«Αυτό που ανακοινώθηκε την Τρίτη είναι η συνέχεια της επιδότησης, πιο αυξημένη αυτή την φορά, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο» σημείωσε μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Επίσης, επεσήμανε πως οι δικαιούχοι είναι κάθε φυσικό πρόσωπο και ελεύθεροι επαγγελματίες και με βάση τους υπολογισμούς, από τα 3,5 εκατ. ιδιοκτητών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετιστών, αυτοί που μπορούν να ωφεληθούν από το fuel pass 2 είναι περίπου 3,1 εκατ. άτομα. Η επιδότηση γίνεται 80 ευρώ για την ηπειρωτική Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιήσει κάποιος την άυλη χρεωστική κάρτα. «Ουσιαστικά δίνουμε 15 ευρώ παραπάνω για αυτόν που θα κάνει χρήση της ψηφιακής κάρτας. Υπάρχει μια διαφοροποίηση στις νησιωτικές περιοχές, όπου έχει σχεδόν διπλασιαστεί το ποσό, φτάνοντας από τα 55 ευρώ στο προηγούμενο διάστημα, στα 100 ευρώ τώρα με την χρήση της ψηφιακής κάρτας, ενώ αν δοθεί μέσω τραπέζης η επιδότηση είναι στα 85 ευρώ» εξήγησε η κα Σδούκου.
Το κόστος τoυ μέτρου επιδότησης Fuel Pass 2 ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά την βενζίνη, ενώ η επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης είναι άλλα 115 εκατ. ευρώ.
«Εχθές άνοιξε και η πλατφόρμα για το πρόγραμμα της αντικατάστασης παλιών οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, κλιματιστικά, ψυγεία, για τα νοικοκυριά» πρόσθεσε η γενική γραμματέας Ενέργειας. Οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να ανακυκλώσουν τις παλιές συσκευές και να τις αντικαταστήσουν με νέας τεχνολογίας που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και άρα να εξοικονομήσουν χρήματα κατά την χρήση τους. «Δίνουμε την δυνατότητα κάθε αίτηση να περιλαμβάνει έως και τρεις συσκευές προς επιχορήγηση, μπορεί να το κάνει για την κύρια και την δευτερεύουσα κατοικία. Έχουμε ορίσει το ποσοστό της επιδότησης να είναι από 30% έως 50% ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία. Αν κάποιος έχει εισόδημα από 5000 ευρώ και κάτω θα πάρει 50% επιδότηση, αν κάποιος έχει πάνω από 20.000 ευρώ και πάνω δικαιούται 30%, ενώ το συνολικό ποσό μπορεί να φτάσει έως τα 710 ευρώ ανά συσκευή» ανέφερε η κα Σδούκου.
Ήδη από την Τρίτη, πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας υπήρξε σημαντική απήχηση του προγράμματος, σύμφωνα με την ίδια. «Γίνεται μια κατάταξη των αιτήσεων με βάση τα κριτήρια και στην συνέχεια λαμβάνει ο δικαιούχος ένα voucher με το οποίο μπορεί να επισκεφθεί το κατάστημα και να πληρώσει την διαφορά. Η συσκευή πρέπει να είναι σε λειτουργία και υποχρεωτικά θα πρέπει να πάει σε ανακύκλωση με μια συγκεκριμένη διαδικασία. Το κουπόνι θα πρέπει να έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου» κατέληξε η κα Σδούκου.