Η κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει το σχέδιο για τη δημιουργία της «Πολιτείας Καινοτομίας» στο παλιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς, και αντ’ αυτού να αξιοποιήσει τον χώρο για ένα νέο project Κοινωνικής Κατοικίας.
Η ανακοίνωση αυτή, έγινε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, βάζοντας επίσημα τέλος σε ένα φιλόδοξο σχέδιο που στόχευε στην προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Οι λόγοι της ακύρωσης
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η απόφαση για τη ματαίωση του σχεδίου της «Πολιτείας Καινοτομίας» βασίστηκε στη διαπίστωση ότι δεν υπήρχε επαρκές επενδυτικό ενδιαφέρον από την αγορά.
Ακόμη και μετά τις αλλαγές που έγιναν στους διαγωνισμούς, όπως η αύξηση της περιόδου εκμετάλλευσης από 30 σε 45 χρόνια και αργότερα στα 90 χρόνια, το σχέδιο δεν μπόρεσε να προσελκύσει τους απαραίτητους επενδυτές για να προχωρήσει.
Η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι το πλαίσιο που είχε τεθεί δεν ήταν αρκετά ελκυστικό και αποφάσισε να προχωρήσει σε μια νέα κατεύθυνση.
Τι προέβλεπε το αρχικό σχέδιο
Το αρχικό σχέδιο για την «Πολιτεία Καινοτομίας», είχε εγκριθεί τον Απρίλιο του 2020 και ενταχθεί σε καθεστώς Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Προέβλεπε την κατασκευή ενός τεχνολογικού πάρκου που θα λειτουργούσε ως κέντρο καινοτομίας, φιλοξενώντας νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Το έργο, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ, θα κατασκευαζόταν με ιδιωτική χρηματοδότηση, με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία του πάρκου για τουλάχιστον 30 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης για επιπλέον 15 χρόνια.
Παρά τις προοπτικές του έργου, το ενδιαφέρον από την αγορά υπήρξε περιορισμένο. Οι διαγωνισμοί που διενεργήθηκαν για την επιλογή αναδόχου απέτυχαν να προσελκύσουν επενδυτές, κυρίως επειδή το μοντέλο χρηματοδότησης αποδείχθηκε μη ελκυστικό.
Οι αρχικές προβλέψεις προέβλεπαν ότι ο ιδιώτης θα χρηματοδοτούσε το έργο αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια και δανεισμό, ενώ θα αποκόμιζε έσοδα από τη μελλοντική του λειτουργία.
Ωστόσο, η δυσκολία ένταξης του έργου στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και οι διαρθρωτικές προκλήσεις οδήγησαν στην απόφαση για ακύρωση του σχεδίου.
Το νέο σχέδιο για Κοινωνικές Κατοικίες
Η νέα πρόταση που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβλέπει τη δημιουργία κοινωνικών κατοικιών στον ίδιο χώρο. Το πρόγραμμα θα βασίζεται σε ένα μοντέλο αντιπαροχής, όπου ο ανάδοχος κατασκευαστής θα κρατήσει έναν αριθμό διαμερισμάτων και τα υπόλοιπα θα παραχωρηθούν στο Δημόσιο.
Αυτές οι κατοικίες θα διατεθούν στην αγορά με χαμηλό ενοίκιο, συμβάλλοντας στη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης που αποσκοπεί στην αύξηση των διαθέσιμων και οικονομικά προσιτών κατοικιών.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το νέο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας θα αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου που παρέμεναν αναξιοποίητα για χρόνια. Το μοντέλο αυτό θα επιτρέπει στο κράτος να προσφέρει οικονομικά προσιτές κατοικίες σε άτομα και οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, αντιμετωπίζοντας την αυξανόμενη ζήτηση για προσιτή στέγαση.