Του Γιάννη Χαλαβαζή
Η εξαγορά της Κωτσόβολος από την ΔΕΗ είναι μακράν η μεγαλύτερη και πλέον παρεμβατική εξαγορά στις ΤΠΕ/ICT. Πολλά γράφονται και θα γραφτούν για την εξαγορά της Κωτσόβολος από την ΔΕΗ, τόσο εκτιμήσεις όσο και πιθανές εξελίξεις ή προοπτικές.
Οι πλέον εμφανείς και αυταπόδεικτες ενέργειες, που ξεκίνησαν πριν την εξαγορά της Κωτσόβολος, αφορούν σε καλά σχεδιασμένες κινήσεις που αφορούν στον μετασχηματισμό της σε «leader» του τομέα Ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη συμφωνία των 1,2 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Enel Romania.
Το αμέσως επόμενο βήμα, αξίας 200 εκατ. ευρώ, αφορά προφανώς στην εξαγορά της Κωτσόβολος και τον εκ παραλλήλου μετασχηματισμού της ΔΕΗ σε ολοκληρωμένο πανελλαδικό πάροχο ενεργειακών υπηρεσιών και πώληση οικιακών και ψηφιακών συσκευών με καθαρά πελατοκεντρικό χαρακτήρα. Η απόκτηση πανελλαδικού φυσικού και ηλεκτρονικού δικτύου πωλήσεων, κάτω από την πλέον αναγνωρίσιμη επωνυμία «Κωτσόβολος» παράλληλα με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης συνδυασμένων πωλήσεων ξεπερνά και αυτές της απόκτησης του δικτύου της Γερμανός από τον ΟΤΕ το 2006.
Η «κινούμενη άμμος» της λιανικής οικιακών συσκευών
Το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της λιανικής των ηλεκτρικών και των ηλεκτρονικών συσκευών, της ενέργειας και της αστικής μικροκινητικότητας αλλά και των άλλων τομέων, που αναμένεται να αναδυθούν τα επόμενα χρόνια, ανασυνθέτουν το σημερινό περιβάλλον με απρόβλεπτες επιπτώσεις και προοπτικές. Σε μία μεσοπρόθεσμη θεώρηση της δυναμικής των συνδεόμενών τομέων του κλάδου ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών με πολλές ιδιαιτερότητες και δυσχέρειες, όσον αφορά στα περιθώρια κέρδους και στη χρηματοδότηση, μόνο Φορείς με ισχυρή κεφαλαιουχική επάρκεια, όπως η ΔΕΗ, θα επιβιώσουν και θα επιβάλλουν τους όρους ανταγωνισμού σε μία αγορά που εξελίσσεται ραγδαία σε ολιγοπωλιακή. Η διεύρυνση της ισχυρής θέσης της ΔΕΗ από την εξαγορά της Κωτσόβολος, που ηγείται στον χώρο της λιανικής συσκευών, ανατρέπει τις μέχρι τώρα ισχύουσες ισορροπίες μεταξύ όχι μόνο των retailers του χώρου, αλλά και των παρόχων ενέργειας, αλλά και των Τραπεζών που έχουν αναλάβει την χρηματοδότηση των αγορών λιανικής.
Από την πλευρά των ισχυρών «παικτών» της αγοράς Ενέργειας, εκτιμάται ότι θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της παρουσίας τους στην αγορά λιανικής, μέσω νέων στοχευμένων εμπορικών πολιτικών. Πιθανότατα θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν το διάστημα της προσαρμογής της Κωτσόβολος στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ και στην αναμόρφωση του νέου λιανικού της προφίλ. Από την άλλη θα πρέπει να προετοιμάσουν και τη δική τους επόμενη μέρα, όταν η νέα δομή της Κωτσόβολος θα βρει τα καινούργια της «πατήματα».
Η ΔΕΗ ως «Δημόσια Επιχείρηση»
Ως γνωστόν το 40% της ΔΕΗ ανήκει ακόμη στο ελληνικό κράτος, παρά την ένταξη της «Δημόσιας Επιχείρησης» στο «Υπερταμείον». Επομένως ο βασικός μέτοχος, το ελληνικό κράτος και άρα η Κυβέρνηση, δεν μπορεί να μην ήταν ενήμεροι για τις επενδυτικές κινήσεις της ΔΕΗ. Μπορεί η Διοίκηση του Γεωργίου Στάσση να είναι μακράν η πλέον επιτυχημένη της ΔΕΗ από την ίδρυσή της , όμως θεωρώ απίθανο να μην έχει ενημερωθεί «βασικός μέτοχος». Μία κίνηση σαν αυτή, όπως η εξαγορά της Κωτσόβολος, η οποία ανατρέπει κάθε συσχετισμό στην ελληνική αγορά λιανικής οικιακών συσκευών δεν μπορεί να μην ήταν εν γνώσει του Μαξίμου. Ειδικά όταν θα επηρεάσει άμεσα τον ανταγωνισμό και σειρά άλλων τομέων όπως οι υποδομές τηλεπικοινωνιών και, γιατί όχι, η αγορά των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, των δημοσίων έργων ICT και της νέας κατανομής του RRF.
Μεγάλο ερώτημα οι μελλοντικές υπεραξίες της ΔΕΗ, όταν και αν το «Υπερταμείον» πάρει εντολή της ρευστοποίησης του 40% του ελληνικού κράτους, και η εισροή στα κρατικά ταμεία υπεραξιών πολλών δισ. ευρώ, που σήμερα είναι αδύνατον να εκτιμηθεί το ύψος τους. Τότε το ενδιαφέρον θα φύγει από τον «Total Utility Provider», όπως σχεδιάζει να εξελιχθεί η ΔΕΗ στα επόμενα χρόνια, και θα επικεντρωθεί στους επενδυτές της τότε ΔΕΗ. Το μέλλον δεν μετριέται με αποστάσεις, αν είναι κοντά ή μακριά. Σημασία έχει το άμεσο μέλλον και η εξαγορά της Κωτσόβολος από την ΔΕΗ, που την χαρακτηρίζουμε εύκολα σαν εξαγορά της πενταετίας, αν όχι της δεκαετίας.