Έρευνα & Καινοτομία

Ανεβάζει «ταχύτητα» το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας

Ο Παντελής Τζωρτζάκης, ένας από τους σημαντικούς συντελεστές του νέου σχήματος, αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στο ΕΛΚΑΚ.

Σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών και δράσεων με στόχο την ενίσχυση της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην Ελλάδα, ξεκινά το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ).

Το κέντρο, το οποίο πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία του, αρχικά θα στεγαστεί στο Πεντάγωνο, ενώ σύντομα θα μεταφερθεί σε ακίνητο ΜΤΣ στο κέντρο της Αθήνας. Η δημιουργία του, αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αποσκοπεί στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και προϊόντων για στρατιωτικούς και μη στρατιωτικούς σκοπούς, όπως και στην ενίσχυση του οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας στην Ελλάδα.

Επικεφαλής του Κέντρου τέθηκαν ο αντιναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Λυμπέρης και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Παντελής Τζωρτζάκης.

Ο Παντελής Τζωρτζάκης, ένας από τους σημαντικούς συντελεστές του νέου σχήματος, αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στο ΕΛΚΑΚ. Ο κ. Τζωρτζάκης είναι γνωστός για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Διαδικτύου στην Ελλάδα, έχοντας μεγάλη εμπειρία από τη θητεία του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Forthnet, καθώς και από τη θέση του ως Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Τζωρτζάκης (HDB): Η καινοτομία κινητήρια δύναμη που προσελκύει επενδύσεις

Στο νέο του ρόλο στο Κέντρο Αμυντικής Τεχνολογίας, θα εστιάσει στον συντονισμό και την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων που θα ενισχύσουν την αμυντική τεχνολογία και την καινοτομία στη χώρα​. Για τον κ. Τζωρτζάκη, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και η βιομηχανία είναι οι βασικοί παίκτες που πρέπει να συνεργαστούν για να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το κέντρο, θα συμμετάσχει σε διακρατικά προγράμματα συνεργασίας, καινοτόμες πρωτοβουλίες και στη δημιουργία θερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, θα στοχεύσει στη μεταφορά τεχνολογίας από νεοφυείς επιχειρήσεις προς την αμυντική βιομηχανία, ενισχύοντας έτσι το εγχώριο οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας.

Ο νέος ρόλος του κ. Τζωρτζάκη έρχεται να ενισχύσει την εξωστρέφεια της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία παρά το γεγονός ότι συμμετέχει σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα που χρηματοδοτούν την έρευνα και Ανάπτυξη καινοτομίας όπως το EDF και το Horizon, ούσα στην 5η θέση στο ένα και στη 10η στο άλλο, δεν τα καταφέρνει στην εμπορευματικοποίηση των έργων που υλοποιεί. Αυτή τη στιγμή η ελληνική αμυντική βιομηχανία συμβάλλει μόνο με 0,7% στο ΑΕΠ της χώρας μας, ενώ το 3,5% με 4% του ΑΕΠ της πηγαίνει σε εξοπλισμούς. Άμεση ανάγκη είναι να βρεθεί ο τρόπος να ισοσκελιστεί το αμυντικό ισοζύγιο με την παραγωγή και εξαγωγή ελληνικών αμυντικών προϊόντων, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τουρκίας η οποία έχει δημιουργήσει μια ισχυρή αμυντική βιομηχανία.

Σημειώνεται ότι, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα συνεργάζεται με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη θέσπιση του ΕΛΚΑΚ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που θα αναλαμβάνουν εταιρείες βάσει των απαιτήσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ΔΣ του ΕΛΚΑΚ

Παναγιώτης Λυμπέρης (Πρόεδρος), Αντιναύαρχος ε.α.

Παντελής Τζωρτζάκης (Αντιπρόεδρος), Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και σημαντικός παράγοντας στον τομέα της τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Γρηγόρης Δημητριάδης (Εκπρόσωπος Υπερταμείου)

Χαρίκλεια Βαραδακάρη (Εκπρόσωπος Υπερταμείου)

Παναγιώτης Παπαγεωργίου (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

Γιώργος Παπαγεωργαντάς (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

Μάρκος Βασιλικός (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

Οι κύριοι μέτοχοι του Κέντρου είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο κατέχει το 67% των μετοχών, και το Υπερταμείο, που κατέχει το υπόλοιπο 33%​.

close menu