Βάζοντας στην άκρη την πολιτική και οικονομική επικαιρότητα, υπάρχουν τρεις τομείς που προδιαγράφουν ένα αβέβαιο έως επικίνδυνο μέλλον για την ανθρωπότητα το 2023, όπως επισημαίνουν αναλυτές του Axios.
Μπορεί ο κίνδυνος να μην είναι άμεσος, όμως δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να αντιληφθεί ότι ο κίνδυνος της πυρηνικής καταστροφής, της αύξησης της θερμοκρασίας και των πανίσχυρων δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης αγγίζουν πλέον επικίνδυνα όρια.
Αυτό που υπογραμμίζουν οι αναλυτές, είναι η επιτακτική ανάγκη για έξυπνους και ικανούς ανθρώπους, τόσο στις κυβερνήσεις όσο και στους πολυεθνικούς εταιρικούς κολοσσούς, που να είναι σε θέσηη να επιλύουν όλο και πιο περίπλοκα προβλήματα με ταχύτερους ρυθμούς.
Κλίμα: Ο κίνδυνος γίνεται αδύνατο να αγνοηθεί
Ο Ιούλιος του 2023 ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη. Οι ωκεανοί του κόσμου έχουν «βράσει», με θερμοκρασίες που είναι σε θέση να σκοτώνουν κοραλλιογενείς υφάλους σε μόλις μία εβδομάδα. Οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής πέφτουν κατακόρυφα ακόμη και τον χειμώνα. Οι πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες και ταχύτατα.
Οι επιστήμονες κάθε άλλο παρά χαίρονται να λένε «σας τα λέγαμε», αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια ότι κάθε φαινομενικά σταδιακή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη θα μεταφραζόταν σε σοβαρούς καύσωνες, ξηρασίες, πλημμύρες και ισχυρότερους τυφώνες. Και το χειρότερο είναι ότι δεν μπορούμε να το ονομάσουμε αυτό το «νέο φυσιολογικό», γιατί θα συνεχίσει να χειροτερεύει όσο αυξάνονται οι εκπομπές άνθρακα.
Αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που θα απαιτήσει μια παγκόσμια λύση, αλλά οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων – των ΗΠΑ και της Κίνας – είναι υψηλές και η συμμόρφωση των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων σε μια αρκετά σκληροπυρηνική δέσμευση για το κλίμα έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής κάτι αδύνατο.
AI: Δεν έχουμε ακόμη ιδέα για τις δυνατότητές της
Η τεχνητή νοημοσύνη — με την ικανότητά της να παράγει μαζικά ψεύτικα βίντεο, ηχητικά κομμάτια και εικόνες — ενέχει σαφείς κινδύνους για την ήδη αδύναμη εμπιστοσύνη των Αμερικανών στις εκλογές και τους θεσμούς. Κάτι που πλέον γίνεται σαφές και στον υπόλοιπο κόσμο.
Τα επιτεύγματα είναι αναμφίβολα εντυπωσιακά. Κανείς όμως δεν μπορεί να απαντήσει – και μοιάζει να μη θέλει – για το πού μπορεί να φτάσει, ποιες είναι οι αληθινές δυνατότητές της και κυρίως για το τι θα μπορούσε να γίνει αν «πέσει σε λάθος χέρια».
Πυρηνικά: Η Κίνα διεκδικεί με αξιώσεις το ρόλο της τρίτης υπερδύναμης
«Το Πεκίνο, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον πιθανότατα θα είναι ισόπαλοι αντίπαλοι στον χώρο της πυρηνικής ενέργειας», έγραφαν πρόσφατα οι N.Y. Times. «Αυτή η νέα πραγματικότητα προκαλεί μια ευρεία επανεξέταση της αμερικανικής πυρηνικής στρατηγικής που λίγοι περίμεναν πριν από δώδεκα χρόνια».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε αυτό το καλοκαίρι ότι μετέφερε μερικά από τα περίπου 5.000 πυρηνικά όπλα της χώρας του στη Λευκορωσία, πιο κοντά δηλαδή στην Ουκρανία και τη Δυτική Ευρώπη. Ο πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ιούνιο ότι η απειλή του Πούτιν να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία είναι «πραγματική».
Το συμπέρασμα: Η ανθρωπότητα έχει κάνει ένα αξιοπρόσεχτο ιστορικό βήμα στο χείλος του γκρεμού. Κανείς δεν έχει χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια πιο αποτελεσματική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα είναι ακόμα δυνατή. Κανόνες που να διέπουν την τεχνητή νοημοσύνη μπορούν απολύτως να υπάρχουν.
Τα πιο τρομακτικά προβλήματα δεν χρειάζεται να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους – αλλά χρειάζεται σοβαρή δουλειά από σοβαρούς ανθρώπους για να τους εμποδίσουν να φτάσουν εκεί, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.