Οικονομία

“Χάρτινος Δράκος”: Η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε δίκτυο φοροδιαφυγής 287 κινέζικων επιχειρήσεων

“Λαβράκι” έβγαλε η έρευνα της ΑΑΔΕ, καταφέρνοντας μεγάλο χτύπημα σε δίκτυο φοροδιαφυγής, το οποίο “πείραζε” αποδείξεις λιανικής, διαβιβάζοντας στην εφορία το 1/10 της αξίας τους. Η επιχείρηση με την ονομασία “Χάρτινος Δράκος” αποκάλυψε την δράση 287 καταστημάτων λιανικής, μερικές εκ των οποίων έχουν και δεκάδες υποκαταστήματα.

Η ΑΑΔΕ έφτασε στην αποκάλυψη του κυκλώματος με την βοήθεια των πολιτών οι οποίοι μέσα από την εφαρμογή appodixi κατήγγειλαν τις επιχειρήσεις σκανάροντας τις πειραγμένες αποδείξεις, οι οποίες αποδεικνύονταν πλαστές.

Με διασταύρωση στοιχείων και χρήση σύγχρονων μέσων, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ δεν άργησαν να διαπιστώσουν την ύπαρξη του παράνομου λογισμικού, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, για απόδειξη 99 ευρώ, έστειλε στην ΑΑΔΕ αξία συναλλαγής 9,90 και για απόδειξη 21 ευρώ, έστελνε απόδειξε 2,1 ευρώ.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο για τις 27 μέρες του περασμένου Φεβρουαρίου όπου έγινε ο δειγματοληπτικός έλεγχος, σε δείγμα 227 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων στο λιανικό εμπόριο, διαπιστώθηκε η έκδοση 220.000 αποδείξεων και η διαβίβαση στην ΑΑΔΕ εσόδων 3 εκατ. ευρώ. Άγνωστο παραμένει, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος της φοροδιαφυγής στο συγκεκριμένο κύκλωμα, καθώς η δράση του φαίνεται να ανατρέχει έως το 2021.

Η ιστορία ξεκινά τον Ιανουάριο όταν ανώνυμες καταγγελίες έφθασαν στην ΑΑΔΕ, για παράνομες πρακτικές σε επιχείρηση με έδρα την Κομοτηνή, σε άλλη μια με έδρα την Λάρισα, και σε ένα υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, οι καταγγελίες αφορούσαν σε μη αναγνώσιμο QR Code πάνω σε αποδείξεις.

Πράγματι, ο έλεγχος αναγνωσιμότητας της ΑΑΔΕ έδειξε πως οι καταγγελίες ήταν αληθείς, ενώ η περαιτέρω εξέταση έδειξε πως διαβιβάζονταν παραστατικά με μικρότερα ποσά από αυτά που ίσχυαν πραγματικά.

Ακολούθησε η μέθοδος του mystery shopping όπου στελέχη της Αρχής υποκρίθηκαν τους πελάτες στα εν λόγω καταστήματα. Μάλιστα, για να πιαστούν στα πράσα οι παραβάτες, εξειδικευμένο προσωπικό επενέβη τεχνολογικά στο σύστημα μειώνοντας τον χρόνο διαβίβασης των Στοιχείων του ΦΗΜ από τις 24 ώρες στο ένα λεπτό, έτσι ώστε την ίδια στιγμή της συναλλαγής του στελέχους της ΑΑΔΕ να γίνει σύγκριση με το Ζ της ταμειακής μηχανής.

Στην συνέχεια, μέσω του e-send εντοπίστηκε ο προμηθευτής του παράνομου μηχανισμού, και έτσι ξεδιπλώθηκε το δίκτυο των πελατών του, το οποίο αποτελούν 287 επιχειρήσεις, οι οποίες όλες δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο και ανήκουν σε Κινέζους υπηκόους.

Μόνο για τον μήνα Φεβρουάριο ο έλεγχος έδειξε πως είχαν διαβιβαστεί 220.000 αποδείξεις που ανέγραφαν συνολικά το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, με τον πραγματικό τζίρο ωστόσο να είναι πολλαπλάσιος, καθώς όταν η μέθοδος πληρωμής ήταν τα μετρητά, η μείωση της αναγραφόμενης αξίας σε σχέση με την πραγματική έφθανε το 90%.

Ένας Έλληνας και δυο Κινέζοι αρχηγοί του κυκλώματος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ένας Ελληνας και δυο Κινέζοι υπήκοοι, κάτοικοι Σλοβακίας, προμήθευαν σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις με το παράνομο λογισμικό, το οποίο έσβηνε σε ποσοστό 90% την αξία της απόδειξης που διαβιβαζόταν στην ΑΑΔΕ σε σχέση με την απόδειξη που έπαιρνε στα χέρια του ο καταναλωτής όταν πλήρωνε με μετρητά.

Μέχρι στιγμής ο ένας Κινέζος έχει ομολογήσει πως έναντι οικονομικής αμοιβής, προμήθευε επιχειρήσεις με αυτό, ενώ στην υπόθεση έχει επέμβει εισαγγελέας.

Στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις έχει ξεκινήσει διαδικασία επιβολής προστίμων και διακοπή λειτουργίας της δραστηριότητάς τους, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις.

Οπως τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, όσοι διαπράττουν φοροδιαφυγή, μικρή ή μεγάλη, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο «χάρτινος δράκος» τους έχει πολύ μικρές πιθανότητες επιβίωσης.

close menu