Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών σε συνεργασία με την ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) και τον Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση GR digiGOV innoHUB διοργανώνει Εργαστήριο με τίτλο «Προς ένα Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο Ανοιχτού Κώδικα: Βήματα και Δοκιμές- Towards an OSS LLM: Enabling Steps & Trials» σχετικά με τη Μηχανική Μάθηση Ανοιχτού Κώδικα στα Ελληνικά.
Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 και ώρα 15:00 στην Αίθουσα Τηλεκπαίδευσης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΕΜΠ.
Στο εργαστήριο θα παρουσιαστούν οι δράσεις σχεδιασμού και υλοποίησης Ανοιχτού κώδικα γλωσσικών μοντέλων στα Ελληνικά από την ΕΕΛΛΑΚ, το «ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος», το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) του Ε.Κ. «Αθηνά». Οι εισηγήσεις θα δώσουν το έναυσμα για να ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με τους τρόπους συμβολής στον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα της Μηχανικής Μάθησης και τις εφαρμογές που μπορεί να έχει στη γλώσσα μας.
Η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από τους άξονες της Μηχανικής μάθησης: τα Διαθέσιμα μοντέλα και δεδομένα στα Ελληνικά, τα Διαλογικά συστήματα, τη Μηχανική μετάφραση καθώς και Προκλήσεις και προτάσεις σχετικά με τα μεγάλα μοντέλα γλώσσας.
Η πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Μηχανικής Μάθησης, έρχεται σε συνέχεια του καλέσματος της ΕΕΛΛΑΚ για συγκρότηση ομάδας ¨Νευρωνικά Δίκτυα και Μηχανική Μάθησης¨ που ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στο έργο ανοιχτού λογισμικού “Greek OSS LLM” .
Λόγω περιορισμένων θέσεων, αν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στο εργαστήριο συμπληρώστε το email σας εδώ.
Πρόγραμμα:
1.Παρουσιάσεις
- Νίνα Γιαλλούση | Data Product Developer ΕΕΛΛΑΚ
Τίτλος εισήγησης: Εφαρμογές της ΕΕΛΛΑΚ για τη Μηχανική Μάθηση με το προεκπαιδευμένο νευρωνικό δίκτυο RoBERTa - Γιώργος Γιαννακόπουλος | Ερευνητής (ΕΛΕ Β’) Τεχνητής Νοημοσύνης ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της SciFY ΑΜΚΕ
Τίτλος Εισήγησης: Προτεραιοποίηση ελληνικών συστημάτων μηχανικής μάθησης: από τις βάσεις στην κορυφή - Σωκράτης Σοφιανόπουλος | Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΕΛ/ΕΚ “Αθηνά”
Τίτλος Εισήγησης: Προς ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο στα Ελληνικά - Κωνσταντίνος Καρόζος | Μηχανικός Λογισμικού ΕΚΤ
Τίτλος Εισήγησης: Μηχανική και Βαθιά Μάθηση στον Εμπλουτισμό Περιεχομένου
2.Ερωτήσεις – Συζήτηση με τους εισηγητές και τους:
- Βασίλη Παπαβασιλείου | Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΕΛ/ΕΚ “Αθηνά
- Προκόπη Προκοπίδη | Γλωσσολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΕΛ/ΕΚ “Αθηνά”