Τηλεπικοινωνίες

DESI 2024: Οι τηλεπικοινωνίες εξακολουθούν να “πονάνε” την Ελλάδα

Χαμηλές επιδόσεις στις τηλεπικοινωνίες εξακολουθεί να έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της χώρας στην “Ψηφιακή Δεκαετία 2030”.  Όπως αναφέρει η έκθεση “η Ελλάδα κατέγραψε για μια ακόμα φορά τη χαμηλότερη κάλυψη μεταξύ των κρατών μελών στην κατηγορία σταθερού VHCN (συνδυασμένο FTTP & DOCSIS 3.1) . Χωρίς καλωδιακά δίκτυα στη χώρα, οι ευρυζωνικές υπηρεσίες βασίζονται στην ανάπτυξη του FTTP η οποία όμως ήταν αργή και επικεντρώθηκε στις αστικές περιοχές της χώρας.

Παρά την αύξηση  10,6 ποσοστιαίων μονάδων, έως τα μέσα του 2023, μόνο το 38,4% των ελληνικών νοικοκυριών είχε πρόσβαση σε υπηρεσίες FTTP, ενώ η αγροτική κάλυψη παρέμεινε στο 0,0%. Η Ελλάδα επίσης υστερεί πλέον σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ τόσο σε εθνικό όσο και σε αγροτικό επίπεδο όσον αφορά τη συνολική σταθερή ευρυζωνική σύνδεση κάλυψη, με το 97,3% και το 90,9% των νοικοκυριών να καλύπτονται, αντίστοιχα. Στην κατηγορία NGA το 88,9% των ελληνικών νοικοκυριών είχαν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας έως τα μέσα του 2023, συμπεριλαμβανομένων πάνω από το ήμισυ των αγροτικών κατοικιών (54,9%). Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ιδίως σε αγροτικό επίπεδο.

Εξετάζοντας τις επιμέρους τεχνολογίες, η κάλυψη του FTTP συνέχισε να αυξάνεται σημαντικά στην Ελλάδα, από 27,8% σε 38,4%. Ωστόσο, το DSL παρέμεινε η πιο διαδεδομένη σταθερή ευρυζωνική τεχνολογία, με ποσοστό 96,0% νοικοκυριών που καλύπτονται μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2023. Όσον αφορά τις τεχνολογίες NGA, το VDSL και το VDSL2 Vectoring παρέμειναν οι πιο ευρέως προσβάσιμες υπηρεσίες στην Ελλάδα, με το 77,1% και το 54,9% των κατοικιών αντίστοιχα. Η κάλυψη και των δύο αυτών τεχνολογιών αυξήθηκε ελάχιστα, κατά 0,8 p.p. και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης έστρεψαν την εστίασή τους στην κυκλοφορία του FTTP.

Οι τρεις πάροχοι της χώρας κυκλοφόρησαν εμπορικές υπηρεσίες 5G και συνολικά η κάλυψη αυξήθηκε κατά 12,4 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 98,1% έως τον Ιούνιο του 2023, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η κάλυψη ζώνης 3,4–3,8 GHz αυξήθηκε πιο έντονα, κατά 22,0 ποσοστιαίες μονάδες, ξεπερνώντας τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 58,8% των νοικοκυριών.

Από τον Ιούνιο του 2023, FTTP και οπτικές ίνες παρέμεναν άφαντες από αγροτικές ελληνικές περιοχές, που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες DSL ήταν η μόνη διαθέσιμη επιλογή για ευρυζωνική ενσύρματη σύνδεση. Η κάλυψη DSL έφτασε τα εννέα στα δέκα αγροτικά νοικοκυριά (90,9%), πολύ πιο μπροστά από την ΕΕ συνολικά. Η αγροτική κάλυψη VDSL αυξήθηκε κατά 3,7 π.μ. το 2023, και τον Ιούνιο του 2023, πάνω από τα μισά (54,9%) των αγροτικών νοικοκυριών μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες VDSL, ενώ η κάλυψη VDSL2 Vectoring αυξήθηκε επίσης κλασματικά και κάλυψε το ένα δέκατο (10,0%) των αγροτικών νοικοκυριών.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2023, παρισσότερα από 9 στις 10 αγροτικές περιοχές (92,1%) είχαν πρόσβαση σε δίκτυα 5G, ξεπερνώντας τον μέσο όρι της ΕΕ (73,3%), όμως η αγροτική κάλυψη στη ζώνη 3,4–3,8 GHz ήταν πολύ χαμηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ, στο 6,2% αυξημένη μόνο κατά 2% σε σχέση με το 2022.

Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη

Κοιτάζοντας τον χάρτη κάλυψης, μόνο 4 περιφέρειες καταγράφουν κάλυψη άνω του 65%, μέσα σε αυτές το σύνολο σχεδόν της Θεσσαλονίκης και μέρος της Αθήνας. Άλλες 5 περιφέρειες κατάφεραν να ξεπεράσουν το 35% κάλυψη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα η χαμηλή κάλυψη FTTP και η απουσία καλωδιακών δικτύων κράτησαν την εικόνα σε “πρωτόγονα” επίπεδα”.

Η παντελής απουσία δικτύου οπτικών ινών στην επαρχία, όπως αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  έχει σαν αποτέλεσμα μηδενική κάλυψη σταθερού VHCN (FTTP & DOCSIS 3.1)

Επιμέρους δείκτες

Στην συνολική χρήση internet, η ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρώπης με ποσοστό 86,9%

Στην τελευταία θέση βρισκόμαστε και στις συνδέσεις 100 Mbps και πάνω

Η εικόνα είναι λίγο καλύτερη στην κάλυψη FTTP (38,41%) αλλά μακριά από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (63,99%)

Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολύ μεγάλη κάλυψη 5G (98,07%), πολύ μεγαλύτερη από τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο, (89,30%), όμως ελάχιστοι είναι οι πολίτες που έχουν κινητά αντίστοιχης τεχνολογίας. 

close menu