά εν μέσω της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να αλλάξει δραματικά ο χάρτης των παρόχων πληρωμών στην Ελλάδα. Αυτό εξάγεται αν συγκρίνουμε την Ελληνική αγορά με άλλες ώριμες αγορές στον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, αυτή η λεπτή ισορροπία θα μπορούσε να μεταβληθεί γρήγορα με την είσοδο ή την ισχυροποίηση παικτών, τοπικής ή διεθνούς εμβέλειας. Συνεπώς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο, οι  τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν, πέρα από τη συμμόρφωση στο κανονιστικό πλαίσιο, στην κάλυψη των μεταβαλλόμενων αναγκών των καταναλωτών και στη βελτίωση της εμπειρίας τους.»

Η μετάβαση σε ψηφιακές πληρωμές ποικίλλει ανάλογα με την αγορά

Η ταχεία μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές διαφέρει μεταξύ χωρών και εξαρτάται από το ποσοστό μείωσης χρήσης μετρητών, την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) καθώς και το πόσο ενεργές είναι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας (Big Tech) στην παροχή υπηρεσιών πληρωμών.

close menu