Με την αποστολή κωδικού επιβεβαίωσης στο κινητό του ασφαλισμένου θα θωρακιστεί το νέο σύστημα συνταγογράφησης, με στόχο να αποτραπούν εικονικές συναλλαγές που επιβαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ, όπως ανέφερε σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Η πρόσφατη αποκάλυψη της υπόθεσης εικονικών συνταγογραφήσεων προκάλεσε ζημιά ύψους 3,5 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό, οδηγώντας στην σύλληψη 16 γιατρών, ιδιοκτητών και υπαλλήλων φαρμακείων οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για 8 κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, ενώ οι περιουσίες τους έχουν δεσμευτεί.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «παρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τεχνικά δύναται, με ΑΜΚΑ ανθρώπου που δεν μπορεί να το δει και να σε καταγγείλει, να κάνεις εικονικές συνταγογραφήσεις».
Δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζεται ένα νέο σύστημα ασφαλείας, το οποίο αφορά στην αποστολή ενός OTP (κωδικός επιβεβαίωσης) στο κινητό τηλέφωνο του ασφαλισμένου, ώστε να δίνεται η συγκατάθεσή του πριν ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση, μια διαδικασία αντίστοιχη με αυτή που εφαρμόζεται στις τραπεζικές συναλλαγές.
«Θα τους ελέγξουμε όλους» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης ενώ πρόσθεσε πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και σε άλλες περιοχές, όπου γιατροί προχωρούν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο των συνταγογραφήσεων άλλων γιατρών της ίδιας ειδικότητας.
Με δράση που χρονολογείται από το 2020, τουλάχστιον 16 συλληφθέντες είχαν στήσει «φάμπρικα» ψευδών συνταγογραφήσεων σε βάρος ΕΟΠΥΥ σε αλλοδαπούς που είτε βρίσκονταν στις φυλακές είτε είχαν φύγει από τη χώρα.
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 9.000 φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς και 451.140 ευρώ, με τη συνολική ζημιά του Οργανισμού, να ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ.
Ορισμένα από τα φάρμακα που ψευδώς συνταγογραφούσαν, βρίσκονται σε έλλειψη
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι συλληφθέντες είναι 4 γιατροί Δημοσίων Δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι 8 φαρμακείων στην Αττική, 1 ιατρικό επισκέπτη εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και 1 άτομο που είχε το ρόλο του μεσάζοντα.