«Είναι δύσκολο ν’ απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε ανακοίνωση του, μετά τις σημερινές αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών από το κόμμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «η μόνη ‘διαφωνία’ όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023, είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Προσθέτει ότι «παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι και οι επιδιώξεις που οδήγησαν στην περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής», για να σχολιάσει: «Η Ιστορία θα κρίνει».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Βουλή, η ισχυρή φωνή στην κοινωνία, στις μάχες που δίνονται για την ανατροπή των δεξιών και αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πιο κοντά στην κοινωνία, πιο ενωμένος, πιο δυνατός, με την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα θα εκφράσει και πάλι την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, σε πείσμα όσων απεργάζονται χρόνια τώρα ένα ελεγχόμενο δικομματισμό με ή χωρίς δεκανίκια».
Τις επιστολές ανεξαρτητοποίησης, όχι μόνο των ίδιων, αλλά και της ομάδας στην οποία συμμετέχουν πρόκειται να παραδώσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα οι βουλευτές Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος που βρίσκονται στο γραφείο του.
Αποχώρησε η ομάδα Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ – Η επιστολή των 57 μελών της ΚΕ
Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανακοινώνουν 57 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, στελέχη της ομάδας των «έξι συν έξι», με δημόσιο πολιτικό κείμενό τους που εστάλη και στους γραμματείς του κόμματος. Ανάμεσα στα 57 στελέχη είναι και οι βουλευτές Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Οζγκιούρ Φερχάρτ, Θεανώ Φωτίου και Αλέξης Χαρίτσης.
Στη δήλωση αποχώρησής τους ασκούν δριμεία κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος». Κάνουν λόγο για «διαλυτική κρίση» που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Αυτήν τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βυθίζεται στην ανυποληψία και στην απαξίωση», τονίζουν.
Οι υπογράφοντες σημειώνουν ότι αναγνωρίζουν τις δικές τους ευθύνες «στην ανοχή, στο όνομα της πολιτικής ενότητας, σε προβληματικά φαινόμενα που οδήγησαν στην κρίση του κόμματος… ». Επισημαίνουν ότι, όμως, «η δική μας Αριστερά δεν περιορίζεται στη θέση της συνεπούς αντιπολίτευσης. Είναι η Αριστερά που διεκδικεί την κυβέρνηση» και πως «η κατάσταση που έχει παγιωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μας επιτρέπει να υπερασπιστούμε, να υλοποιήσουμε και να ανανεώσουμε το πρόγραμμα και το πολιτικό σχέδιο, με βάση το οποίο διεκδικήσαμε την υποστήριξη και την ψήφο των πολιτών στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις».
Υπογραμμίζουν ότι σήμερα κάνουν ένα βήμα που κοιτάει στο μέλλον και πως φιλοδοξία τους είναι να συμβάλλουν «στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών». «Όχι μόνοι και μόνες μας. Όχι με τη λογική της τεχνητής συγκόλλησης παλιών ή νέων θραυσμάτων. Αλλά μέσα από την πολιτική και οργανωτική δουλειά από τα κάτω, από την ανασύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων, από την διαμόρφωση ενός σύγχρονού πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος… », αναφέρουν.
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση αποχώρησης και τα ονόματα των στελεχών που το συνυπογράφουν:
«Για μια πολιτική της ευθύνης και της ελπίδας. Συνεχίζουμε.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Οι εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023 ανέδειξαν μια ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία νιώθει παντοδύναμη να συνεχίσει την αντικοινωνική της πολιτική και να επιβάλλει μια δεξιά ατζέντα σε κρίσιμα θέματα που σφραγίζουν το μέλλον της χώρας. Ο πολιτικός άξονας έχει μετατοπιστεί προς τα Δεξιά, η άκρα Δεξιά και οι αντιδραστικές αντιλήψεις κερδίζουν έδαφος, η βαρβαρότητα της καθημερινότητας μετατρέπεται σε νέα κανονικότητα. Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, οι δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται σε απόσταση από τις αγωνίες και τα προβλήματα των πολιτών. Το θέμα είναι βαθιά πολιτικό. Απουσιάζει ένα σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο που πείθει, όχι ρητορικά, αλλά στην πράξη, ότι μπορούμε να νικήσουμε την κυριαρχία της Δεξιάς. Και όμως. Οι δυνατότητες υπάρχουν. Εκατομμύρια πολίτες αναζητούν μια ισχυρή, προγραμματική και οραματική αντιπολίτευση που θα μπορέσει να εκφράσει ένα νέο σχέδιο για την προοδευτική αναγέννηση της χώρας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αλλά αυτό απαιτεί μια σύγχρονη αριστερή πολιτική της ευθύνης και της ελπίδας. Που θα πείθει και θα εμπνέει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βιώνει μια διαλυτική κρίση. Ο νέος Πρόεδρος του κόμματος και η ηγετική ομάδα αρνούνται να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος. Αντί αυτού, επιλέγουν το ερμηνευτικό σχήμα του “εσωτερικού εχθρού” και της “Πέμπτης Φάλαγγας”. Όταν δεν επιλέγουν τις επιθέσεις και τις προσβολές, καταφεύγουν σε έναν απλουστευτικό, κενό περιεχομένου, λόγο με γενικόλογα συνθήματα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Αυτήν τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βυθίζεται στην ανυποληψία και στην απαξίωση. Είναι μια επώδυνη και διαλυτική διαδικασία που πλήττει όχι μόνο το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς, αλλά συνολικά τις προοδευτικές δυνάμεις και τη Δημοκρατία της χώρας.
Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος. Ένδειξη αυτής της παθογένειας είναι οι θέσεις που εκφράζει ο Πρόεδρος για κρίσιμα ζητήματα, όπου με ευκολία τη μια μέρα δηλώνει την υποταγή του κόμματος στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την άλλη ξεσπαθώνει ρητορικά, αλλά καθόλου πειστικά εναντίον τους. Η αναξιοπιστία του, η υπονόμευση του κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), η αυταρχική συμπεριφορά που είδαμε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Είναι μια πορεία, δυστυχώς, δίχως επιστροφή.
Όσες και όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο αναγνωρίζουμε την ανάγκη και αναλαμβάνουμε την ευθύνη μιας αποφασιστικής τομής στην πορεία εκφυλισμού και απαξίωσης της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας. Αναγνωρίζουμε τις δικές μας ευθύνες στην ανοχή, στο όνομα της πολιτικής ενότητας, σε προβληματικά φαινόμενα που οδήγησαν στην κρίση του κόμματος, την ανοχή σε διχαστικές συμπεριφορές που τροφοδότησαν το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και απομάκρυναν από κοντά μας προοδευτικούς πολίτες καλής θέλησης. Την ίδια στιγμή παραμένουμε περήφανοι για όσα καταφέραμε την περίοδο 2015-2019 με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το έργο να διασώσει την κοινωνική συνοχή μιας χρεωκοπημένης χώρας. Κρατάμε από την πολύτιμη και δύσκολη αυτή μάχη τις μεγάλες τομές στην κοινωνική και εργατική πολιτική, την επιτυχία της εξόδου από τα Μνημόνια, την εθνική αυτοπεποίθηση που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Και κυρίως κρατάμε την επίγνωση ότι η σύγχρονη Αριστερά είναι αυτή που συγκρούεται και σχεδιάζει, που μιλά συγκεκριμένα και αναλαμβάνει την ευθύνη της άσκησης πολιτικής, που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων στο σήμερα. Η δική μας Αριστερά δεν περιορίζεται στη θέση της συνεπούς αντιπολίτευσης. Είναι η Αριστερά που διεκδικεί την κυβέρνηση. Λέει αυτό που πιστεύει και πιστεύει αυτό που λέει.
Εμείς, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, σήμερα αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το βήμα που κάνουμε εκκινεί από μια σκληρή παραδοχή. Η κατάσταση που έχει παγιωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μας επιτρέπει να υπερασπιστούμε, να υλοποιήσουμε και να ανανεώσουμε το πρόγραμμα και το πολιτικό σχέδιο με βάση το οποίο διεκδικήσαμε την υποστήριξη και την ψήφο των πολιτών στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Η ιδεολογική μετατόπιση από αρχές και αξίες της σύγχρονης Αριστεράς, η ανεπάρκεια και οι αντιφατικές τοποθετήσεις της νέας ηγετικής ομάδας, στερούν κάθε αξιοπιστία. Ακυρώνουν κάθε προσπάθεια συσπείρωσης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων από όλο το φάσμα της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και της Οικολογίας και νικηφόρας πορείας ενάντια στην πολιτική της ΝΔ.
Σήμερα όμως κάνουμε ένα βήμα που κοιτάει στο μέλλον. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικά ισχυρή και προγραμματικά οραματική προοδευτική αντιπολίτευση, που όχι μόνο θα αμφισβητεί την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της. Αυτό απαιτεί τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πολιτικού περιεχομένου πάνω στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση που επικαθορίζει συνολικά μία νέα ιστορική περίοδο, την ενδυνάμωση της εργασίας στις νέες προκλήσεις, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τις κοινωνικές ανισότητες, τις σύγχρονες έμφυλες και φεμινιστικές διεκδικήσεις, το περιεχόμενο και τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Τα σύγχρονα αιτήματα που συνομιλούν με τον στρατηγικό στόχο για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και απαιτεί τολμηρά βήματα. Οι παλιές συνταγές έχουν δείξει τα όριά τους.
Δική μας φιλοδοξία είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών. Όχι μόνοι και μόνες μας. Όχι με τη λογική της τεχνητής συγκόλλησης παλιών ή νέων θραυσμάτων. Αλλά μέσα από την πολιτική και οργανωτική δουλειά από τα κάτω, από την ανασύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων, από τη διαμόρφωση ενός σύγχρονού πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος με τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, με τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα, με τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, με τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη ενάντια στους αποκλεισμούς, στις διακρίσεις, στις δυσκολίες και στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής.
Μπορούμε να νικήσουμε. Το 2024 σφραγίζεται από το ορόσημο των 50 ετών της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Έχει έρθει η ώρα για μια επανεκκίνησητης Δημοκρατίας. Μια νέα πορεία για τη χώρα που θα στηρίζεται στα μεγάλα κεκτημένα της Μεταπολίτευσης, αλλά την ίδια στιγμή θα προωθεί αποφασιστικές τομές και προοδευτικές πολιτικές που δίνουν υπόσταση στο σύγχρονο περιεχόμενο της Δημοκρατίας: μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης. Μια κοινωνία ασφάλειας, συμπερίληψης και καλύτερης ζωής.
Σε αυτόν τον στόχο θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αθανασίου Νάσος
Ακριβούλη Ζωή
Ακριτίδης Σταύρος
Αλεξίου Σωτήρης
Αλεξίου Κώστας
Αμπατζάς Κώστας
Αναγνωστοπούλου Σία
Αχτσιόγλου Έφη
Βαγιωνάκη Βάλια
Μαβουρέλλη Μαρία
Βαμβουρέλλης Θεόφραστος
Βάρελης Σπύρος
Βασιλοπούλου Βικτωρία (Βίκυ)
Βερελή Βάσω
Γεωργαντά Ελισάβετ (Ελίζα)
Γιαμπουράνης Χρήστος
Γιαννακίδης Ευστάθιος
Ζαβογιάννη Ηρώ
Ηλιόπουλος Νάσος
Θεοχάρη Αικατερίνη (Καίτη)
Κάβουρας Κώστας
Καλαμάρη Μαρία
Καλέση Ελίζα
Καλφακάκου Ρία
Καρατσιουμπάνης Γιώργος
Καρλαύτη Στέλλα
Καρπόζηλος Κωστής
Κεχαγιά Σοφία
Κιουρή Χαρά
Κολτσίδα Δανάη
Κουγιουμτζόγλου Αγγελική
Κούτα ‘Αννα
Λαζαροπούλου Παναγιώτα
Λογοθέτη Κατερίνα
Μητσός Αχιλλέας
Μπίστης Νίκος
Νάτσικας Αγλαΐα
Νεφελούδης Ανδρέας
Πανδής Σοφία
Παππά Παναγιώτα
Πουλάκης Κώστας
Ροδάκης Παναγιώτης
Σαμπατακάκης Μιχάλης
Σδράλη Ελένη
Σιάνου Φωτεινή
Σιδηρόπουλος Μιχάλης
Τζανακόπουλος Δημήτρης
Τζούφη Μερόπη
Τοπαλιάν Γιάννης
Τραυλού Όλγα
Τριανταφυλλίδου Χάρις
Φερχάρτ Οζγκιούρ
Φιλίππου Ευανθία
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτσης Αλέξης
Χατζηγεωργίου Ελευθερία».
Ανακοινώθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι αποχωρήσεις των 9 βουλευτών από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Ο προεδρεύων Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Γεωργαντάς, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια τις αποχωρήσεις εννέα βουλευτών από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον αριθμό του πρωτοκόλλου που έλαβαν οι σχετικές επιστολές ανεξαρτητοποίησης, οι βουλευτές που αποχώρησαν είναι: Χαρίτσης Αλέξανδρος, Τζούφη Μερόπη, Φερχάρτ Οζγκιούρ, Τζανακόπουλος Δημήτριος, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Φωτίου Θεανώ, Αναγνωστοπούλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη και Ηλιόπουλος Νάσος.
Οι επιστολές των εννέα βουλευτών είχαν κοινό κείμενο, το οποίο ανέφερε:
« Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
με την παρούσα σάς δηλώνω ότι αποχωρώ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 16 Κανονισμού της Βουλής».
Μετά και τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν προβεί τις προηγούμενες ημέρες οι βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει 36 βουλευτές.
Αποχώρησε και ο Δ. Παπαδημούλης
Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «καθαρά πολιτικούς λόγους» ανακοίνωσε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης με επιστολή του προς τον πρόεδρο και τους γραμματείς του κόμματος.
Ο κ. Παπαδημούλης ανακοινώνει ότι υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει ότι «είναι αυτονόητο» ότι θα συνεχίσει να μετέχει στην Ευρωομάδα της Αριστεράς, «την οποία άλλωστε και εκπροσωπώ τα τελευταία 10 χρόνια στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Επιπλέον τονίζει ότι έως την ολοκλήρωση της τρίτης -και τελευταίας θητείας του στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως έχει δημόσια ανακοινώσει εδώ και χρόνια- θα συνεχίσει «να υπηρετεί με συνέπεια το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκε, καθώς και την ισχυρή λαϊκή εντολή», προσθέτοντας ότι προσβλέπει στη συνεργασία με όλους τους συναδέλφους που εξελέγησαν μαζί, «είτε παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είτε έχουν κάνει άλλες επιλογές». Ακόμη αναφέρει ότι το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «τιμώντας την ομόφωνη στήριξη της Ευρωομάδας της Αριστεράς καθώς και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων ευρωβουλευτών που με επανεξέλεξαν, με μεγάλη πλειοψηφία, στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Ακολουθεί η επιστολή του Δημήτρη Παπαδημούλη:
«Σύντροφε Πρόεδρε,
Αγαπητή Ράνια,
Αγαπητέ Γιώργο,
Με την παρούσα επιστολή μου θέλω να σας ενημερώσω για την απόφασή μου να μην είμαι πλέον μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ήταν μια καθόλου εύκολη απόφαση. Την έλαβα μετά από πολλή σκέψη, με αιθήματα ευθύνης, λύπης, αλλά και αγωνίας για το μέλλον της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς στην πατρίδα μας.
Πριν από 35 χρόνια, μαζί με τον Γιάννη Δραγασάκη, τον αείμνηστο Γρηγόρη Γιάνναρο και τον Μίμη Ανδρουλάκη, συντάξαμε το “Κοινό Πόρισμα” που οδήγησε στη συγκρότηση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, του βασικού πολιτικού προγόνου του ΣΥΡΙΖΑ.
Το 2000, υπήρξα ένας από τους συνιδρυτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενός σημαντικού εγχειρήματος της ελληνικής πληθυντικής Αριστεράς.
Από το 2014 έως και σήμερα, πρωτοστάτησα στην δημιουργία και την δράση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» στο Ευρωκοινοβούλιο, ενός σημαντικού φόρουμ διαλόγου και κοινής δράσης Ευρωβουλευτών από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, με στόχο την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων για την επίτευξη κοινών στόχων, που συνέβαλε θετικά και σε ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες του κόμματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Οι λόγοι που με οδήγησαν στην απόφασή μου είναι καθαρά πολιτικοί και όχι προσωπικοί. Αφορούν σε πολιτικές επιλογές καθώς και σε ζητήματα συλλογικής λειτουργίας, ύφους και ήθους, που με καθοριστική ευθύνη της νέας ηγετικής ομάδας οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μια επιτάχυνση της καθοδικής του πορείας και σε μια εντεινόμενη διαλυτική κρίση. Τον απομακρύνουν δραστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ που συνδιαμορφώσαμε, γνώρισε ο ελληνικός λαός και τον οποίο υπηρέτησα για δεκαετίες, αναλαμβάνοντας ασφαλώς και το δικό μου μερίδιο ευθύνης για τα λάθη και τις αδυναμίες μας.
Στις Ευρωεκλογές του 2019 εκλέξαμε έξι ευρωβουλευτές, με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα. 273.000 πολίτες με ανέδειξαν με την ψήφο τους, πρώτο σε ψήφους ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Βαδίζω προς την ολοκλήρωση της τρίτης – και τελευταίας θητείας μου στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως έχω δημόσια ανακοινώσει εδώ και χρόνια. Έως τότε, θα συνεχίσω να υπηρετώ με συνέπεια το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκα, καθώς και την ισχυρή λαϊκή εντολή, προσβλέποντας στη συνεργασία με όλους τους συναδέλφους που εκλεγήκαμε μαζί, είτε παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είτε έχουν κάνει άλλες επιλογές.
Το ίδιο ακριβώς θα συνεχίσω και ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τιμώντας την ομόφωνη στήριξη της Ευρωομάδας της Αριστεράς καθώς και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων ευρωβουλευτών που με επανεξέλεξαν, με μεγάλη πλειοψηφία, στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τέταρτη συνεχόμενη φορά, τον Ιανουάριο του 2022. Εκεί, άλλωστε, εκπροσωπώ όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Αριστερά, αλλά και τη φωνή και τα συμφέροντα της πατρίδας μας, της Ελλάδας.
Υποβάλλω, επίσης, την παραίτησή μου από τη θέση του επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κατέχω από τον Ιούλιο του 2014, μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και ομόφωνη στήριξη των ευρωβουλευτών μας.
Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσω να μετέχω στην Ευρωομάδα της Αριστεράς, την οποία άλλωστε και εκπροσωπώ τα τελευταία 10 χρόνια στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μετά την ολοκλήρωση της θητείας μου στο Ευρωκοινοβούλιο, θα συνεχίσω να στηρίζω τις ιδέες και τις αξίες της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς, ως απλός υποστηρικτής, από τα μετόπισθεν, μακριά από αιρετά αξιώματα.
Με εκτίμηση,
Δημήτρης Παπαδημούλης».
Πώς διαμορφώνονται οι ΚΟ στη Βουλή μετά τις αποχωρήσεις 14 βουλευτών
Μετά τη σημερινή αποχώρηση εννέα βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες στη Βουλή διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 158 βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ 36, ΠΑΣΟΚ 32, ΚΚΕ 21, Ελληνική Λύση 12, «Σπαρτιάτες» 11, «Νίκη» 10, Πλεύση Ελευθερίας 6, Ανεξάρτητοι 14.
Η εικόνα των ανεξαρτητοποιήσεων από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «Σπαρτιάτες» και Πλεύση Ελευθερίας
Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε συνολικά 47 βουλευτές. Με την αποχώρηση των βουλευτών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πέτης Πέρκα, μειώθηκαν στους 45 και με την σημερινή ανεξαρτητοποίηση των 9 βουλευτών έμειναν συνολικά 36.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών» ξεκίνησε με 12 βουλευτές, στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκαν 3 και λίγο αργότερα άλλοι 2 βουλευτές, με την ΚΟ να μένει με 7 βουλευτές. Ωστόσο, με την επανένταξη τεσσάρων το κόμμα έχει συνολικά 11 βουλευτές.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας αρχικά αριθμούσε 8 βουλευτές και μετά την ανεξαρτητοποίηση δύο παρέμεινε με 6 βουλευτές.
Συνολικά, οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 14 και προέρχονται 11 από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, 2 από την Πλεύση Ελευθερίας και ένας από τους «Σπαρτιάτες».
Σημειώνεται, ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης, που είχε αποχωρήσει από την Πλεύση Ελευθερίας, διέψευσε σενάρια περί προσχώρησής του σε άλλο κόμμα.