Υποδομές

ΔΕΔΔΗΕ: Επενδύσεις 734 εκατ. ευρώ για έξυπνους μετρητές

Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών αποτελεί μεγάλο μέρος του επενδυτικού σχεδίου για έργα δικτύου, σύμφωνα με το  Προκαταρκτικό Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου (ΣΑΔ) της περιόδου 2024 – 2028, το οποίο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο ΔΕΔΔΗΕ.

Η επέκταση εγκατάστασης των «έξυπνων» μετρητών αφορά το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των λοιπών έργων δικτύου, όπου περιλαμβάνονται έργα τα οποία αφορούν σε ανάπτυξη λοιπών παγίων του δικτύου διανομής, τα οποία δεν αποτελούν υποδομές δικτύων. Έτσι, από τα 18 έργα της συγκεκριμένης κατηγορίας, συνολικού προϋπολογισμού 811 εκατ. ευρώ, για τα συστήματα τηλεμέτρησης προορίζονται τα 734 εκατ. περίπου.

Η ανάπτυξη των «έξυπνων» μετρητών συμβάλλει στην ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά ενέργειας, ενισχύοντας την απόκρισή τους στη ζήτηση και συνεισφέροντας στην αποδοτικότερη χρήση των ενεργειακών πόρων. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, έως σήμερα έχουν εγκατασταθεί 600.000 «έξυπνοι» μετρητές (σε παροχές 0 έως 3), ενώ εκτιμάται ότι θα αυξάνονται μεταξύ 800.000 και 1 εκατομμύριο κάθε χρόνο από το 2025 έως το 2030. Ο ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζει να έχουν όλοι οι καταναλωτές έναν έξυπνο μετρητή έως το 2030.

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός που αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκ. «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την ελληνική επικράτεια (5.200.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί) καθώς και την ένταξή τους σε σύστημα τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκ. μετρητικών σημείων. Ταυτόχρονα, θα αποξηλωθούν ισάριθμοι υφιστάμενοι μετρητές σε πελάτες χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, για την επέκταση των ψηφιακών «ρολογιών» το 2024 προβλέπεται να δαπανηθούν το 2024 40 εκατ., ποσό που θα ενισχυθεί σημαντικά από το 2025, με την έναρξη των μαζικών εγκαταστάσεων. Έτσι, για 2025 το προβλεπόμενο κονδύλι είναι 113 εκατ. για το 2026 195, το ίδιο ποσό το 2027, και το 2028 190 εκατ. ευρώ.

Επίσης, προβλέπονται 310 εκατ. για επενδύσεις υποστήριξης των ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται επενδύσεις του Διαχειριστή για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων Διαχείρισης του δικτύου διανομής και των μη διασυνδεδεμένων νησιών. . Οι επενδύσεις αφορούν ενδεικτικά σε γήπεδα, κτιριακές εγκαταστάσεις & εξοπλισμό, οχήματα,
μηχανήματα και συστήματα ή εξοπλισμό.

Συνολικό επενδυτικό πλάνο 3 δισ. ευρώ

Το συνολικό επενδυτικό πλάνο του ΔΕΔΔΗΕ, όπως αυτό καταγράφεται στο Προκαταρκτικό Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου ανέρχεται στα 2,99 δισ. ευρώ και αφορά στην υλοποίηση 176 έργων με στόχο να ενισχυθεί ο ρόλος του δικτύου διανομής ως βασικού πυλώνα της ενεργειακής μετάβασης.

Τα δίκτυα διανομής καλούνται να «υποδεχτούν» πολυάριθμα έργα κατανεμημένης παραγωγής ΑΠΕ, καθώς και η ολοένααυξανόμενη ενεργός συμμετοχή των πολιτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επιτυγχάνουν μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού. Από την άλλη, σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στη δομή, ανάπτυξη και λειτουργία των συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας επιφέρουν η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, οι αντλίες θερμότητας για θέρμανση – ψύξη καθώς και οι δυνατότητες για απόκριση ζήτησης.

η συνέχεια εδώ

TAGS:

close menu