Η πανδημία εκτόξευσε τη χρήση των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, με τις αυξημένες ανάγκες πολιτών και επιχειρήσεων να απογειώνουν τόσο την κατανάλωση data, όσο και τον χρόνο ομιλίας. Συγκεκριμένα, το 2020 σημειώθηκε πρωτόγνωρη αύξηση της χρήσης δεδομένων, η οποία κινήθηκε για την περασμένη χρονιά στο επίπεδο του 65,7% και μάλιστα κατά το 4ο τρίμηνο του 2020. Ταυτόχρονα, τα λεπτά ομιλίας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας, η οποία ποσοστιαία ήταν 5,6%.
Ενώ οι κινητές επικοινωνίες έγιναν για πολίτες και επιχειρήσεις ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση μιας κάποιας κανονικότητας, οι ίδιες οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν επωφελήθηκαν από αυτόν τον επικοινωνιακό πυρετό. Όπως δείχνουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία των παρόχων κινητής τηλεφωνίας για το 2020, τα έσοδα του κλάδου από υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 6% σε σχέση με το 2019. Κομβικό ρόλο σε αυτήν τη μείωση – όπως αναφέρει η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας – έπαιξε η κάθετη πτώση της τουριστικής κίνησης ελέω πανδημικής κρίσης.
Παρά τις προκλήσεις, ο κλάδος συνέχισε το επενδυτικό μπαράζ, στο οποίο επιδίδεται τα τελευταία χρόνια. Οι συνολικές επενδύσεις των παρόχων, εν μέσω πανδημίας, έφτασαν το 2020 τα €647 εκατ.
Επενδυτική ατζέντα
Το ύψος των επενδύσεων αναδεικνύει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ως έναν από τους σημαντικότερους επενδυτικούς πυλώνες στη χώρα, “που διατήρησε συνδεδεμένη την κοινωνία, παρήγαγε αξία για την οικονομία και συνέβαλε σταθερά στη μετάβασή της σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο”, σημειώνει η ΕΕΚΤ.
Κορύφωση των επενδύσεων αυτών ήταν τα €372 εκατ. που διέθεσαν οι πάροχοι για άδειες φάσματος για την ανάπτυξη των δικτύων 5G (ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz). Μάλιστα, η επιτυχής ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι σήμερα μεταξύ των λίγων ευρωπαϊκών χωρών, που προχώρησαν σε διαγωνισμό, άμεση αδειοδότηση και λειτουργία των δικτύων 5G, γεγονός που εντάσσει τη χώρα δυναμικά στον διεθνή “ψηφιακό” χάρτη.
“Έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της νόσου COVID-19, τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών, χάρη στην ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία τους, συνεχίζουν να μετατρέπουν την κρίση σε “ψηφιακό επιταχυντή”, ενδυναμώνοντας ψηφιακά πολίτες, επιχειρήσεις και υποδομές”, τονίζει η ΕΕΚΤ.
Παγκόσμιο ρεκόρ
Θυμίζουμε ότι το 1ο εξάμηνο του 2020, η Ελλάδα σημείωσε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αύξησης στην κατανάλωση mobile data, παγκοσμίως: η χρήση gigabytes ανά κάρτα SIM αυξήθηκε κατά 86% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Tefficient, την πρωτιά στην αύξηση κατανάλωσης gigabytes ανάμεσα σε 44 χώρες του κόσμου πέτυχε η Κροατία, όπου η χρήση mobile data κυριολεκτικά εκτινάχθηκε κατά 128%.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι στην Ελλάδα η μέση μηνιαία κατανάλωση gigabytes ανά κάρτα SIM, για το εξεταζόμενο διάστημα, ήταν 2,3 gigabytes. Με αυτήν την επίδοση, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 40η θέση μεταξύ των 44 κρατών ανά τον κόσμο, που εξετάζει η σχετική έρευνα.