Εκδηλώσεις Teamworks

«Digital Health Care | DPO & ICT Security World»: Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Παπαστεργίου και Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος «άνοιξαν» τις εργασίες της 2ης ημέρας του Συνεδρίου

Η 1η ημέρα του Συνεδρίου, Τετάρτη 19 Ιουνίου, διεξήχθη ψηφιακά, ενώ την Πέμπτη πραγματοποιείται δια ζώσης στο Αμφιθέατρο ΕΚΔΔΑ, με παράλληλη ψηφιακή μετάδοση

Συνεχίζονται σήμερα Πέμπτη, 20 Ιουνίου, οι εργασίες του 14ου «Digital Health Care | DPO & ICT Security World», που διοργανώνει η Teamworks|Metateam, με βασικό θεματικό τίτλο: «Ψηφιακή Υγεία και Ασφάλεια στο δρόμο της Τεχνητής Νοημοσύνης». Η 1η ημέρα του Συνεδρίου, Τετάρτη 19 Ιουνίου, διεξήχθη ψηφιακά, ενώ την Πέμπτη πραγματοποιείται δια ζώσης στο Αμφιθέατρο ΕΚΔΔΑ, με παράλληλη ψηφιακή μετάδοση.

Γεωργιάδης: Σύντομα θα υπάρξουν ψηφιακά εργαλεία απολύτου ακρίβειας για την Υγεία

Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επεσήμανε ότι, η θεματολογία του Συνεδρίου ταιριάζει με τις τρέχουσες δράσεις του Υπουργείου Υγείας. Τόνισε ότι, το Υπουργείο, μέσω της ΗΔΙΚΑ, εκτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Γνωστοποίησε ότι, σύντομα θα υπάρξουν ψηφιακά εργαλεία απολύτου ακρίβειας και σημασίας. Θα «έρθουν» πλατφόρμες που, σε συνεργασία και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα δίνουν δημόσια πληροφορίες, απολύτως χρήσιμες στον πληθυσμό, αλλά και πιο αναβαθμισμένες για τους επιστήμονες και την πολιτική ηγεσία. Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη λήψη αποφάσεων και δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα του Συνεδρίου για σχεδιασμό μελλοντικών πολιτικών, εκφράζοντας την επιθυμία να ήταν παρών.

Παπαστεργίου: Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προετοιμάζεται για ό,τι πρέπει να γίνει στην Υγεία

Ακολούθησε ομιλία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος μίλησε για τις προσπάθειες του Υπουργείου για την προώθηση της ψηφιακής υγείας και τα πολλαπλά οφέλη που απορρέουν από αυτές τις πρωτοβουλίες. Όπως τόνισε ο Υπουργός, αυτή η περίοδος, είναι πολύ σημαντική για την Υγεία. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προετοιμάζεται για ό,τι πρέπει να γίνει στην υγεία. Τεχνητή Νοημοσύνη, Κυβερνοασφάλεια, Υποδομές είναι οι πιο κρίσιμοι παράγοντες που μας απασχολούν. Ψηφιοποιούμε τα περισσότερα και μεγαλύτερα κομμάτια της υγείας. Πρόκειται για έργο του Ταμείου Ανάκαμψης που πρέπει να τρέξουμε όπως πρέπει και ως οφείλουμε. Όλα τα δεδομένα που έχει η ΗΔΙΚΑ αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να μείνουν «κλειδωμένα» σε έναν server. Και σε αυτόν τον τομέα τρέχουμε πολλά και σημαντικά έργα εξετάζοντας πρωτίστως την κατασκευή data centers. Ωστόσο, πρέπει να δούμε που θα γίνουν αυτά τα Κέντρα Δεδομένων, κάτι που συζητάμε με ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ γιατί πρέπει να γίνουν εκεί που πρέπει και εκεί που πραγματικά χρειάζονται. Όλα αυτά, λοιπόν, δημιουργούν μία πολύ ενδιαφέρουσα κατάσταση και βέβαια και το θέμα της ευρυζωνικότητας είναι πολύ σημαντικό. Σε ότι αφορά στην ΤΝ το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε δεδομένα για το κομμάτι της υγείας. Επίσης, πρέπει να συνδυάσουμε τα δεδομένα υγείας και μέσω αυτών να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε νέους «δρόμους». Η ασφάλεια των δεδομένων πιστεύω ότι είναι σωστά δομημένα αυτή τη στιγμή, καθώς υπάρχουν πολύ μεγάλα έργα που τρέχουν, ενώ και οι άνθρωποι στο χώρο της πληροφορικής θα αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται. Έως τα τέλη Ιουλίου θα είναι ανοιχτή η πρόσκληση που έχουμε κάνει και γι αυτό το πολύ σημαντικό βήμα. Σε γενικές γραμμές, αυτός είναι ο σχεδιασμός που πρέπει να ακολουθήσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Θέλει μεγάλη προσοχή ώστε να μην προκύψουν τεχνικές δυσκολίες και κυρίως στο θέμα της ασφάλειας. Έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τα εργαλεία οπότε θα τα καταφέρουμε όπως πρέπει. Την προηγούμενη εβδομάδα βγάλαμε μία πρόσκληση (ύψους 20 εκατ. ευρώ) που αφορά στην ανάπτυξη συστημάτων ΑΙ. Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για ανάπτυξης συστημάτων ΤΝ στη δημόσια διοίκηση.

Αναγνωστόπουλος: Ιδιαίτερη μέριμνα για τα δεδομένα

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της κυβερνοασφάλειας στο ψηφιακό περιβάλλον της υγείας.  Ο κ. Αναγνωστόπουλος, εστίασε στο θέμα των δεδομένων, αναφερόμενος στο έργο του data governance για την καλύτερη αξιοποίηση και την κατηγοριοποίησή τους, ανάλογα με την κατηγορία των δεδομένων που κάθε φορέας έχει. Στο θέμα της ΤΝ μίλησε για τη σύσταση του AI Board που θα έχει ως αντικείμενο την υποβοήθηση της εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας AI Act. Επεσήμανε ότι σε επίπεδο ΕΕ, θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα στον τομέα της Υγείας αλλά και σε ότι αφορά στις εταιρικές συσκευές, ώστε τα medical devices που έχουν ενσωματωμένη ΤΝ να έχουν τον κατάλληλο έλεγχο και πιστοποίηση.

Το Συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., της Κοινωνίας της Πληροφορίας, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και με την υποστήριξη θεσμικών και επαγγελματικών φορέων όπως το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΤΠΕ), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Πληροφορικής Υγείας (ΕΣΠΥ), το HL7 Hellas και το Hellenic Digital Health Cluster (HDHC).

Χορηγοί του Συνεδρίου: BRAINS Innovative Consulting Services, Clip News, Dataverse, ΙΚnowΗow (IKH), NOVA ICT, UBITECH

Media Sponsors: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AI-report, Clip News, ICTdaily News, ICTplus, ICTweekly

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες:

Links

close menu