Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού στις 22 Μαρτίου, η ΕΥΔΑΠ διοργάνωσε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το νερό που απευθύνονται σε φορείς και πολίτες.
Για το 2022 οι δράσεις της ΕΥΔΑΠ διευρύνθηκαν σημαντικά και οργανώθηκε η “Εβδομάδα Νερού” από τις 21 έως τις 24 Μαρτίου.
Την Πέμπτη 24 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων διαγωνισμού καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ για την ανάδειξη καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση διαρροών στο δίκτυο και προστασία από την άσκοπη σπατάλη νερού. Στην εκδήλωση παρέστη ο Υφυπουργός Έρευνας & Καινοτομίας, κ. Χρίστος Δήμας, απευθύνοντας χαιρετισμό και στήριξη στο διαγωνισμό, αλλά και σε κάθε παρόμοια ενέργεια που ενθαρρύνει την Καινοτομία.
Οι βραβεύσεις των ομάδων έγιναν από τον Υφυπουργό, την Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ κ. Ντόρα Βαρβαρίγου, τον Αναπλ. Διευθύνοντα Σύμβουλο του Υπερταμείου κ. Στέφανο Γιουρέλη και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρη Σαχίνη.
Τα βραβεία κέρδισαν:
Αλγόριθμος Πρόβλεψης Ελαττωματικών Μετρητών
Πρώτη θέση και χρηματικό έπαθλο 15Κ κέρδισε η εταιρεία Wings ICT Solutions
Δεύτερη θέση και χρηματικό έπαθλο 5Κ κέρδισε η εταιρεία Core Innovation
Αλγόριθμος για την Πρόβλεψη Κατανάλωσης Μετρητών
Πρώτη θέση και χρηματικό έπαθλο 15Κ κέρδισε η εταιρεία Dropouts
Δεύτερη θέση και χρηματικό έπαθλο 5Κ κέρδισε η εταιρεία Libra AI
Υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2021, με περισσότερες από 150 αιτήσεις. Δεκάδες αξιόλογες ακαδημαϊκές και ερευνητικές ομάδες, μικρές επιχειρήσεις και startups με τεχνογνωσία στην επιστήμη, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων, επιχειρηματική ευφυία, στα συστήματα λογισμικού, τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, αλλά και εμπειρία στη λειτουργία υδραυλικών συστημάτων, κατέθεσαν αίτηση καταγράφοντας τις τεχνολογικές τους γνώσεις και δεξιότητες, την εμπειρία τους και τη στόχευσή τους.
Το “EYDAP Innovation Challenge” αποτελεί τον πρώτο διαγωνισμό καινοτομίας στη σειρά “HCAP Incentivized competition series”, μέσω της οποίας οι δημόσιες επιχειρήσεις που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) διαθέτουν για πρώτη φορά δεδομένα (data), περιγράφουν συγκεκριμένα λειτουργικά και επιχειρησιακά προβλήματα και ζητούν λύσεις. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν αξιολογήθηκαν και επαληθεύτηκαν σε πραγματικές συνθήκες.
Οι δράσεις της εβδομάδας νερού αντικατοπτρίζουν τη διάθεση της ΕΥΔΑΠ για μια νέα εποχή επικοινωνίας με τα κοινά της, συνομιλώντας και καινοτομώντας σε πολλούς τομείς, μένοντας συνεπής στην πιο σύγχρονη εικόνα της και στη διάθεση της για καινοτομία και βιωσιμότητα.
Οι υπόλοιπες δράσεις της εβδομάδας
Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου εγκαινιάστηκε το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Σπάμε το Φράγμα της Μηχανικής” για μαθητές Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Φράγματος Μαραθώνα με πρώτους “πτυχιούχους” μαθητές του Α’ Δημοτικού σχολείου Μαραθώνα. Μέσα από το παιχνίδι και την ενεργή συμμετοχή τους, οι μαθητές κατανόησαν την επίδραση που είχε το έργο της κατασκευής του Φράγματος στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης των Αθηνών και εξοικειώθηκαν με τη διαδικασία κατασκευής ενός μηχανικού έργου.
Την Τρίτη 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το Digital Athens Water Forum υπό τον θεματικό τίτλο “Το νερό για την πόλη και η πόλη για το νερό” με την υποστήριξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της προσπάθειας προώθησης δικτύων από όλον τον κόσμο για την προώθηση κοινών ιδεών σχετικά με το νερό.
Η πρώτη μεγάλη δημόσια ψηφιακή συζήτηση που οργάνωσε η ΕΥΔΑΠ για το νερό στην Αθήνα ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, με πλήθος πολιτών και φορέων να συμμετέχουν στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η θεματολογία κινήθηκε στην ιστορία του νερού στην Αττική, τον αστικό κύκλο του νερού αλλά και σε θέματα διαχείρισης, αξιοποίησης του νερού, καθώς και δράσεις μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αναδεικνύοντας τη διάσταση της βιωσιμότητας και της ορθολογικής χρήσης του νερού.
Την Τετάρτη 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενέργεια δενδροφύτευσης στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους με τη συμμετοχή εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ. Η δενδροφύτευση ήταν μια δράση ΕΚΕ που συνδέθηκε με τη δυνατότητα ενεργοποίησης ηλεκτρονικού λογαριασμού. Η Εταιρεία, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό we4all, δεσμεύθηκε να φυτεύει ένα δέντρο για κάθε πέντε λογαριασμούς που θα αποστέλλονται ψηφιακά, συνεπώς έπονται νέες δενδροφυτεύσεις στη συνέχεια.