Στην διενέργεια ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για το έργο: “«Υπηρεσίες Συμβούλου Τεχνικής Υποστήριξης για το Σχεδιασμό και βελτιστοποίηση λύσεων υβριδικού νέφους», για το Υποέργο 3 – «Σχεδιασμός και βελτιστοποίηση λύσεων υβριδικού νέφους» της Πράξης: «G-Cloud Next Generation», που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 προχώρησε η Κοινωνια της Πληροφορίας. Στο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός, η διαστασιολόγηση και η τελική επιλογή της βέλτιστης αρχιτεκτονικής και των απαιτούμενων υπηρεσιών υβριδικού υπολογιστικού νέφους (hybrid cloud services) στις περιπτώσεις φιλοξενίας πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου (υφισταμένων ή νέων). Στο πλαίσιο αυτό, διερευνάται τόσο η on-premises υποδομή (private cloud) όσο και οι υπηρεσίες που παρέχονται από public cloud providers.
Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών διαμόρφωσης βέλτιστων αρχιτεκτονικών λύσεων με βάση τις διαθέσιμες υπηρεσίες Public Cloud, τη διαθέσιμη on-premises υποδομή και τις τεχνικές απαιτήσεις των προς εξυπηρέτηση συστημάτων.
Ανάπτυξη δημόσιου cloud
Η έλευση και διάδοση των υπηρεσιών δημοσίου υπολογιστικού νέφους (public cloud services) έχει επιφέρει μεγάλες ανακατατάξεις στο οικονομικό μοντέλο που διέπει την ανάπτυξη και λειτουργία τεχνολογικών λύσεων. Παραδοσιακά, το κόστος λειτουργίας μιας τεχνολογικής λύσης λογίζονταν περισσότερο ως Capital Expenditure (CAPEX) και λιγότερο ως Operating Expense (OPEX). Οι υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους αντέστρεψαν τη συγκεκριμένη κατάσταση και το λειτουργικό κόστος είναι πλέον o σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει το κόστος.
Η μετάβαση που έγινε σταδιακά την προηγούμενη δεκαετία από την λειτουργία σε φυσικές (physical) υποδομές, στην λειτουργία σε υποδομές εικονοποίησης (virtualization) δεν άλλαξε το CAPEX μοντέλο κόστους. Η ευκολία με την οποία το περιβάλλον εικονοποίησης επιτρέπει υπερ-δέσμευση πόρων (over-provisioning) διατήρησε τη λογική υπολογισμού των υπολογιστικών πόρων που ακολουθούνταν και κατά την ανάπτυξη σε φυσικές υποδομές με σύνηθες αποτέλεσμα την υπερ-δέσμευση και υπο-εκμετάλλευση (under-utilization) της εικονικής υποδομής. Σε μεγάλες εικονικές εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα ιδιωτικού νέφους, όπως και η τρέχουσα εκδοχή του G-Cloud, η όποια επέκταση της υποδομής απαιτείται, κυρίως λόγω της υπερ-δέσμευσης, αντιμετωπίζεται CAPEX μοντέλο κόστους.
Η μετάβαση των υπολογιστικών υποδομών από ιδιωτικό σε δημόσιο νέφος και η χρήση υβριδικών μοντέλων, ανέστρεψε την υπάρχουσα κατάσταση. Το λειτουργικό κόστος (OPEX) είναι πλέον ο καθοριστικός παράγοντας
που ορίζει το συνολικό κόστος ανάπτυξης και λειτουργίας τεχνολογικών λύσεων. Η σωστή διαστασιολόγηση, ο έλεγχος και η πρόβλεψη των υπολογιστικών πόρων που καταναλώνονται ή πρόκειται να καταναλωθούν είναι
απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή μετάβαση στο νέο περιβάλλον.
Αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών τεχνικής, επιστημονικής και διοικητικής υποστήριξης στη ΓΓΠΣΔΔ στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της αναφορικά με την υποστήριξη των φορέων του
δημοσίου στην μετάβαση των υποδομών τους σε υβριδικό υπολογιστικό νέφος. Οι υπηρεσίες θα παρασχεθούν από Σύμβουλο Διαχείρισης (Τεχνικής Υποστήριξης). Συνοπτικά, οι υπηρεσίες του Συμβούλου θα εξυπηρετούν τις παρακάτω λειτουργίες:
- Aνάπτυξη μεθοδολογίας μεταφοράς υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων στο κυβερνητικό νέφος G-Cloud Next Generation
- Ανάπτυξη μεθοδολογίας διαστασιολόγησης υπολογιστικών πόρων για ιδιωτικά, δημόσια και υβριδικά νέφη
- Παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών διαμόρφωσης βέλτιστων αρχιτεκτονικών λύσεων για ανάπτυξη στο κυβερνητικό νέφος G-Cloud Next Generation.