Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ, Αναπτυξιακή Τράπεζα και άλλα προγράμματα ενισχύσεων συγκεντρώνονται στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και οικονομικών και συγκεκριμένα στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Παπαθανάση, που κρατάει στα χέρια του όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Στις αρμοδιότητες του έχουν ενταχθεί η διαχείριση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και των κοινοτικών προγραμμάτων. Πρόκειται για κεφάλαια που ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ και από την πορεία υλοποίησης και αξιοποίησής τους θα εξαρτηθούν σειρά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ.
Οι προκλήσεις για τον κ. Παπαθανάση είναι πολλές και ο χρόνος τρέχει ασφυκτικά. Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 αλλά και να μεταφερθούν ομαλά κονδύλια σε προγράμματα στα οποία καταγράφονται μεγάλες υπερδεσμεύσεις προκειμένου να μη χαθούν, αλλά και για να μην επιβαρυνθούν τα κρατικά ταμεία.
Από τις πρώτες κινήσεις του κ. Παπαθανάση θα είναι να καταθέσει επίσημο αίτημα προς το Ταμείο Ανάκαμψης για τα επιπλέον δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ και επιδοτήσεις 760 εκατ. ευρώ. Αυτά που θα διατεθούν στο πλαίσιο του λεγόμενου «REPowerEU». Με τα νέα δεδομένα το συνολικό ποσό των δανείων που θα λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να αυξηθεί στα 17,7 δισ. ευρώ.
Επόμενη πρόκληση είναι η αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης, χωρίς να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια, δηλαδή χωρίς να φτάσουμε στο τέλος της χρονιάς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση είναι να ολοκληρωθεί ο σχετικός φάκελος ως το τέλος του καλοκαιριού.
Εξάλλου, πρέπει να “τρέξουν” όλα τα ορόσημα για την επόμενη δόση, με την επισήμανση ότι από εδώ και πέρα ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει. Στις 16 Μαΐου η Ελλάδα υπέβαλε την τρίτη αίτηση πληρωμής, για την οποία η αξιολόγηση της Επιτροπής βρίσκεται σε εξέλιξη.
Παράλληλα, στις αρμοδιότητες του υπουργείου εντάσσονται πλέον και σειρά αναπτυξιακών εργαλείων, όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα, με στόχο τη διεύρυνση της περιμέτρου μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
«Στόχος μας, με εργαλεία όπως το Know Your Customer, να διευρύνουμε τη βάση κατά 60.000 επιχειρήσεις, κάτι το οποίο με επιτυχία έχει ξεκινήσει εδώ και 1,5 μήνα και η πρόθεσή μας είναι να διευρύνουμε και να ενισχύσουμε τη χρήση αυτού του εργαλείου», επεσήμανε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Στους σχεδιασμούς του νέου οικονομικού επιτελείου είναι και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων -σήμερα συμμετέχει σε πάνω από 16 νέα επενδυτικά σχήματα με 393 εκατ. ευρώ και μοχλεύει συνολικά 1 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές- με την οποία επιχειρούμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφειά μας.
Οι Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, συνετίζονται και θα επιταχυνθούν. Πλέον υπάρχουν 18 συμβασιοποιημένα έργα, ύψους 2 δισ. ευρώ. Την τελευταία τετραετία εγκρίθηκαν πάνω από 37 έργα ΣΔΙΤ, συνολικού κόστους επένδυσης 6 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται ήδη σε φάση διαγωνιστικής διαδικασίας.