Ένα ενοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στα νοσοκομεία αναμένεται να έρθει το επόμενο διάστημα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας την Πέμπτη στο 7ο Healthcare Transformation.
Σήμερα, τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν αποκομμένα από το γενικό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο εξυπηρετεί τους πολίτες για τη χορήγηση καθημερινών φαρμακευτικών σκευασμάτων. Αυτή η αποσύνδεση έχει οδηγήσει σε σοβαρές δυσλειτουργίες. Ενδεικτικό είναι ότι δεν υπάρχει ψηφιακή καταγραφή των φαρμάκων που διατίθενται στα νοσοκομεία, γεγονός που δημιουργεί εμπόδια στη σωστή διανομή των νοσοκομειακών φαρμάκων, αφήνοντας περιθώρια για σπατάλη και λανθασμένη διαχείριση.
Η έλλειψη ενός κεντρικού μηχανισμού που να συνδέει όλες τις πλατφόρμες χορήγησης φαρμάκων έχει σημαντικές συνέπειες. Πρώτον, δημιουργείται ανεξέλεγκτη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς δεν είναι εφικτός ο αποτελεσματικός έλεγχος της κατανάλωσης και των αποθεμάτων. Δεύτερον, αυξάνονται οι οικονομικές υποχρεώσεις των νοσοκομείων προς το κράτος, λόγω της υπέρβασης προϋπολογισμών που οδηγεί στο γνωστό μέτρο του clawback – μια διαδικασία επιστροφής χρημάτων στις δημόσιες αρχές για την κάλυψη της υπέρβασης.
Ο Υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία επίκειται», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποκτήσουν όλα τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα πρόσβαση σε ένα ενιαίο ψηφιακό σύστημα.
Σχετικά με το clawback του 2023 το οποίο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στα νοσοκομεία με ποσοστό 83%, ανέφερε ότι «ήταν εκτός ελέγχου», διευκρινίζοντας ότι τα ποσά που θα δοθούν ως ενίσχυση για τη φαρμακευτική δαπάνη θα κατευθυνθούν κυρίως στα νοσοκομειακά φάρμακα προκειμένου να ελαφρυνθεί το συγκεκριμένο κανάλι διανομής θεραπειών.
Στόχος είναι όπως υπογράμμισε, να μειωθεί η διαφορά του clawback στις κατηγορίες των φαρμάκων ώστε να επέλθει μια ισορροπία μεταξύ των σκευασμάτων που διακινούνται στη λιανική, στα καινοτόμα φάρμακα αλλά και στα νοσοκομειακά φάρμακα.
Τι είπε για τα απογευματινά χειρουργεία
Ο υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στα απογευματινά χειρουργεία που, όπως τόνισε, δεν συναγωνίζονται τα πρωινά χειρουργεία. Εξασφαλίζεται, όπως είπε, η απόλυτη τήρηση της χρονικής σειράς. Τουλάχιστον μέχρι τέλος του 2025 στόχος είναι να εξασφαλιστούν 34.000 χειρουργεία. Κλεισμένες και προγραμματισμένες, όπως ανέφερε, είναι 2.000 χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκεμβρίου. Απόλυτη προτεραιότητα δίνεται στα δωρεάν χειρουργεία, όπως είπε, χαρακτηριστικά.
Στη δευτερολογία του, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στα OTC (over the counter). Πρόσθεσε ότι οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ελλείψεις σε φθηνά φάρμακα, σημειώνοντας ότι τα φθηνά φάρμακα πρέπει να βρίσκονται στα φαρμακεία. “Ο κάθε ασθενής πρέπει να λαμβάνει το φάρμακο που χρειάζεται. Τα μέτρα είναι προσανατολισμένα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος”, τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Σε ερώτηση που έγινε σχετικά με το θέμα της ψηφιακής υγείας, όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα περισσότερες ενέργειες, επειδή το χρονικό περιθώριο είναι ασφυκτικό. Πρέπει να υπάρξει ψηφιοποίηση στα νοσοκομεία με στρατηγική και σχέδιο.