Παπαγάλλος

Aς αφήσουμε την DESI στον Ντίσνεϋ για να ασχοληθούμε με τα ηγκαβερνμένταλ πλανς

Το 11ο Συνέδριο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, eGovenrment Forum, ανήκει στην ιστορία. Επί τρεις ημέρες χιλιάδες Σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 70 ομιλητές από την κυβέρνηση, τον δημόσιο τομέα, τους Φορείς και την αγορά πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, μέσα από το νέο διαδραστικό τρισδιάστατο περιβάλλον του «Teamworks Conference Hall», παρουσίασαν τα πεπραγμένα τους, συζήτησαν, σχολίασαν και αντάλλαξαν απόψεις για πολύ σημαντικά θέματα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Στο τριήμερο Συνέδριο, που ενσωμάτωσε τους τομείς της Ψηφιακής Ασφάλειας και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων, παρουσιάστηκαν πολλές σημαντικές εφαρμογές και υλοποιήσεις στον δημόσιο τομέα, γεγονός που αποδεικνύει την συστηματική δουλειά που γίνεται σχεδόν στο σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών. Παρά την τελευταία ανακοίνωση του Δείκτη DESI (με στοιχεία κυρίως του 2020, όπου δεν αποτυπώνεται η πρόοδος του 2021), υπάρχει η πεποίθηση ότι η χώρα θα νικήσει την αδράνεια των προηγούμενων ετών. Αν και οι χαμηλές επιδόσεις του τομέα των τηλεπικοινωνιών σχεδόν καθηλώνουν την χώρα στον Δείκτη DESI, και εκεί αργά ή γρήγορα θα φανούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των δημοσίων και των ιδιωτικών επενδύσεων.

Το 2021 και το 2021, είτε το καταγράψει η DESI είτε όχι, έγιναν, γίνονται και αναμένονται σειρά νέων υπηρεσιών (σχεδόν κάθε εβδομάδα με δέκα ημέρες ανακοινώνεται και από μία καινούργια), ενώ οι προκηρύξεις των προγραμματισμένων έργων (σύμφωνα με την «ΚτΠ») δεν αφήνουν περιθώρια να υποθέσουμε ότι μέσα στην επόμενη διετία η Ελλάδα θα βελτιώσει την βαθμολογία της.

Τώρα αν περάσει κάποιες χώρες, αυτό δεν είναι και το άμεσα ζητούμενο, διότι και αυτές αυξάνουν τις ταχύτητές τους και έχουν πιο προηγμένες υποδομές τηλεπικοινωνιών από εμάς. Εμείς, εδώ στο κλαρί του παπα-γά(λ)λου, πιστεύουμε ότι η «αχίλλειος πτέρνα» των τηλεπικοινωνιών, η πολυετής διατήρηση των χάλκινων υποδομών (αυτό που ο Πιερ(ακκάκης) ανάφερε ως «αποχαλκοποίηση») είναι το πρωταρχικό και το ζητούμενο, διότι η αγορά των τηλεπικοινωνιακών υποδομών έχει μείνει αποδεδειγμένα πίσω και ο ρυθμός εκσυγχρονισμού και επέκτασης σε όλη την χώρα δεν είναι ο επιθυμητός (πάντα με βάση τον Δείκτη DESI) ο οποίος είναι και ο μόνος αποδεκτός.

Βέβαια ο πάσα ένας και κάθε εις μπορεί να υποστηρίξει ότι «φυτεύει» τόσα χιλιόμετρα ίνας, ο άλλος αυτά και άλλα τόσα, ο παρακάτω «τα βλέπει» και φυτεύει τα ρέστα του, όμως ο Δείκτης DESI στις τηλεπικοινωνίες εδώ και καιρό μας βγάζει στη σέντρα. Και φυσικά (και το βλέπουμε) η κατάσταση δεν είναι, αυτή που ήταν πριν τρία (λέμε τώρα) χρόνια. Σαφώς βελτιώνεται, παρά τις πολλές «νησίδες» προβλημάτων που υπάρχουν.

Με λίγα λόγια…

Καλός ο Δείκτης DESI, το οποίο και πρέπει να διαβάζουμε, όπως πρέπει και όχι όπως θέλουμε, γιατί μέσα από αυτόν θα δούμε που πρέπει να πάμε γρηγορότερα. Και βεβαίως αυτός είναι που κρίνει τον ψηφιακή πρόοδο της χώρας και όχι κανένας άλλος.

Όμως . . .

Μέχρι να υλοποιηθούν οι επενδύσεις στα νέα Δίκτυα Υποδομών και να καταφέρουν οι τηλεπικοινωνίες . . .  να τα καταφέρουν με τις επενδύσεις τους, μήπως να αφήσουμε την DESI στον Ουώλτ Ντίσνεϋ να ησυχάσουμε όλοι μας?

close menu