Παπαγάλλος

Beati pauperes spiritu ή μακάριοι οι Tech Poor ότι αυτοί επιπλεύσωσιν (*)

(*)Σήμερα χρησιμοποιήσαμε την βιβλική ρήση Beati pauperes spiritu (Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι) και την μεταφέραμε στα καθ΄ημάς ως «μακάριοι οι Tech Poor ότι αυτοί επιπλεύσωσιν», με το επιχείρημα ότιΤα Ταμείο Σταθερότητας, το ΕΣΠΑ και οι ευρωπαϊκοί πόροι θα σώσουν την παρτίδα, καθότι χωρίς αυτά πραγματικά θα είμασταν πάμπτωχοι, ειδικά σε αυτή την περίοδο, που γύρω μας γίνεται της κολάσεως.

Συνήθως μετά από κάθε Συνέδριο Greek ICT Forum ακολουθεί ένας εμπεριστατωμένος απολογισμός πεπραγμένων. Σήμερα επιλέξαμε να ολοκληρώσουμε τα «βερεσέδια» της Βαρκελώνης και του Mobile World Congress, που έκλεισε αισίως τις πύλες του, αρχές Μαρτίου.

Όπως σας είπαμε εμείς δεν πήγαμε συνειδητά στην Βαρκελώνη. Τους λόγους σας τους αναφέραμε. Όμως επειδή ακόμη κρατεί ο απόηχος αυτού του γεγονότος διεθνούς εμβέλειας, θεωρούμε υποχρέωσή μας να καταθέσουμε τις τελευταίες μας θέσεις, που δεν είναι διθυραμβικές, μηδέ ενθουσιώδεις, όπως ήταν σχεδόν για το σύνολο της ελληνικής αποστολής.

Το MWC δεν μπορούμε να το δούμε αποκομμένο από το συνολικό τεχνολογικό, πολιτικό και οικονομικό κλίμα της Ευρώπης, φυσικά και το ψηφιακό, όπου είναι διάχυτο το κλίμα απαισιοδοξίας που καταγράφεται στην Ευρώπη. Όσο και να θέλουν μερικοί να το κρύψουν (πως να κρυφτεί άλλωστε?), είναι πλέον φανερό η Γηραιά Ήπειρος συνεχίζει να μην μπορεί να ενσωματώσει άμεσα τις καταιγιστικές εξελίξεις στις ψηφιακές επικοινωνίες. Επίσης δείχνει ότι τελικά δεν μπόρεσε να κατανοήσει την έννοια της σύγκλισης τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, αυτό που εδώ και 24 χρόνια παρουσιάζουμε εμείς μέσω του Greek ICΤ Forum – Infomobility World.

Οι προσεκτικοί παρατηρητές και καταγραφείς των εξελίξεων μπορούν εύκολα να παρατηρήσουν ότι με τον διαχωρισμό (άλλο ΙΤ, άλλο C) που προσπαθεί εδώ και χρόνια να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω αυστηρού και άκαμπτου ρυθμιστικού πλαισίου, το μόνο που κατάφερε, ήταν να μετακινήσει όλη την οικονομία των δεδομένων και του περιεχομένου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η Ευρώπη δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε την «ιερή αγελάδα», που είναι η φωνητική επικοινωνία και τα γραπτά μηνύματα χάνοντας κατά κράτος τη μάχη από το Facebook, Instagram, Viber και WhatsApp, Discord και άλλες αναρίθμητες εφαρμογές, που βγαίνουν από τις αμερικανικές εταιρείες.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στον τομέα των υπηρεσιών όπου οι Google, Microsoft, Amazon και άλλοι, στην πραγματικότητα είναι «οικοδομήματα» top to bottom, με τους Ευρωπαίους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να παρέχουν δωρεάν το «οικόπεδο» πάνω στο οποίο χτίζουν της υπηρεσίες τους από τις οποίες θησαυρίζουν.

Βλέπετε, οι ευρωπαίοι ποτέ δεν κατάλαβαν ότι από τη στιγμή που οι τηλεπικοινωνίες έγιναν υποσύνολο της πληροφορικής, (Και αυτό πάλι μέσω του ICT Forum το προβλέψαμε χρόνια τώρα) και το network neutrality έγινε παρελθόν.  Το αποτέλεσμα ήταν, τα δίκτυα να χρησιμοποιηθούν ως dump pipes, ενώ οι διαδικτυακές υπηρεσίες άνθιζαν και καρποφορούσαν, χρησιμοποιώντας υποδομές διανομής για τις οποίες δεν ξόδεψαν τίποτε.

Η κατάσταση, όπως αυτή που παρουσιάστηκε στη Βαρκελώνη, είναι πλέον μη αναστρέψιμη, αφού πάνω από το 90% των υπηρεσιών παρέχονται από αμερικανικές εταιρείες, ενώ το ίδιο συμβαίνει τόσο με το cloud, όσο και με το περιεχόμενο. Καλές οι όποιες πρωτοβουλίες προς την αντίθετη κατεύθυνση, αλλά όταν έχεις να διαχειριστείς το αδύνατον με το 90% των εξελίξεων να είναι εναντίον σου, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

ΠΑΠΑ-ΓΑΛ(Λ)ΙΕΣ

ΑΡΧΙΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ Ο ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ

Το πιθανότερο είναι να μην λάβετε ως «παπα-γαλ(λ)ιά» αυτό που ακολουθεί, καθώς τα μάθαμε από έγκυρες πηγές, οι οποίες άλλωστε ακολουθούν κατά πόδας τον «παπα-γάλ(λ)λο». Το ειδησάριον αφορά στον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος πιθανότατα θα αναλάβει (σύμφωνα με το πολιτικό ρεπορτάζ) σύντομα καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου για να «τρέξει» το βάρος της προεκλογικής περιόδου και θα λάβει εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Στα καθήκοντά του είναι και οι περιοδείες ανά την Επικράτεια (τι βουλευτής Επικρατείας θα ήτο άλλωστε?) και με βάση τα μελλούμενα καθήκοντά του (αλλά με την κάλυψη των αρμοδιοτήτων του υπουργού Ψη-Δια) ανηφόρησε κατά Θεσσαλονίκη, εκλογική περιφέρεια και την υπευθύνου Επικοινωνίας του υπουργείου του, και είχε τις σχετικές επαφές με τους τοπικούς παράγοντες.

Και με βάση το πρόγραμμα είχε συναντήσεις και συζητήσεις με τοπικούς παράγοντες εκ των οποίων ξεχωρίζουμε αυτή με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα. Από τη συζήτηση ο Δήμαρχος έφυγε με την βεβαιότητα ότι θα λάβει 10 μύρια (εκατομμύρια) ευρώ για να κάνει «έξυπνη» την πόλη του.

Μετά την Θεσσαλονίκη ο Πιερ κατεβαίνει στην Κρήτη, όπου έχει ξεκινήσει το (πραγματικά) μεγάλο έργο του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης, του περίφημου ΒΟΑΚ.

Και ακόμη δεν έχει μπει η προ-προεκλογική περίοδος.

close menu