Τηλεπικοινωνίες

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο «μπλακ άουτ» στην κινητή τηλεφωνία βρίσκεται η Ευρώπη

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ενός «μπλακ άουτ» στην κινητή τηλεφωνία τον χειμώνα βρίσκεται η Ευρώπη, αν τεθούν περιορισμοί στην κατανάλωση ενέργειας και οι υποδομές των τηλεπικοινωνιών απειληθούν από ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος.

Το ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με το Reuters, οδηγεί κυβερνήσεις και εταιρείες του κλάδου στη λήψη μέτρων, καθώς η διακοπή της τροφοδοσίας της Γηραιάς Ηπείρου σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία αυξάνει κατακόρυφα τους κινδύνους.

Ένας από τους βασικότερους κινδύνους, όπως αποκαλύπτουν στο Reuters στελέχη του κλάδου, είναι να εξαντληθούν οι εφεδρικές μπαταρίες στις χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι εγκατεστημένες στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Σημειώνεται ότι οι εφεδρικές μπαταρίες που διαθέτει η πλειοψηφία των 500.000 τηλεπικοινωνιακών πύργων μπορούν να διασφαλίσουν τη λειτουργία τους για περίπου μισή ώρα.

Τα σχέδια που επεξεργάζεται η Γαλλία
Ένα σχέδιο που πρότεινε ο γαλλικός διανομέας ηλεκτρικής ενέργειας Enedis, σύμφωνα με δύο στελέχη που επικαλείται το Reuters, περιλαμβάνει στο χειρότερο σενάριο πιθανές διακοπές ρεύματος διάρκειας μέχρι και δύο ωρών.

Όπως σημειώνεται, τα γενικά μπλακ άουτ θα επηρεάσουν εκ περιτροπής περιοχές της Γαλλίας και όχι βασικές υποδομές, όπως τα νοσοκομεία, η αστυνομία και κρατικές υπηρεσίες. Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης, της Enedis και διαχειριστών τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Σύμφωνα με την Enedis, στην περίπτωση έκτακτων διακοπών, όλοι οι τακτικοί πελάτες αντιμετωπίζονται ισότιμα. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι μπορεί να απομονώσει τμήματα του δικτύου για την εξυπηρέτηση πελατών προτεραιότητας, όπως τα νοσοκομεία, βασικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και ο στρατός και ότι εναπόκειται στις τοπικές Αρχές να προσθέσουν τις υποδομές τηλεπικοινωνιακών φορέων στον κατάλογο πελατών προτεραιότητας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, «Ίσως να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας αναφορικά με το θέμα αυτό μέχρι το χειμώνα, αλλά δεν είναι εύκολο να απομονωθεί μια κεραία κινητής τηλεφωνίας (από το υπόλοιπο δίκτυο)».

Ανησυχία σε Σουηδία, Γερμανία, Ιταλία
Την ανησυχία τους για την κατάσταση έχουν εκφράσει επίσης εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη Σουηδία και τη Γερμανία, στις επαφές τους με τις κυβερνήσεις, αναφέρει το Reuters.

Η σουηδική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών (PTS) συνεργάζεται με τηλεπικοινωνιακούς φορείς και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες για την εξεύρεση λύσεων – μεταξύ άλλων – και για το τι θα συμβεί στην περίπτωση διανομής του ρεύματος με δελτίο.

Η PTS χρηματοδοτεί την αγορά μεταφερόμενων σταθμών καυσίμων και κινητών σταθμών βάσης, που συνδέονται με κινητά τηλέφωνα για τη διαχείριση μεγαλύτερων διακοπών ρεύματος, όπως είπε εκπρόσωπος της.

Από την πλευρά του, το λόμπι των εταιρειών τηλεπικοινωνιών στην Ιταλία ζητά εξαίρεση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας από τυχόν διακοπές ρεύματος ή διακοπές για την εξοικονόμηση ενέργειας και θα συζητήσει το θέμα με τη νέα κυβέρνηση της χώρας. «Οι διακοπές ρεύματος αυξάνουν την πιθανότητα βλάβης των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων εάν υποστούν απότομες διακοπές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του λόμπι, Μάσιμο Σάρμι.

Λήψη μέτρων από τις εταιρείες του κλάδου
Το θέμα, όπως είναι επόμενο, απασχολεί και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Νokia και Ericsson συνεργάζονται με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για τον περιορισμό του αντίκτυπου μιας έλλειψης ρεύματος, αναφέρουν τρεις πηγές που επικαλείται το Reuters.

«Οι ευρωπαϊκοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα δίκτυά τους για να μειώσουν την πρόσθετη κατανάλωση ενέργειας και να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους με ενεργειακά αποδοτικότερο σχεδιασμό», ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη του κλάδου.

close menu