Στη φωτογραφία εμφανίζεται πρωτοσέλιδο άρθρο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πατρός του σημερινού πρωθυπουργού, στην εφημερίδα «Ελευθερία» του Παναγιώτη Κόκα στις 4 Δεκεμβρίου 1966 με τίτλο «Η διοικητική μεταρρύθμισις».
Αν και απέχουμε 56 χρόνια από τη δημοσίευση το συγκεκριμένου άρθρου, στο οποίο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υπουργός Συντονισμού τότε, περιέγραφε τις τότε δυσμενείς επιπτώσεις των δυσλειτουργιών της δημόσιας διοίκησης στην τότε οικονομία και συμπεριφορά του κράτους. Από το άρθρο προκύπτει ότι η δημόσια διοίκηση ήταν τότε, και συνεχίζει να είναι ο ανίκητος υπαίτιος δυσμενών επιπτώσεων και μονίμων «βαριδιών» στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Και βεβαίως θα μου πείτε (απολύτως εύστοχα και σωστά): «Μα ο Πιερρακάκης δεν καταπολεμά τη γραφειοκρατία με τα έργα και τις ψηφιακές υπηρεσίες,?
Ήδη ξεπερνάμε τις 1.500 και προχωράμε!»
Και ποιος είπε το αντίθετο? Φυσικά με αυτά τα έργα η γραφειοκρατία υποχώρησε! Και εύγε!
Όμως μιλάμε για γραφειοκρατία «παλαιάς κοπής», που μπορεί να έρχεται από την εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη!
Αν δει κάποιος (λίγο) προσεκτικός παρατηρητής την ιστορία των υπηρεσιών που ψηφιοποιούνται (αρκετές πρέπει να καταργηθούν), θα συμπεράνει εύκολα ότι πρόκειται για διαδικασίες δεκαετιών, που επιβάλλεται όχι μόνο να απλοποιηθούν, αλλά να ενσωματωθούν και να ενοποιηθούν σε «cluster procedures» (δικός μας ο όρος, σας τον χαρίζουμε), τα οποία «κλάστερ» θα ενοποιούν συγγενείς ή αλλεπάλληλες διαδικασίες.
Και μπορεί να κομίζουμε γλαύκα εις Αθήνας για τα προηγούμενα, όμως το γεγονός (το αμφισβητεί κανείς?) ότι παλεύουμε με γραφειοκρατία παρελθόντων δεκαετιών, μας έχει δημιουργήσει παγωμένα ρίγη αναλογιζόμενοι ότι σε όλα τα υπουργεία, ακόμη, δεν έχουν ενεργοποιηθεί πλήρως οι αντίστοιχες Υπηρεσίες/Διευθύνσεις «Διοικητικής (ή Ψηφιακής Διακυβέρνησης) Μεταρρύθμισης» (για να κρατήσουμε τον παλαιό όρο), οι οποίες θα σηκώσουν το βάρος της μετάβασης των σημερινών διοικητικών δομών στην εποχή των ψηφιακών διαδικασιών.
Επειδή, αργά ή γρήγορα, και έρχονται εκλογές και ο Πιερρακάκης δεν θα είναι για πάντα υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως και οι (παραγωγικότατοι) αρμόδιοι Γενικοί Γραμματείς ( Χριστόπουλος και Αναγνωστόπουλος) και οι νέες δομές εύκολα σαρώνονται (ως γνωστόν) από την απραξία, την αδράνεια και την γραφειοκρατική «ενθαλπία και εντροπία», θα ήταν ιδιαιτέρως διορατικό να ενισχυθεί η θεσμική «θωράκιση» των ψηφιακών μεταβολών στη δημόσια διοίκηση σε κάθε υπουργείο, φορέα και οργανισμό.
Αυτά τα ανωτέρω για όσους συναντηθούν μετά από μία δεκαετία (πιθανότατα σε κάποιο Συνέδριο της Teamworks) και συζητήσουν αυτά, που σήμερα σας τα παρουσιάζουμε ως απίθανή πιθανότητα.
ΠΑΠΑ-ΓΑΛ(Λ)ΙΕΣ #1
ΦΕΥΓΕΙ (ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ) ΚΑΙ ΠΟΤΕ Ο ΠΙΕΡ;
Ίσως το έχετε διαβάσει στα «ψιθυριστά» και στα «εμπιστευτικά» των εφημερίδων και των σάητς ότι ο Πιερ στον επόμενο ανασχηματισμό (αν γίνει) ή και πιο πριν θα αναλάβει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου (και θα τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας), καθώς ο νυν (ο Γιάννης Οικονόμου) θα διεκδικήσει εκ νέου την έδρα του στην Φθιώτιδα. Το ερώτημα που θα ταλανίζει τους πληροφο(Φ)ρικάριους και τους γενικότερα εμπλεκόμενους στα έργα είναι ποιος θα μπει στη θέση του, αν και όταν αναλάβει κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κατ΄αρχάς να πούμε σε όσους και όσες διαψεύδουν το «ψιθύρισμα» ότι να κρατάνε πάντα μικρό καλάθι όταν διαψεύδουν, ειδικά όταν επίκειται η προεκλογική περίοδος (πολύ λίγοι είναι οι μήνες που απομένουν) και όταν το «εμπιστευτικό» εκπορεύεται από «πηγές» που συνήθως δεν διαψεύδονται.
Όπως είπαμε, για τους πληροφο(Φ)ρικάριους και όχι μόνο, το ζητούμενο είναι αν και πότε ο Πιερ αντικατασταθεί και από ποιόν!
Σκέψεις υπάρχουν και για τα δύο ενδεχόμενα:
΄Η να διατηρήσει και τις δύο θέσεις (πιθανότατο), κάτι που δεν αντιβαίνει τη νομιμότητα, και να αφήσει τα καθημερινά στους συνεργάτες του. Η πιθανότητα αυτή «παίζει», καθώς στο «Ψη-Δια» τα έργα έχουν προγραμματιστεί και έχει μπει το νερό στ΄ αυλάκι, ενώ με ορατή την άρση των περιορισμών της πανδημίας ο καθημερινός φόρτος έχει φύγει.
΄Η να αναλάβει κάποιος (ονόματα απλώς περιφέρονται) νέος υπουργός, για πολύ λίγο, και να πάει το «μαγαζί» μπάη δε μπουκ.
Επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να εξοικειωθούν με την ιδέα ότι ο Πιερ δεν θα είναι υπουργός «ΨηΔια» στην μετεκλογική επόμενη κυβέρνηση. Ας το συνηθίσουν νωρίτερα και να προσαρμοστούν στις νέες «εργαλειοθήκες» (κοινώς «ToolBox») που θα προκύψουν !
ΠΑΠΑ-ΓΑΛ(Λ)ΙΕΣ #2
ΠΟΙΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ? ΠΟΙΑ TELECOMS? ΠOIA KINHTH? ΠΟΙΑ ΔΙΚΤΥΑ?
Ένα εντελώς σαθρό, διαρρέον και ασταθές περιβάλλον, με λίγα λόγια «αλλού θα πατάς και αλλού θα βρίσκεσαι», μας περιέγραψε προ ημερών ένας (πραγματικός και όχι μουσαντένιος) ειδήμων περί των ψηφιακών υπηρεσιών. Σε αυτό το νεφελώδες περιβάλλον οδεύουν οι δύο παίκτες (Cosmote και Nova) των τηλεπικοινωνιών με τον τρίτο (Vodafone) να παρ-ακολουθεί χωρίς να μπορεί να καθορίζει τους όρους των ψυχαγωγικών εξελίξεων. Ο συνομιλητής μας δεν ασχολήθηκε και πολύ με το φάσμα των 700Mhz και τα δίκτυα 5G και το τι θα γίνει με τις εκπομπές υψηλής ευκρίνειας («Εδώ θα γελάμε σε δύο χρόνια», μας είπε).
Μας έδειξε με περισσές λεπτομέρειες, τις ιδιαίτερες διαφορές και τις επιχειρηματικές διαφοροποιήσεις (ειδικά του Ομίλου ΟΤΕ) των τριών κύριων παικτών των τηλεπικοινωνιών, που «οδηγούν σε ένα σύνθετο blame game», όπως το χαρακτήρισε. Ένα «παίγνιον» στο οποίο θα εισέλθουν και άλλοι παίκτες (άγνωστοι ή αφανείς σήμερα) που τότε (σε τέσσερα με πέντε χρόνια το πάρα πολύ), θα κληθούν αναγκαστικά να μπουν στο «άθλημα» των ψηφιακών υπηρεσιών. «αν έχουν το έχουν καταφέρει μέχρι τότε», συμπλήρωσε χαιρέκακα.
Ορισμένοι παλαιοί αναγνώστες μας μέμφονται για την απουσία του View Master. Εχουν δίκιο. Όμως απαιτεί αρκετό χρόνο για να βγει σύμφωνα με τα νέα στάνταρτς του ICT weekly. Θα σας αποζημιώσουμε μερικώς με το ακόλουθο δημοσίευμα ΕΔΩ για τα ροκ κλαμπ της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του ‘60