Τεχνολογίες

Χένρυ Κίσινγκερ: Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ανησυχητική «νότα» στη «μελωδία» της προόδου

Ο Χένρυ Κίσινγκερ είναι νομπελίστας ειρήνης το 1973 και ένας από τους πιο συμβολικούς και επιδραστικούς διπλωμάτες παγκοσμίως

Ο Χένρυ Κίσινγκερ, νομπελίστας ειρήνης το 1973 και ένας από τους πιο συμβολικούς και επιδραστικούς διπλωμάτες παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι έκλεισε το Μάιο 100 χρόνια ζωής, μένει ενημερωμένος και παρεμβαίνει στις διεθνείς εξελίξεις με τις απόψεις του. Στα ενδιαφέροντά του τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται και η τεχνητή νοημοσύνη, για την οποία δηλώνει μια μετριοπαθή ανησυχία ως προς την εξέλιξή της.

Μιλώντας στον Mathias Döpfner, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Axel Springer, ο Κίσινγκερ εξέφρασε τον τρόμο του για την ταχεία πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Οι ανησυχίες του δεν είναι αβάσιμες. Με την έλευση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT του OpenAI, τα όρια του τι μπορεί να επιτύχει η τεχνητή νοημοσύνη ξεπερνούν τις προσδοκίες συνεχώς.

Η δυνατότητα του AI να αντικαταστήσει τις ανθρώπινες θέσεις εργασίας σε τομείς τόσο διαφορετικούς όπως η τεχνολογία, τα μέσα ενημέρωσης, το δίκαιο, η έρευνα αγοράς, η εκπαίδευση, το εμπόριο, η γραφιστική, η λογιστική και η εξυπηρέτηση πελατών προσθέτει μια ανησυχητική «νότα» στη «μελωδία» της προόδου.

Ο πιθανός αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στην απασχόληση είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Καθώς η τεχνολογία AI βελτιώνεται, θα μπορούσε να αυτοματοποιήσει τις εργασίες που εκτελούνται αυτήν τη στιγμή από ανθρώπους, οδηγώντας σε μετατόπιση θέσεων εργασίας. Η πρόβλεψη του Κίσσινγκερ ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει πολλές ανθρώπινες θέσεις εργασίας είναι μια έντονη υπενθύμιση αυτού.

Τα πεδία που εντόπισε ο Κίσινγκερ είναι εκείνα στα οποία η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη κάνει σημαντικές εισβολές. Από την αυτοματοποίηση της ανάλυσης δεδομένων στην τεχνολογία και τη δημιουργία ειδησεογραφικών άρθρων στα μέσα ενημέρωσης έως την εξατομίκευση των μαθησιακών εμπειριών στην εκπαίδευση και την αυτοματοποίηση των αλληλεπιδράσεων εξυπηρέτησης πελατών στο εμπόριο, η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το πρόσωπο αυτών των βιομηχανιών.

Ωστόσο, ενώ η αυτοματοποίηση αυτών των εργασιών μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα, εγείρει επίσης ανησυχίες σχετικά με την απώλεια θέσεων εργασίας και την πιθανότητα αύξησης της εισοδηματικής ανισότητας. Καθώς οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πιο προηγμένες και ικανές, υπάρχει ο κίνδυνος να αντικαταστήσουν τους ανθρώπινους εργαζομένους, οδηγώντας σε ανεργία και οικονομική αναστάτωση.

Ο Κίσινγκερ έθεσε επίσης τον κίνδυνο ότι οι άνθρωποι μπορεί να υποταχθούν στα ρομπότ εάν η τεχνητή νοημοσύνη γίνει πολύ ισχυρή. Αυτό θέτει ηθικά ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και τον τρόπο διαχείρισης των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχει ανάγκη για ηθικές κατευθυντήριες γραμμές και κανονισμούς για να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται με τρόπο που να ωφελεί την ανθρωπότητα και να αποφεύγει τις επιβλαβείς συνέπειες.

close menu