Εν όψει της ψήφισης του νέου νόμου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα και τη σχετική συζήτηση για τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στην οικονομία από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η Airbnb έβγαλε μια σχετική ανακοίνωση η οποία αναφέρει τα παρακάτω:
- Το 2021, η Airbnb και άλλες πλατφόρμες υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας με ΑΑΔΕ, για την ενίσχυση της διαφάνειας και διασφάλιση της κανονιστικής συμμόρφωσης με την εθνική καταχώριση μεταξύ των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Από τότε, η Ελλάδα έχει γίνει ηγετικό παράδειγμα στην Ευρώπη για την επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα σε πλατφόρμες και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η συμφωνία αυτή εξασφάλιζε ότι μόνο οι καταχωρημένες καταχωρήσεις εμφανίζονται στις πλατφόρμες αλλά και παρείχε 540 εκατομμύρια ευρώ σε δηλωθέντα εισοδήματα το 2022 στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, ενώ σύμφωνα με τις ελληνικές φορολογικές αρχές, μπορεί να φτάσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
- Σύμφωνα με εσωτερικά δεδομένα της Airbnb, για το 70% των Ελλήνων οικοδεσποτών, ο διαμοιρασμός κατοικίας είναι μια ευκαιρία να διατηρήσουν ένα οικογενειακό σπίτι που κληρονόμησαν ή ένα εξοχικό σπίτι που αγόρασαν με τις αποταμιεύσεις τους.
- Σύμφωνα με εσωτερική έρευνα της Airbnb το 2022 το 52% των Ελλήνων οικοδεσποτών δήλωσαν ότι οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις τούς βοήθησαν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και να αντεπεξέλθουν οικονομικά στα καθημερινά τους έξοδα.
- Σύμφωνα με εσωτερικά δεδομένα της Airbnb, το 2022, οι οικοδεσπότες και οι επισκέπτες στην Airbnb συνεισέφεραν 579 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία. Πολλές τοπικές επιχειρήσεις βασίζονται σε αυτόν τον κλάδο, καθώς σχεδόν οι μισοί επισκέπτες στην Airbnb ακολουθούν τις προτάσεις ενός Έλληνα οικοδεσπότη για τις τοπικές επιχειρήσεις και τα μέρη που επισκέπτονται, τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
- Σύμφωνα με εσωτερική έρευνα της Airbnb, το επιπλέον εισόδημα από βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις βοήθησε το 48% των Ελλήνων οικοδεσποτών να αντέξουν οικονομικά το σπίτι τους, είτε ήταν υποθήκη, είτε έξοδα ανακαίνισης είτε ενοικίασης μεγαλύτερου σπιτιού για να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες. Για το 16% των Ελλήνων οικοδεσποτών ήταν μια ζωτική υποστήριξη για το εισόδημά τους, καθώς το χρησιμοποίησαν με συγκεκριμένους όρους για να αποφύγουν τον αποκλεισμό ή την έξωση.
- Οι οικοδεσπότες, κατά μέσο όρο, κερδίζουν περίπου 3.700 ευρώ τον χρόνο σε επιπλέον εισόδημα. Αυτά τα χρήματα ωφελούν άμεσα τους ανθρώπους, τις οικογένειες και τις τοπικές οικονομίες τους, διασφαλίζοντας ότι τα οφέλη της φιλοξενίας φτάνουν στους ντόπιους, υποστηρίζοντας τοπικές επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.